Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, " Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşması için şu anda satılan mallardan 3-5 kat daha fazla satmak mümkün değil. Bunun için ekonominin temelinden değiştirilmesi gerekir" dedi.
Kavranoğlu, Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezinde Rize Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansınca düzenlenen "Rize Sektörel Kalkınma Sempozyumunda yaptığı konuşmada, Rize'nin sadece çaya dayanarak 2023'teki ekonomik vizyona ulaşamayacağını belirtti.
Çayın markalaştırılması ve en üst düzeyde değer elde edilmesi gerektiğini ama başka konularda da markalaşma çalışması yapılması gerektiğini dile getiren Kavranoğlu, şunları söyledi:
"Türkiye, 1.5 milyon dolar ihracat rakamlarından bugün 135 milyar dolar ihracat yapar duruma geldi ama bugün nüfusu bizimle hemen hemen aynı olan Almanya 1.5 trilyon dolar ihracat yapıyor. Bizim 2023'teki hedefimiz 500 milyar dolar ihracat yapılması. Yani 2023'de biz, Almanya'nın bugün yaptığı ihracatın üçte birini ancak yapabileceğiz. Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşması için şu anda satılan mallardan 3-5 kat daha fazla satmak mümkün değil. Bunun için ekonominin temelinden değiştirilmesi gerekir."
Değeri yüksek olan, katma değeri olan değerler üreterek bu rakamlara ulaşabileceğini ifade eden Kavranoğlu, "Bunu yapmak için Türkiye'nin temelden değişmesi lazım. Üniversitelerin ekonominin temel unsurlarından birisi olması lazım. Üniversitelerde bilim, fikir üretilmesi gerekir. Bugüne kadar başka şeyler yapıldı ama bunun suçlusu öğretim üyeleri değil, 12 Eylül döneminin ürettiği bozuk devlet düzeni idi" diye konuştu.
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı da Rize'nin kalkınması için bugüne kadar başarılı olan ve başarılı olamayanların ciddi şekilde incelenmesi ve ders alınması gerektiğini dile getirerek, "Hedefimiz kalite ve yükte hafif, pahada ağır işlere yönelmek olmalı. Bu tür sempozyumların da Rize'nin kalkınması için önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Türkiye'nin milli gelirinin 1950'li yıllarda Güney Kore'den fazla olduğunu, bir süre sonra eşit hale geldiğini, bugün ise Türkiye'nin milli gelirinin Güney Kore'nin çok gerisinde kaldığını söyledi.
Türkiye'nin 90 yıllık tarihinde Kıbrıs Barış Harekatı haricinde bir savaşa girmediğini ancak enerjisini içeride çok fazla kaybettiğini savunan Topçu, "28 Şubat belgeselini izliyoruz. Böylece enerjimizi 28 Şubat'ta nasıl kaybettiğimizi daha iyi görüyoruz. Son 10 yılda nelerin başarıldığını örünce geçmişe 'ah' etmemek mümkün değil" dedi.
Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Belediye Başkanı Halil bakırcı, Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Köymen, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ile diğer davetlilerin katıldığı sempozyumda daha sonra Rize Sanayi Sektörü, Rize Turizm ve Hizmetler Sektörü ve Uluslararası Ticaret ve Lojistik konularında oturumlar yapılacak.
- RİZE
Son Dakika › Yerel › Rize Sektörel Kalkınma Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?