Hakkari İl Genel Meclisi Eş Başkanı Lokman Özdemir, anadilde eğitim ve kentte eğitim alanında yaşanan sorunlarla ilgili yazılı açıklama yaptı.
Birçok ülkenin farklı dilleri koruma altına aldığını, farklı dillerin yaşaması için eğitim dili olarak kullandığına dikkat çeken Özdemir, Birleşmiş Milletler üyesi 194 ülkeden 113'nün birden çok resmi dili olduğu söyledi. Türkiye'nin bir insan hakkı olan anadilde eğitim talebini karşılamadığını kaydeden Özdemir; Almanya, Çin, Güney Afrika, Bolivya ve İsviçre, İsveç, İsrail, Hollanda, Kanada, Fransa, Belçika, Hindistan, ABD ve İspanya gibi ülkelerde birden fazla dilde eğitim verildiğini, Türkiye'nin de bu hakkı vermesi ile bir şey kaybetmeyeceğini belirtti. Anadilde eğitimin pedagojik boyutuna da değinen Özdemir, Türkiye'nin bu sorun nedeniyle büyük bir handikap içinde olduğunu, Türkçeyi bilmeyen birçok vatandaşın bu handikap nedeniyle dezavantajlı duruma düştüğünü kaydetti. Dilini kullanmayan çocukların kültürlerini tanımada büyük sorunlar yaşadığına işaret eden Özdemir, çocukların eğitiminin ilk yıllarını okuma yazmayı öğrenmekle geçirdiğini, bununda ciddi problemlere yol açtığını söyledi.
İki haftadır eğitim öğretim dönemi başlamasına rağmen Hakkari'de büyük sorunlar yaşandığını ve birçok okulun hala açılmadığını anımsatan Özdemir, Hakkari'nin her eğitim dönemi sonunda Türkiye sonuncusu olduğunu, bunun sebeplerinin ciddi bir şekilde masaya yatırılması gerektiğini ifade etti. Özdemir, Hakkari eğitiminde yaşanan temel sorunları şu şekilde sıraladı:
"Anadilde eğitim, tecrübeli öğretmen eksikliği, kadrolu öğretmenlerin yerine ücretli öğretmen istihdamı, veli öğrenci ve öğretmen ilişkilerin zayıf olmasıdır."
Son dönemlerde artan operasyon ve yaşanan çatışmaların eğitime büyük darbe vurduğunu anlatan Özdemir, savaşın derinleşmesiyle birlikte başta eğitim ve sağlık gibi temel konular olmak üzere birçok alanın olumsuz yönde etkilendiğini sözlerine ekledi. - HAKKARİ
Son Dakika › Yerel › Özdemir'den 'Eğitim' Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?