Ramazan Ayı'nda Beslenme Önerileri - Son Dakika
Yerel

Ramazan Ayı'nda Beslenme Önerileri

Ramazan Ayı\'nda Beslenme Önerileri

Halk Sağlığı Müdürü Ertür: "Yemekler yavaş yenmeli, çok iyi çiğnenmelidir. Hızlı yemek yendiği fark edildiğinde bir an çatal ve kaşık bırakılmalı, arkaya yaslanmalı, derin nefes alıp sonra yemeğe devam edilmelidir"

04.07.2013 14:04

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Hülya Ertür, Ramazan Ayı'nda yemeklerin yavaş yenmesi ve çok çiğnenmesini önererek, "Hızlı yemek yendiği fark edildiğinde bir an çatal ve kaşık bırakılmalı, arkaya yaslanmalı, derin nefes alıp sonra yemeğe devam edilmelidir" dedi.

Ertür, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan Ayı'nda farklı yiyeceklerle çeşitlendirilen zengin iftar sofraları kurulduğunu belirtti.

Ezanın okunmasıyla, boş olan mideye hızlı bir şekilde ve çok yüklenmenin, kan şekeri ve tansiyonun aniden yükselmesi, hazımsızlık, şişkinlik, bulantı, kabızlık gibi şikayetlere neden olacağını ifade eden Ertür, yemeğin ardından ise kişide halsizlik, yorgunluk ve uyuma hissi görüleceğini dile getirdi.

Alınan fazla enerjiyi vücudun yağ olarak depolayacağını ve kilo artışı yaşanacağını bildiren Ertür, şu önerilerde bulundu:

"Sahur atlanmamalı, yağlı börekler, aşırı tuzlu besinler, kızartma gibi besinler tükatilmemelidir. Sahurda uzun süre tok kalmayı sağlayan kan şekerini daha yavaş farklılaştıran yumurta, peynir, süt, kepekli ekmek/ tam buğday ekmeği gibi besinler tercih edilmelidir. Oruç, zeytin, hurma ve su gibi hafif besinlerle açılmalı, ılık bir çorbayla öğüne başlanmalıdır. Ağır yemeklerden uzak durulmalı, tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra belirli aralıklarla, her seferde küçük porsiyonlarla devam edilmelidir. Yemekler yavaş yenmeli, çok iyi çiğnenmelidir. Hızlı yemek yendiği fark edildiğinde bir an çatal ve kaşık bırakılmalı, arkaya yaslanmalı, derin nefes alıp sonra yemeğe devam edilmelidir."

Ertür, kansızlık problemiyle  karşılaşmamak için iftarda çay içilmemesin tavsiye ederek, şunları kaydetti:

"Günde en az 3-4 porsiyon meyve tüketilmelidir. İftardan sonra mutlaka hafif egzersizler veya yürüyüş yapılmalı, turşu gibi tuz oranı yüksek besinler ve baharat içeriği yüksek besinler susamaya yol açacağından fazla tercih edilmemelidir. İftar davetlerinde rahat bir mide ile masadan kalkmalı ve hayat için elzem olan su, günde en az 2-2.5 litre içilmelidir. Oruç tutmak zayıflama yöntemi değildir. Aç kalarak zayıflanılmaz. Normalde oruç sindirim sisteminin dinlendirilmesi içindir. Bunu gereği gibi yaşarsak kilo almadan sağlıklı bir şekilde ramazan ayını geçirebiliriz." - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ramazan Ayı'nda Beslenme Önerileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement