Siirt Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Hatice Taş, il genelinde 200 çölyak hastasının bulunduğunu bildirdi.
Derneğin 80 üyeye ulaştığını ve il genelinde 3 yıldır çölyak hastalarına yönelik faaliyette bulunduğunu belirten Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda hastalıkla ilgili bilinç oluşturmak ve sorunların çözümüne katkı sunmayı amaçladıklarını söyledi.
Çölyak hastalığının tedavisi olmayan bir hastalık olduğunu ifade eden Taş, "Günümüzde en yaygın görünen tedavisi ömür boyu olmayan diyetle yaşanılması gereken tek hastalık olan çölyak hastalığı her geçen gün artış göstermektedir. Siirt il genelinde bizim ulaştığımız 200 çölyak hastası var. Fakat bu sayı sadece ulaşabildiğimiz sayıdır. Yani ulaşamadığımız onlarca çölyak hastası da bulunmaktadır" dedi.
Dernek bünyesinde çölyak hastalarına yönelik açılan marketin hizmetlerine devam ettiğini dile getiren Taş, şunları kaydetti:
"Hastalarımız glütensiz ürün temin etme konusunda maddi sıkıntı yaşadığından dolayı açtığımız markette de istediğimiz hizmeti sunamıyoruz. Bir çölyak hastasının ortalama ürün gideri 800 liradır. Fakat devletin verdiği destek sadece 72 buçuk liradır. Bu ücretin arttırılması için gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor."
Taş, ailesinde çölyak hastası olan herkesin test yaptırması gerektiğini sözlerine ekledi.
Çölyak hastalığı
Genetik bir hastalık olan çölyak hastalığına buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içinde bulunan glüten isimli protein neden oluyor. Çölyak bağırsaklardaki sindirimi sağlayan yapıların bozulması nedeniyle, ince bağırsakta hasarlar oluşturan alerjik sindirim sistemi hastalığı olarak da tanımlanıyor. Yaşamın herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilen hastalığın tedavisi bulunmuyor. Hastalık yaşam boyu süren tek gıda alerjisi olarak biliniyor. - Siirt
Son Dakika › Yerel › Siirt'te 200 Çölyak Hastası Bulunuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?