Tarihi Kentler Birliği Sivas Buluşması - Son Dakika
Yerel

Tarihi Kentler Birliği Sivas Buluşması

Tarihi Kentler Birliği Sivas Buluşması

Tarihi Kentler Birliği Sivas Buluşması, Sivas Belediyesi'nin ev sahipliğinde başladı.

29.06.2013 16:33

Tarihi Kentler Birliği Sivas Buluşması, Sivas Belediyesi'nin ev sahipliğinde başladı.

Tarihi Kentler Birliği Üyeleri "Anadolu Seminerleri" dizisi çerçevesinde "Sivas'ta Kültürel Mirası Korumaya Yönelik Çalışmalar 2004-2013' konulu seminer 28-30 Haziran 2013 tarihleri arasında yaklaşık 200'e yakın Tarihi Kentler Birliği Üyesi Büyükşehir, il, ilçe belediye başkanları, akademisyenler, bilim adamları ve konu ile ilgili diğer katılımcıların katılımıyla gerçekleştirilen açılış yemeği ile başladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ". Tarihi Kentler Birliğinin Sivas buluşmasına hoş geldiniz. 2009 yılında göreve geldikten sonra Tarihi Kentler Birliğinin önemli toplantılarına katılmaya gayret gösterdim. Tarihi Kentler Birliğinden çok şeyler öğrendim. Bu konuda bize hocalık yapan Metin Sözen hocama ve diğer hocalara, çok kıymetli başkanlarıma teşekkür ediyorum. Görev sürem içinde 2 başkan gördüm ben. Biri Mehmet Özhaseki Başkanım diğeri de Asım Güzelbey Başkanım. Henüz 3. Başkanı görmedik böyle devam edeceğiz inşallah. 2 başkanım ile birlikte çalıştım. Onlardan ve diğer belediye başkanlarımızdan çok faydalandık" dedi.

Sivas'ın tarihi ve kültürel zenginlik noktasında adeta bir hazine olduğunu belirten Başkan Ürgüp,"Sivas 1000 yıllık Müslüman Türk şehri bir Selçuklu şehridir. Bu Selçuklu şehri yapısına uygun olarak hareket etmeye gayret ediyoruz. Bölgemizde vakıf eserleri vardır, şahsi mülkler vardır, çok ciddi manada restore edilmesi gereken eserler var ama ciddi dediğime siz tam da bakmayın bunların ciddi bir kısmını maalesef 30-50 yıl önce kaybettik. Irmaklarımızın, derelerimizin üstü kapandı. Tavra Deresi alanında bir yalı konaklarımız vardı o gitti onun dışında Bezirci Mahallesindeki konaklarımız gitti, Cami-ül Kebir Mahallesindeki konaklarımız gitti ve neredeyse tarihi kaleyi dahi kaybediyorduk. Son 10 yıldan bu tarafa hem eski valilerimizin hem de benden önceki belediye başkanlarımızın döneminde de başlayan faaliyetleri artırarak Sivas nezdinde sürdürmeye gayret gösterdik" diye konuştu.

Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise, "Sivas'a çok gelip gittik. Sivas'ta çok kararlar aldık. Mustafa Kemal'in aldığı kararların ötesinde burada kültür mirasıyla ilgili Cumhuriyet Türkiye'sinin dik durma kararlarını aldık. Kültür öncelikli bir yol haritası olmayan bir ülkenin gelecek kimliği olmadığının kararını aldık. ve halkın kendi içinde bilinçlenerek, üreticileriyle birlikte herkesin birlikte yaşama hakkının olduğu kent kültürünün artık dünyada öncelikli kültür olduğunun kararını aldık. Bütün bu kararlardan sonra Türkiye'de şu anda 10 sene içinde yerel yöneticisi ister merkezi yönetimin ister yerel seçilmişlerin kendi varlıklarını, kendi kimliklerini, kendi iradeleriyle geleceğe aktarması Türkiye'nin dış ve iç politikasının onurlu ve düzeyli olmasını temel öğeleri olarak görüyoruz. Bu toplantılar kimliğimizi açıklamak, düne kadar birbirinden güzel niteliklerle donatılmış kentlerin yitirilmiş alanlarını yeniden kazanmak, çocuklarımızdan büyüklere kadar herkesin kültür öncelikli bir eğitim sisteminin kentine bağlılıkla başlayan yurt severliğe dönüşen, küreselleşen dünyada gelecek olarak Türkiye'nin çocukları olmasını istedik. Bütün bunlar bir gelecek kurgusunda yanlış yerlerde ve yanlış hedeflerde, yanlış içerikli bir gelecek olmasının önlenmesi anlamına geliyor" diye konuştu.

Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de yaptığı konuşmada kamu, yerel, özel işbirliğine vurgu yaparak "Tarihi Kentler Birliğinin 2013 yılındaki bir büyük buluşmasında Sivas buluşmasında hep beraberiz. Katılan bütün arkadaşlara teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. Tarihi Kentler Birliği olarak çok önemli bir noktayı vurgulayarak konuşmama başlamak istiyorum. Bu da Kamu Yerel Özel Sivil İş Birliği. Tarihi Kentler Birliği kuruluşundan beri değerli hocamız Prof. Dr. Metin Sözen Bey'in gösterdiği yol doğrultusunda ortak akıl ön plana çıkarmak suretiyle hep bir şeyi hedefledik. Bir olalım ve Tarihi Kentler Birliği olarak Kamu Sivil Yerel İş Birliğini gerçekleştirelim. Şehirlerimizi kültür öncelikli bir noktaya getirelim. Bu dünyada ülkeler değil şehirler yaşıyor. Bu yaşayan şehirler içinde hedeflerini iyi koyan yerel yöneticiler daima bir adım öne geçiyor. Bu konulan hedeflerde de tabii ki kültür öncelikliği ön planda. Bugün artık her şehirde modern binalar var. Artık modern binalarla yarışmıyoruz tarihi ve kültürel kimliği sahip olmayla yarışıyoruz ve buna sahip olanlar, bunu gerçekleştirenler de daima bir adım öne çıkıyorlar" ifadelerini kullandı.

Sivas Valisi Zübeyir Kemelek ise,"Tarihi ve kültürel varlıkların korunması, tarihi kentlerin bir araya getirilerek bilgi ve deneyimin paylaşılmasının sağlanmasında bilimin ve birlikteliğin esas alan bir anlayış içerisinde Tarihi Kültürel Birliği Başkan ve Heyetine teşekkür ediyorum. Tarihi eserlere yönelik kaynak temini kadar proje deneyimi, bilgisi daha önem arz etmektedir. Yeterli kaynağı bulabiliyorsunuz ama doğru projeleri eğer hayata geçiremiyorsanız bir önceki halini o eserde göremiyorsunuz. Keşke bu restorasyon, bu bakım onarım yapılmasaydı düşüncesine kapılıyorsunuz. Bu konuda ilimizin özellikle il idaresi tarafından emlak vergilerinden alınan payı şu anda yapmak olduğumuz faaliyetlere yeterli olduğuna da ayrıca inanmaktayız. Selçuklu medeniyetinin en önemli şehrinden birisi de Sivas'tır. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı makamında büyük Selçuklu medeniyeti izlerini taşıyan şehirlere yönelik bir çalışma yapıldı orada da Sivas, Kayseri gibi komşu ve yakın illerimizi hep birlikte görme imkanı bulduk" diye konuştu.

Açılış yemeğine Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Amasya Valisi Celil Öz, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey,Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Çekül Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül,Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Sivas İl Kültür Müdürü Kadir Pürlü,siyasi parti temsilcileri, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, ve çok sayıda davetli katıldı. - SİVAS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tarihi Kentler Birliği Sivas Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement