"Son Gelişmeler Işığında Sağlık Hizmetleri" adlı panel, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Panelin moderatörlüğünü CBÜ Tıp Fakültesi öğretim görevlisi İsmet Topçu yaparken, AK Parti Manisa Milletvekili Op. Dr. Muzaffer Yurttaş, KHB Genel Sekreteri Murat Türkyılmaz, CBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yüksel, İl Sağlık Müdürü Mehmet Köş, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, Sağlık Sen Manisa Şube Başkanı Mustafa İrgat, CBÜ Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Ahmet Var konuşmacı olarak katıldı.
Anne sütü bankasının yanlış anlaşılmalara yol açtığını belirten AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, "Yeni doğan yoğun bakım ünitesi uzmanlarımız anne sütünün önemini ifade ediyorlar. Biz de son derece hassas bir öneme sahip olan anne sütü tedariki konusunda ısrarlıyız ve bu konuda önemli çalışmalarımız mevcut. Bunun yanı sıra organ bağışı konusuna da bir yenilik getirerek organ bağışında bulunan vatandaşın hayattayken vasiyeti alınacak. İleriki süreçte bağışta bulunan kişi yaşamını kaybetse dahi daha önceden rızasıyla alınan vasiyeti doğrultusunda bir başka hayatı kurtarmak adına organları kullanılabilecek " şeklinde konuştu.
Panelde ilk olarak konuşmayı CBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel yaptı. Üniversite ile Sağlık Bakanlığının ilişkilerinin daha güçlü olması gerektiğini vurgulayan Yüksel, "Bu konuda Üniversite olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Bakanlığımızın da aynı hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz. CBÜ Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesinde her geçen gün artan bir başarıya sahibiz" dedi.
İkinci konuşmayı ise KHB Birliği Genel Sekreteri Murat Türkyılmaz yaptı. Türkyılmaz, KHB olarak görev ve sorumluluklarından bahsederek, şunları söyledi: "Birliğimiz genel sekreter başta olmak üzere Tıbbi hizmetler başkanı, İdari hizmetler başkanı ve Mali hizmetler başkanı olmak üzere 3 başkandan oluşmaktadır. Birliğe bağlı hastaneler, hastane yöneticisi tarafından yönetilmektedir. Hastane yöneticisine bağlı olarak başhekimlik, idari ve mali hizmetler ile sağlık bakım hizmetleri müdürlükleri görev yapmaktadır. Başkanlıklar bünyesinde de uzmanlar bulunmakta. Kamu Hastaneler Birliği ile amacımız, tüm kamu hastanelerini bir çatı altında toplayarak, daha verimli ve iyi hizmet sunma yolunda önemli adımlar atmaktadır. Vatandaşlarımıza sunduğumuz sağlık hizmetlerindeki kalitenin yükselmesini ve hizmet etkinliğimizin artmasını hedefliyoruz."
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN GİDERLERİ ÇOK
Son 10 yılda Devlet Hastanelerinin hızla büyüdüğünü ve geliştiğini, Üniversite hastanelerinin bu büyümeye ayak uyduramadığını kaydeden CBÜ Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Var, "Üniversite hastanelerine her şeye rağmen ihtiyaç vardır. Personel, Hazine payı ve vergiler, elektrik faturaları, tıbbi malzemelere ödenen miktarlar başta olmak üzere Üniversite Hastanelerinin aşırı derecede önemli masrafları vardır. Bu masrafların ödenmesinde döner sermaye bütçesinden gelen gelir yeterli gelmemektedir. Üniversite hastanelerinin yapısında Dekanlık, Başhekimlik ve Anabilim Daire Başkanlığı olduğu için süreç içerisinde zaman zaman personel sıkıntısı yaşadığımızı belirtebilirim. Sağlık Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu'nun sağlıktaki sorunlara çözüm sağlama yolunda önemli katkılar sunacağına inanıyorum" dedi.
İl Genelinde 42 tane acil servis istasyonunun bulunduğunu belirten Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Köş bu istasyonlara 4 tane daha eklenerek bu sayının 46'ya çıkacağını belirtti. Özel, Devlet ve Üniversite hastanelerinde 3957 yatakla hizmet verdiklerini kaydeden Köş, "Manisa'da 10 adet özel hastane vardır. Bu hastanelerin denetimleri de İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır" dedi.
Konuşmasında özel, devlet ve üniversite hastanelerinde personel, yatak ve uzman hekim sayısından bahseden Manisa İl Sağlık Müdürü Mehmet Köş; "OSB'ye acil komuta merkezimizi bize tahsis ettiği için teşekkür ediyorum. Acil servis hizmetinin şehir merkezinde 10 dakika, Kırsal kesimde ise 30 dakika içinde hastaya yetişmesi gerekiyor. Bu hedefi 2012 yılında yüzde 90'dan fazla bir oranda yerine getirmiştir. Tüm hastanelerimizde 112 ambulans pistinin yapılmasından yanayız. Çağımızın ihtiyaçları bu yönde kendini göstermiştir" şeklinde konuştu.
Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, Manisa'nın yüzde 93 sağlıkta hasta memnuniyetine sahip bir il olduğunu belirterek,
"Bu memnuniyet gösteriyor ki sağlıkta yapılan yeni değişiklikler ve uygulamalarla memnuniyet daha da artacaktır diye düşünüyorum" dedi.
SAĞLIK PERSONELİ GÖZETİLMELİ
Sağlık Çalışanlarının Sağlık Hizmetlerine Bakışını değerlendiren Sağlık Sen Manisa Şube Başkanı Mustafa İrgat, "Sağlıkta değişim süreci devam etmektedir. Bir takım risklerde çalışanlar üzerinde etki yaratmaktadır. Sağlık personelinin haklarının iyileştirilmesi konusunda kalıcı çözümler sağlanmalıdır" ifadesinde bulundu.
Panelde Sağlıkta 2023'e doğru olan hedeflerden bahseden AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, "Sağlıkta bir takım olumsuzluklar veya değişimler olabilir ama sağlıkta hizmet etmek hiçbir şeyle değişilmez. Sağlıkta hizmet kutsal bir önem teşkil etmektedir. Sağlıkta dönüşümü gerçekleştirenler, başta hekimler olmak üzere sağlık personelleridir. Bu nedenle tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum" dedi.
Sağlıkta hayal edilen pek çok şeyi AK Parti iktidarı olarak gerçeğe dönüştürdüklerini söyleyen Yurttaş, şöyle konuştu: "Evde bakım hizmetleri ve diğer hizmetler sağlıkta dönüşüm uygulamasının başlıca önemli konularıydı. Sağlıkta dönüşüm uygulamalarında başarıya ulaşılıp ulaşılmadığını görmek için parametrelere bakmak gerekiyor. Sağlıkta memnuniyeti değerlendirdiğimizde hasta memnuniyetinde yakaladığımız oranı, sağlık personeli memnuniyetinde yakalayamadığımızı gördük. Sağlık Personelimizin ve hasta memnuniyetinin aynı oranda ve en üst seviyede olması bizim için çok önemli. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Bir başka çalışmamız ise yeni doğan bakım ünitesinin oluşturulması konusunda. Tüm hastanelerimizde yeni doğan yoğun bakım ünitelerini oluşturma hedefindeyiz.
Şu anda Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesinde Yeni doğan çocuk yoğun bakım ünitesini oluşturduk. Uzmanımızda şu anda atanmış durumdadır."
KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİNİ ARTTIRACAĞIZ
Ağız Diş Sağlığı Merkezlerinde uzman diş hekimi ihtiyacı bulunduğunu kaydeden Yurttaş, şunları söyledi: "Uzman talebinin karşılanması konusunda çalışmalarımız mevcut. Manisa mutlaka böbrek, karaciğer ve diğer konularda organ naklini gerçekleştirmeli. Bu konudaki eksiğimizi gidermek için gayretli çalışmalarımıza devam ediyoruz. Manisa'da sağlık hizmetleriyle ilgili çok önemli işlemler yürütülüyor. Ancak Sağlık Bakanlığı ile Üniversitemizin ilişkilerinin artırılması hususunda daha çok artış yaşanmalı diye düşünüyorum. Sağlıkta yapılması gereken önerilerimi içeren bir dosyayı şu an Sağlık Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu'na sunmuş bulunmaktayım. Koruyucu sağlık hizmetlerine bu dönem daha çok önem vereceğiz. Dumansız hava sahası, obezite ile mücadele konusu gibi halk sağlığıyla ilgili koruyucu sağlık hizmetlerini arttıracağız. Bölge Meslek Hastalıkları hastanesini önümüzdeki dönem içerisinde Manisa'mıza kazandıracağız. Sağlık Bakanımız da bu önerimizi kabul etti. Manisa Büyükşehir olacağından dolayı evde sağlık hizmetlerini bütünşehir kapsamında tüm Manisa bölgesine yayacağız. Aile hekimliği gibi aile diş hekimliğini kurma da hedeflerimiz arasında. Tüm ülke genelinde olduğu gibi Manisa'mızda yan dal uzman eksikliğimiz var. Bu konuda da çalışmalarımız mevcut ve yan dal uzman eksikliğimizi tamamlamak istiyoruz."
UZMAN HEKİM DAĞILIMINDAKİ ADALETSİZLİĞİN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ
"Her sağlık hizmetinin sunulduğu yerde ebemizin bulunmasını şart görüyor ve bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuşmasına devam eden hekim kökenli Milletvekili Muzaffer Yurttaş, "Uzman hekim dağılımındaki adaletsizliğin önüne geçeceğiz. Türkiye genelinde 30 bin hekim ihtiyacımız var. Bunu karşılama konusunda yeni hekimleri yetiştirmemiz gerekiyor. Biz üniversiteleri bir basamak olarak görmüyoruz. Bu nedenle üniversitelere kesinlikle ihtiyacımız var. Sağlık Bakanlığı ile üniversitelerimizin ilişkilerinin bundan sonra ki süreçte artmasını istiyoruz. Tam gün sisteminden geri dönüş olmayacak ama ek bir ödenek konusunda çalışmalarımız var. Acil servislerimizde çalışan hekimlerimizi performans sistemi dışında tutmamız gerektiğine inanıyoruz. Acil servilerde çalışan hekim arkadaşlarımızda en az aile hekimleri kadar ücret alabilmeliler" dedi.
Önümüzdeki dönem içerisinde şehir hastanelerinin kurulacağını belirten Yurttaş, "560 yataklı hastanemizde özel kamu ortaklığında yapılan hastaneler arasındadır. Temelleri yakında atılacak olan hastanemiz en geç 2,5 yıl içerisinde hizmet vermeye devam edecektir" ifadesinde bulundu.
Sağlıkta israfı önleme konusunda Sağlık Bakanlığının yoğun bir gayret sarfettiğini kaydeden Yurttaş; "Bu konuda dijital röntgen sistemine geçirilerek sağlıkta öncelikle kağıt ve evrak konusunda israfın önüne geçmiş olacağız. En geç 4 yıl içerisinde sağlık birimlerinde kreşleri oluşturmayı hedefliyoruz" dedi. - MANİSA
Son Dakika › Yerel › Sağlıktaki Gelişimi ve Hizmetleri Anlattılar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?