Özel Anlar Ahşap Üzerinde Ölümsüzleşiyor - Son Dakika
Yerel

Özel Anlar Ahşap Üzerinde Ölümsüzleşiyor

Kasım Sakallı - Bartın'da fotoğrafları, dijital veya kağıt baskı yerine ahşap üzerine aktararak arşivleyen emekli öğretmen, özel anların duvarlarda estetik şekilde ölümsüzleşmesini sağlıyor.

27.01.2013 11:19

Kasım Sakallı - Bartın'da fotoğrafları, dijital veya kağıt baskı yerine ahşap üzerine aktararak arşivleyen emekli öğretmen, özel anların duvarlarda estetik şekilde ölümsüzleşmesini sağlıyor.

Arkadaşında gördüğü fotoğrafı ahşap üzerine aktarma tekniği ilgisini çeken Vasfi Yüksel(72), yöntemi geliştirip evinin altında kurduğu atölyesinde değerli gördüğü fotoğraflarını arşivlemeye başladı.

Yüksel, teknolojinin gelişmesi ve fotoğrafların dijital ortamda saklanabilmesine rağmen daha estetik ve nostaljik görüntü vermesi nedeniyle 17 yıl önce başladığı hobisiyle bugüne kadar yüzlerce fotoğrafı ahşap üzerine aktardı.

Kullandığı teknikle birçok ünlü iş adamı, sanatçı ve siyasinin renkli fotoğraflarını arşivleyen Yüksel, vaktinin büyük bir kısmını atölyede geçiriyor.

-"Aile fotoğraflarıyla başladım"-

Yüksel, 1996 yılında emekli olduktan sonra bu işe hobi olarak başladığını belirterek, önce önemli olduğunu düşündüğü ve duvarda asılı görmek istediği fotoğrafları kalıcı hale getirdiğini kaydetti.

Bu nedenle aile fotoğraflarından başlayıp elindeki bütün fotoğrafları ahşap zemine aktardığını söyleyen Yüksel, "Daha sonra hayranı olduğum, sevdiğim ve önemli olduğunu düşündüğüm kişilerin fotoğraflarını, şiirlerini aktardım. Tabi bu arada çevremdekiler ve yaptığım işin örneğini görüp beğenen kişilere de birçok çalışma yaptım" diye konuştu.

Yanmadığı müddetçe fotoğraflarda solma, yıpranma ve yırtılma olmayacağı garantisini veren Yüksel, bir fotoğrafın ahşap üzerine aktarılmasının birkaç aşamadan geçtiğini, son halini almasının ise 5-6 günü bulduğuna dikkati çekti.

Bazı önemli fotoğrafların yıpranması veya solmasının istenmediğini dile getiren Yüksel, şöyle devam etti:

"Teknolojiyle birlikte fotoğraflar, artık dijital ortamda ya da farklı şekillerde muhafaza ediliyor. Fakat evimin bir köşesine asamadığım fotoğraf benim için pek bir şey ifade etmiyor. Çeşitli şekillerde cam, plastik ya da afiş şeklinde elbette gösterişli bir hal verip onları herhangi bir yerde sergileyebilirsiniz. Ama bu şekilde sunulan fotoğrafların yıpranmayıp eskimeyeceğinin garantisini kimse veremez. Ben tamamen doğal, sade ve çok az bir masrafla fotoğrafları ahşaba aktarıp daha estetik bir görüntü ortaya çıkarıyorum. Şimdiye kadar sayısını hatırlamadığım yüzlerce fotoğrafı bu şekilde arşivledim"

-Fotoğrafları ahşap üzerine aktarma tekniği-

Fotoğrafı ahşaba aktarmanın titiz ve sabırlı bir çalışma gerektirdiğini de söyleyen Yüksel, uyguladığı tekniği de şöyle anlattı:

"İlk olarak fotoğrafı aktaracağım ahşap zeminin pürüzsüz olması ve fotoğrafın güzel durması için kullanacağım tahtayı zımparalayarak pürüzsüz hale getiriyorum. Bundan sonra transfer tutkalıyla daha önce istenilen ebatta büyüttüğüm fotoğrafı bu zemin üzerine yapıştırıyorum. Fotoğraf burada 4 gün kalıyor. Ardından yapıştırdığım fotoğrafı ıslatarak ahşap zeminden ayırıyorum. İşlemin en zor kısmı da burası. Çünkü elinizi fazla ya da az ıslatırsanız resim üzerinde oynamalar ve bozulmalar olabiliyor. Fotoğrafın orijinal haliyle kalabilmesi için dikkatli olmak gerekiyor. Bu işlemin ardından fotoğraf üzerinde beyaz bir kitle kalıyor. Bunu da iki gün aralıklarla siliyorum. En son çerçevesini de yaptıktan sonra mat veya parlak vernik kullanarak fotoğrafın daha gösterişli bir hal almasını sağlıyorum. Bütün işlemler bittiğinde tahtadan başka hiçbir araç kullanmadan çerçevesi ile beraber fotoğrafın son halini vermiş oluyorum"

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - BARTIN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Özel Anlar Ahşap Üzerinde Ölümsüzleşiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement