"Salçalık Domates" Üreticisi Bitki Hastalığına Değil, Fiyatlara Yenildi - Son Dakika
Yerel

"Salçalık Domates" Üreticisi Bitki Hastalığına Değil, Fiyatlara Yenildi

"Salçalık Domates" Üreticisi Bitki Hastalığına Değil, Fiyatlara Yenildi

Türkiye'de salçalık domates üretiminin yüzde 40'ının sağlandığı Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarında bitki hastalığına rağmen hasadın sonuna doğru 1 milyon tonluk rekolteye ulaşıldı ancak salça fabrikaları kilogram alım fiyatlarını 19 21 kuruştan 14 liraya indirdi Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Karaca: "Salça fabrikalarının domates fiyatlarını 14 kuruşa kadar çekmesi, üreticileri çok zor durumda bıraktı" "Üreticinin domatesten para kazanacağı fiyat 25 30 kuruştur. Bunun altındaki fiyatlar, üreticiyi kurtarmıyor"

18.09.2013 11:20

HALUK YÜKSEL - Türkiye'nin salçalık domates üretiminin yüzde 40'ının elde edildiği Karacabey ile Mustafakemalpaşa ovalarında bir süredir görülen "mildiyo" adlı mantar hastalığına rağmen hasadın sonuna yaklaşılırken 1 milyon tonluk rekolte hedefini tutturan üreticiler, fabrikalar tarafından kilogram alım fiyatının 19-21 kuruştan 14 kuruşa kadar düşürülmesiyle zarar ettiklerini öne sürdü.

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa'nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa, İzmir'in Torbalı ve Bergama ilçeleri ile Çanakkale'nin, Türkiye'de domates üretiminde önde gelen bölgeler olduğunu söyledi.

Domates fidelerinin, Bursa bölgesinde mayıs ve haziran aylarında toprakla buluşturulduğunu hatırlatan Karaca, il genelinde bu yıl 85 bini Karacabey, 15 bini Mustafakemalpaşa olmak üzere 100 bin dekar alanda salçalık domates yetiştirildiğini ve bunun, Türkiye üretiminin yüzde 40'ını oluşturduğunu anlattı.

Ülke genelinde salçalık domates üretiminin 2,5-3 milyon ton olduğu bilgisini veren Karaca, bunun 1-1,2 milyon tonunun Bursa bölgesinde üretildiğini dile getirdi.

Karaca, bu yıl mildiyö nedeniyle önemli ölçüde rekolte kaybı riski yaşadıklarını ancak buna karşı geçen ayın ilk haftasında başlayan hasadın sonuçlarının, rekolte bakımından hedeflere ulaşıldığını gösterdiğini ifade etti.

"Zarar ettik"

Hasadın bu ay sonunda tamamlanacağını belirten Karaca, fiyatlar konusunda ise son yılların en kötü sezonunu yaşadıklarını savundu.

Fabrikalarla yapılan sözleşmeli üretim kapsamında kilogram başına alım fiyatlarının peşin ödemeli 19-21 kuruş ya da bu yıl aralık ayı ödemeli 22 kuruş olarak tespit edildiğini bildiren Karaca, şöyle konuştu:

"Salça fabrikalarının domates fiyatlarını 14 kuruşa kadar çekmesi, üreticileri çok zor durumda bıraktı. Kar bir yana zarar ettik. Biz fiyat artışı beklerken fiyatlar geri çekildi. Üreticinin domatesten para kazanacağı fiyat 25-30 kuruştur. Bunun altındaki fiyatlar, üreticiyi kurtarmıyor. Hele 14 kuruşa kadar çekilen bir fiyat, girdi maliyetlerinin bile altındadır. Bu gidişle gelecek sene domates ekim alanları ciddi ölçüde daralır."

Karacabey ve Mustafakemalpaşa'da üretilen salçanın yüzde 80'inin ihraç edildiğine de değinen Karaca, döviz kurlarının son dönemde önemli oranda arttığını, bu nedenle salça fabrikalarının, domates fiyatlarını daha fazla aşağıya çekmesinin bir gerekçesinin olmadığını sözlerine ekledi.

Mildiyö

Mantari bir hastalık olan mildiyö, havaların ısınması ve nem seviyesinin yükselmesiyle kendisini gösteriyor.

Yapraklar üzerinde önce küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekeler beliriyor, hastalık ilerledikçe renkleri kahverengi ve siyah oluyor.

Uygun havalarda hastalık yaprak saplarına, bitkinin dal ve saplarına doğru ilerliyor, daha ileri safhalarda lekeler yırtılıyor, kuruyor ve bazen çürüyor.

Meyvelere de geçebilen hastalık, esmer lekeler bırakırken ürünün hem miktarını hem de kalitesini olumsuz etkiliyor. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Salçalık Domates' Üreticisi Bitki Hastalığına Değil, Fiyatlara Yenildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement