Aydın Atatürk Devlet Hastanesi Enfeksiyon Bölümü doktorlarından Uz. Dr. Muharrem İnan, son zamanlarda sık rastlanan ve 2012 yılında ortaya çıkan MERS-CoV virüsünün özellikle Ortadoğu ülkelerinde görüldüğünü ve bu ülkelere seyahat edecek olan vatandaşların dikkatli olmalarını ifade etti.
MERS-CoV virüsünün ilk olarak Ortadoğu'da Suudi Arabistan'da rastlandığını ifade eden Aydın Atatürk Devlet Hastanesi enfeksiyon Bölümü doktorlarından Muharrem İnan, hastalık hakkında şu bilgileri verdi: "MERS-CoV Enfeksiyonu Coronovirüs enfeksiyonudur. Coronovirüs enfeksiyonları bütün dünyada genele soğuk algınlığına neden olan ve daha çok kışa girerken ya da kış aylarında yaygın olarak görülen enfeksiyonlardır. Fakat 2012 yılında ilk olarak Ortadoğu ülkelerinde görülen yeni bir coronovirüs ortaya çıkmıştır. Bu yeni virüsün daha çok erişkinlerde ciddi akut alt solunum yolu enfeksiyonuna neden olduğu görülmüştür. Görüldüğü ülkeler genelde Ortadoğu'da olduğu için adına 'Middle East Respiratory Syndrome Coronavirüs' denilmiştir. Yapmış olduğu hastalığa da MERS denmiştir. 30 Nisan 2014 tarihi itibari ile MERS nedeniyle hastalanmış 424 kişi tespit edilmiştir. Hastalık süreci ağır seyrettiği için hastalanan 131 hasta hayatını kaybetmiştir ve ölümcül oranı oldukça yüksek bir hastalıktır"
"GRİP KADAR SALGIN ÖZELLİĞİ YOK"
Hastalığın bulaşma yönlerine olarak çok fazla bir veri olmadığına dikkat çeken İnan, "Bu hastalık grip gibi düşünülüyor fakat grip kadar salgın özelliği yoktur. Daha zor bulaşan bir hastalık ama mutlaka bir temasın söz konusuyla ortaya çıkıyor. Bu hastalığın il kaynağının develerden kaynaklandığı düşünülüyor. Ancak hastalığın insanlara nereden ve nasıl bulaştığı henüz kesin olarak bilinmemektedir. Hastalık insandan insan solunum yoluyla ya da enfekte kişilerin sekresyonları ile bulaşabilmektedir. Hızla bir yayılım göstermemesi bizim için bir avantaj ama hastalığa son yakalanan kişilere hastalık başka bir hastadan bulaşmıştır. Şu ana kadar bildirilen tüm vaka kümeleri aile, sağlık kuruluşu ya da işyerindedir" dedi.
"MERS HASTALARININ YÜZDE 30'U HAYATINI KAYBETMEKTEDİR"
Mers-CoV virüslü enfeksiyonel hastalığın birçok belirtisinin olduğunu işaret eden İnan, bazı belirtilerin şu şekilde ifade etti: "Ateş, öksürük, kas ağrıları yanında solunum sıkıntısı, ishal, karın ağrısı gibi şikayetler görülmektedir. Bazı hastalarda böbrek yetmezliği de görülmüştür. Vakaların çoğunluğunda hastaneye yatış gerektiren şiddetli akut solunum yolu hastalığı ortaya çıkmıştır. Hasatlık hafif belirtilerle veya belirtisiz olarak da geçirilebilmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda diyabet, kronik akciğer hastalığı, kanser hastaları ve yaşlılarda MERS daha şiddetli seyretmektedir. MERS hastalarının yüzde 30'u hayatını kaybetmektedir"
"HASTA KİŞİLER İLE YAKIN TEMASTAN KAÇINMAK GEREKİR"
MERS-CoV hastalığının herhangi bir spesisifik bir tedavisinin olmadığını vurgulayan İnan, "Tıbbi bakım ve destek tedavisi ile hastalığının şiddeti azaltılmaktadır. İyi bir tıbbi bakım gerektiriyor. Bunda da en önemli şeylerden bir tanesi de korunma yolları olup hastalığa yakalanmamak en önemli durumdur. Bu durumda hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmak gerekir. Mesela hacdan dönen vatandaşlarımızın grip benzeri bir hastalığı olması durumunda maske takmaları ve dışarıya pek çıkmamaları ve solunum sıkıntısı gibi bir durum olması noktasında da hemen hastaneye müracaat etmeleri gerekir. Ateşin düşmesinden sonra da tedavi ya da başka gerekliliklerin olması dışında en az 24 saat evde istirahat etmeye devam etmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçınmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatmalı, kullanılan kağıt mendili çöp kutusuna atmalı ve kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmalı ya da öksürmelidir. Sabun ve su ile sık sık elleri yıkamalı, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanlarını kullanmalıdır. Virüsün bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınmalıdır. Grip gibi mikroplarla kirlenmiş ihtimali olan yüzey ve eşyaları temizlenip dezenfekte etmelidir. Ortadoğu'ya seyahat sırasında kalabalık alanlarca maske kullanılmalıdır, hayvanlarla temas etmemelidir, çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketmemelidir, çiğ tüketilecek sebze ve meyveler iyice yıkanarak tüketilmelidir" şeklinde konuştu. - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Ortadoğu'ya Seyahate Çıkacaklara Mers-Cov Virüsü Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?