Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, "Hem şehit aileleri hem de terörden etkilenen bölgelerdeki kardeşlerimizle ilgilenmenin bir modelini oluşturmak gerekiyor. Ben bu konuyu ilk dile getirdiğimde 'yapılabilir bir şey değil' dediler ama bu mert, yürekli kadınlar bunu Soma'da gerçekleştirdi" dedi.
Sare Davutoğlu himayesinde gerçekleştirilen Soma Dayanışma Projesi'nin kapanış toplantısı, Soma Belediyesinde yapıldı. Toplantıda konuşan Davutoğlu, Gaziler Günü'nü kutlayarak, şehitlere rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.
Toplantıda sadece Başbakan eşi olarak konuşma yapmak için bulunmadığını söyleyen Davutoğlu, Türkiye'deki her duyarlı, gönülden düşünen insan gibi Soma'daki maden faciasının ardından "bu durumda ne yapabilirim" diye düşündüğünü ve sosyal destek projesi için ilk adımların atıldığını anlattı.
Çok değerli ve yüreği mert kadınların bir araya gelerek doğudan batıya bir sinerji oluşturmayı hedeflediklerini vurgulayan Davutoğlu, Soma Dayanışma Projesi'ni tek başına yapmadığını, hayallerini çok sevdiği insanların hayata geçirdiğini söyledi.
Proje kapsamında 7 şehirden sivil toplum kuruluşlarının aileler ile eşleştirildiğini ve güzel sonuçlar ortaya çıktığını dile getiren Davutoğlu, "Bu bir dost buluşması olarak zihinlere kazındı. Sürdürülen çalışmalardan birçok insan istifade etti. Bu dostluk, çok büyük emekler karşılığında oldu" diye konuştu.
Madenci ailelerinin acil ihtiyaçlarının giderilmesinin ardından sosyal projenin istikrarlı şekilde devam etmesi gerektiğini gördüklerini vurgulayan Davutoğlu, şunları söyledi:
"Kendi acımızdan da biliriz. En acısı babasını kaybetmiş bir çocuğun okula başladığı gündür, hastayken hastaneye götürülmesi gereken zamandır. Onlara, sadece dost olduğu için rahatlıkça danışabildiği insanların varlığını hissettirebilmek önemliydi. Bu yönde çok ciddi bir eğitim faaliyeti sürdürüldü. Uzman sivil toplum kuruluşları çok büyük katkı sağladı, kamu kuruluşları da büyük katkılar sağladı."
"Kamu ve sivil toplumun güzel bir çalışması"
Devlet ve sivil toplum kuruluşlarının güzel bir ortak çalışma ortaya koyduklarını aktaran Davutoğlu, bu projenin diğer ortak projelere de örnek olabileceğine işaret etti.
Ailelerin mahremiyetine saygı gibi nedenlerle projeyi daha önce basınla paylaşmadıklarını ifade eden Davutoğlu, çalışmanın resmi süresinin dolduğunu ancak gerçek anlamda nihayete ermediğini dile getirdi.
Davutoğlu, terörden etkilenen bölgelerde de bir model oluşturmak, şehit aileleriyle ilgilenmek için projede bir takım modifikasyonlar yapılabileceğini ve çok faydalı işlere imza atılabileceğini dile getirdi.
Şehit aileleriyle istikrarlı şekilde ilgilenmenin mümkün olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Hem şehit aileleri hem de terörden etkilenen bölgelerdeki kardeşlerimizle ilgilenmenin bir modelini oluşturmak gerekiyor. Ben bu konuyu ilk dile getirdiğimde 'yapılabilir bir şey değil' dediler ama bu mert, yürekli kadınlar bunu Soma'da gerçekleştirdi" diye konuştu.
Daha önce ortak çalışmalar yapmamış insanların bir araya gelmesi ve yeni dostlukların oluşmasının da bir başka sevindirici nokta olduğunu ifade eden Davutoğlu, insana kurumların dokunamayacağını, insana ancak insanın şifa olabileceğini dile getirdi.
Soma'daki programı kapsamında gaziler ve şehit yakınlarıyla bir araya geldiğini hatırlatan Davutoğlu, "Bu ailelerimizin hepinize çok çok selamı var. Onların bu güzel çalışmayı hak ettiğini biliyoruz. Bu çalışmaların Türkiye sathına yayılması gerektiğine inanıyorum" dedi.
Davutoğlu, konuşmasının sonunda katılımcı kurumlara, sivil toplum kuruşlarına teşekkür etti.
"Acılar paylaşılarak azalır"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, şehitlere rahmet, ailelerine başsağlığı dileyerek başladığı konuşmasında, Gaziler Günü dolayısıyla gazilere de minnetlerini iletti.
Ateşin düştüğü yeri yaktığını, acıların ise ancak paylaşarak azaldığını söyleyen Gürcan, projeye katkı veren tüm kuruluşlara teşekkür etti.
Türkiye'de 2011 yılında Aile ve Sosyal Destek Projesi'nin uygulamaya geçtiğini, proje çerçevesinde kurumların hizmeti ihtiyaç sahiplerinin ayağına götürülmesinin amaçlandığını söyleyen Gürcan, şöyle devam etti:
"Asıl başarı onlar talep etmeden, onların derdini gözlemleyerek ve yorum yapmadan, akıl vermeden mahallelere gidip çözüm üretmekti. İnsana ancak insan dokunuyor, para dokunmuyor. İnsana insanca dokunacak modellere ihtiyaçlarımız var. Olması gereken bu. Fon, kaynak da yok. Sadece gönüllü bir koordinasyon ve bu koordinasyonun sadece yol parasını, iaşesini sağlayan bir sistem. Çok şey gerekmiyor, sadece iyi bir bir organizasyon, iyi bir model ortaya koymak gerekiyor."
Bakan Gürcan, maden faciasının ardından Soma'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ciddi çalışmalar gerçekleştirdiğini, taramalar yapıldığını, şehitlerin ailelerine gidildiğini, gerekli kaynakların aktarıldığını ve devletin yardım elini uzattığını anlattı.
Ailelere verilen sosyal ve psikolojik desteğin uzun süre devam ettiğini söyleyen Bakan Gürcan, maden şehitlerine ilişkin yasa değişikliği, yeni iş imkanları sağlanması ve sivil şehitlik kavramının getirilmesi gibi çalışmaların hayata geçirildiğini de ifade etti.
Soma Dayanışma Projesi'ni başarıyla yürüten, metanetini koruyanlara teşekkür eden Gürcan, "Somalı kardeşlerimizin acılarını paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
Toplantı sonunda katılımcı kuruluşlara ve gönüllülere teşekkür belgesi sunuldu.
Soma Dayanışma Projesi
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu himayesinde geçen yıl ağustos ayında başlatılan ve maden faciasında hayatını kaybedenlerin ailelerine destek verilmesi amaçlanan proje kapsamında, yardım amaçlı sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile madenci aileleri bir araya getirildi.
Ailelere bir yıl süreyle yerinde ve uzaktan sosyal, hukuki, psikolojik destek sağlandı.
Kadın Sağlıkçılar Eğitim ve Dayanışma Vakfı (KASAV), Yeryüzü Doktorları ve İyilikder'in koordinasyonunda sürdürülen sosyal destek projesinde 7 farklı ilden 26 sivil toplum kuruluşu ve 110 gönüllü uygulayıcı olarak görev aldı.
Son Dakika › Yerel › Soma Dayanışma Projesi Kapanış Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?