Revnakoğlu notlarında Fatih'in gizli hazinesi gün yüzüne çıktı - Son Dakika
Yerel

Revnakoğlu notlarında Fatih'in gizli hazinesi gün yüzüne çıktı

Revnakoğlu notlarında Fatih\'in gizli hazinesi gün yüzüne çıktı

Cemaleddin Server Revnakoğlu'nun Cumhuriyet dönemi İstanbul'u için incelikle kayıta aldığı notlarının Fatih semtiyle ilgili bölümü "Revnakoğlu'nun İstanbul'u-İstanbul'un İç Tarihi-Fatih" adıyla Fatih Belediyesi tarafından 5 cilt olarak basıldı.

03.11.2022 14:18  Güncelleme: 14:25

Cemaleddin Server Revnakoğlu'nun Cumhuriyet dönemi İstanbul'u için incelikle kayıta aldığı notlarının Fatih semtiyle ilgili bölümü "Revnakoğlu'nun İstanbul'u-İstanbul'un İç Tarihi-Fatih" adıyla Fatih Belediyesi tarafından 5 cilt olarak basıldı.

Cemaleddin Server Revnakoğlu'nun İstanbul üzerine şehrin kültür hafızasını kayıt altına aldığı eseri Prof. Dr. Mustafa Koç tarafından günümüz Türkçesine kazandırıldı. Ağırlıklı olarak Suriçi'nde kalan tekkeler ve yaşam alanlarının Cumhuriyet dönemi durumu hakkında bize ilginç bilgiler sunan metinlerin Fatih'le ilgili bölümü; Fatih Belediyesi tarafından 5 cilt olarak basıldı. "Revnakoğlu'nun İstanbul'u - İstanbul'un İç Tarihi - Fatih" isimli bu 5 ciltlik çalışmada Cumhuriyet dönemi Fatih semti hakkında enteresan detaylar yer alıyor.

"Heyecan duyduğum bir çalışma oldu"

Revnakoğlu'nun İstanbul'unun ilim ve kültür çevrelerinde beğeniyle ve ilgiyle karşılandığını belirten Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, "Benim de bizzat heyecan duyduğum bu prestij eseri kültür dünyamıza armağan etmekten büyük mutluluk duydum. Eski eserler, tarihi arşiv ve kitabeler uzmanı olan Cemalettin Server Revnakoğlu, şehirden içre bir şehre tanıklık etmiş ve bu tanıklığı titizlikle kayıt altına alan bir İstanbul aşığı. Bu kayıtları yarım asır sonra okuyucularıyla buluşturmaktan kıvanç duyuyorum ve büyük emeği olan Prof.Dr. Mustafa Koç olmak üzere tüm emeği geçenleri de tebrik ediyorum" dedi.

Cemaleddin Server Revnakoğlu (1912-1968), Cumhuriyet devri kültür hayatımızın en önemli figürlerinden biri olmasına, birçok çağdaşından fersah fersah ötede çalışmalara imza atmasına karşın yıllar boyunca tozlu arşivlerde saklı kalmış bir isim. İstanbul'u sokak sokak gezen, gezmekle kalmayıp neredeyse her bir dergahın misafiri olan, her kütüphaneye giren, tüm mezarları ziyaret edip arşivleyen, musikişinaslarla ahbaplık, şairlerle yarenlik eden, sayısız mektup yazan, fotoğraf ve belge toplayan Revnakoğlu'nun paha biçilemeyen arşivi, hiç evlenmediği ve akrabaları da bilinmediği için vefatının ardından sahipsiz kaldı. Eksiksiz bir tasnifi bugün bile yapılamayan bu kültür mirasının yazılar ve notlardan oluşan bölümü, Abdülbaki Gölpınarlı ve Halil Can'ın teşebbüsleriyle Galata Mevlevihanesi'ne aktarıldı. Burada yıllar boyunca mahzun bekleyen arşiv, zaman içinde istifade etmek gayesiyle gelenlerin alıp götürdükleriyle birlikte bir miktar eksilmiş de olarak, 2007'de Süleymaniye Kütüphanesi'ne taşındı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Revnakoğlu notlarında Fatih'in gizli hazinesi gün yüzüne çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement