Sanayiciler, Vekil Adaylarının Ekonomi Politikalarını Dinledi - Son Dakika
Yerel

Sanayiciler, Vekil Adaylarının Ekonomi Politikalarını Dinledi

Sanayiciler, Vekil Adaylarının Ekonomi Politikalarını Dinledi

Meclise Girmek İçin Mücadele Veren İzmir Milletvekili Adayları, Partilerinin Ekonomik Programını Ege Bölgesi Sanayi Odası (Ebso) Üyelerine Anlattı.

16.07.2007 10:14

Meclise girmek için mücadele veren İzmir Milletvekili Adayları, partilerinin ekonomik programını Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üyelerine anlattı.

EBSO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya MHP İzmir Milletvekili Adayı Sanayi ve Ticaret eski Bakanı A.Kenan Tanrıkulu, AKP İzmir Milletvekili Adayı İsmail Katmerci, Demokrat Parti (DP) İzmir Adayı Burhan Özfatura, CHP İzmir Milletvekili Adayı Oğuz Oyan ve Genç Parti İzmir Milletvekili Adayı Nedim Türkmen katıldı. Adaylar, EBSO üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, ekonomiye, sanayiye ve İzmir'e yönelik hedef ve projelerini anlattılar.

İlk konuşmacı olarak kürsüye çıkan MHP İzmir 2. Bölge Milletvekili adayı ve Sanayi Ticaret eski Bakanı A.Kenan Tanrıkulu, dünyada söz sahibi olmak için ekonomik ve sınai gelişmişliğin çok önemli olduğunu belirterek, Türkiye'nin 2023 yılında lider ülke olması için ekonomik ve sınai yatırımlarının yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti. Türkiye'nin beklenen sıçramayı gerçekleştirmesi için doğru ve yerinde sanayi politikasına ihtiyaç olduğunu kaydeden Tanrıkulu, son 4.5 yıllık dönemle ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Tanrıkulu, şunları söyledi: "2002 yılında protesto edilen senet sayısı 499 bin iken bu sayı 2006 yılında 1 milyon 128 bine ulaşmıştır. Karşılıksız çek sayısı ise 2002 yılında 2 milyon 721 bin iken 2006'da bu sayı 6 milyon 785 bine çıkmıştır. Toplam borcumuz ise 221 milyar dolar iken bugün 408 milyar dolara ulaştı. Bu makro göstergelere göre Türkiye Küresel Risk Endeksi açısından risk endeksi hızla düşen ülke durumuna gelmiştir. Türkiye kendi parasına en fazla reel faiz veren ülkedir. Bileşik faiz yüzde 19'larda seyretmektedir. Arjantin'de ise bu faiz yüzde 9.25'dir. Bu durumda Türkiye'nin fotoğrafı gayet net bir şekilde görülmektedir. Diğer ülkelere göre yüzde yüz faiz veriyoruz. Mayıs 2006'da Türkiye ciddi konjonktür dalgalanması geçirdi. Ülke olarak güven bunalımı içerisindeyiz. En zengin ile en fakir arasında uçurum artmaktadır. Diğer ülkelerde cari fazlalıktan bahsedilirken ülkemizde Gayri Safi Milli Hasıla'dan yüzde 5.7 açığımız vardır. Bu böyle giderse kırılgan yapımız devam edecektir"

EKONOMİK PROGRAM REVİZE EDİLMELİ

57. Hükümet döneminde güçlü ekonomiye geçiş programında cari hesapların dengelendiğini ifade eden MHP İzmir Adayı Tanrıkulu, "58. ve 59. hükümetler bu programı devam ettirdiler. Bu program o dönemde doğru idi ama revizyona gidilmesi gerekiyordu. Ancak seçim süreci maalesef bunu engelledi. Devam edilseydi sanayicinin fedakarlık yaptığı bu program anlamlı hale gelecekti" dedi. Bugün gelinen nokta itibarıyla yapılması gerekenleri de sıralayan Tanrıkulu, şöyle devam etti: "İstihdam alanları yaratılması ve sürdürülebilir olması, işsizlik ve yoksulluğun azaltılması, gelir dağılımının adaletli yapılması, rekabetçi bir kur politikası uygulanması, ekonominin dış kaynaklarını azaltmak ve kırılganlığı önlemek. Bunları ilk etapta dikkat edilmesi gereken noktalardır"

BÜROKRASİ AZALACAK

Özel sektörde hızlı bir borçlanma olduğunu belirten A. Kenan Tanrıkulu, yeni politik çerçevede rekabetçi piyasa ekonomisinin oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Kendi hükümetleri döneminde Organize Sanayi Bölgeleri için 4562 Sayılı Yasayı yürürlüğe soktuklarını kaydeden Tanrıkulu, bu yasayla birlikte sağlıklı bir altyapı oluşturduklarını ve OSB'lere kendi kendini yönetme imkanı tanıdıklarını dile getirdi. Bugün itibarıyla bu yasada da birtakım değişikliklere gidilmesi gerektiğini vurgulayan Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öncelikli olarak sanayicinin önündeki bürokrasiyi ve kırtasiyeyi kaldıracağız. Sanayi bölgelerinde tek ofis sistemi oluşturarak, sanayicinin bu ofislerde işlerini bitirmelerine imkan tanıyacağız. Bunların yanında Türk Ticaret Kanunu'nda da bir takım değişiklikler yapmayı planlıyoruz"

Toplantıda bir konuşma yapan EBSO Başkanı Tamer Taşkın da öncelikli sorunun kayıt dışı ekonomi olduğunu hatırlatarak, "Kayıt içinde çalışan firmaların kayıt dışı çalışan firmalarla rekabet etmesi mümkün değil. Bu sorunun acilen çözülmesi lazım" dedi.

İşsizliği siyasilerin değil sanayicilerin çözeceğini belirten Taşkın, bunun için de sanayicinin yatırım yapması, yatırım için de önlerinin açılması gerektiğini vurguladı. EBSO'ya bağlı 45 değişik olduğunu bildiren Taşkın, bu sektörlerinin hepsinin de dertli olduğuna vurgu yaparak, "Bürokrasi bakış açısının değiştirmeli ve kaçakçılık önlenmeli. 1994 ve 1999 yıllarında siyasilerin herkese 2 anahtar vaat ettiler. Bırakın 2 anahtar almayı 4 anahtar biz verdik. Birşeyler yapılacaksa bunların kaynağı da mutlaka açıklanmalı. Borç alan emir alır" diye konuştu.

(YK)

16.07.2007 10:01 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sanayiciler, Vekil Adaylarının Ekonomi Politikalarını Dinledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement