TBMM İnsan Hakları ve İnceleme Komisyonu bünyesindeki Terör ve Şiddet Olayları Kapsamında Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelenmesine Yönelik Kurulan Alt Komisyon Başkanı ve AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, "Dinlediğimiz birkaç terör mağduru 'Abdullah Öcalan'a ev hapsi olamaz' dediler. Tabii konuşma ilerledikçe Türkiye'de barışın sağlanması, bir daha kanın dökülmemesi için 'siyaset her şeyi yapmalı' yaklaşımında da bulundular" dedi.
Komisyon Başkanı Bostancı ve komisyon üyeleri, Sabancı Kültür Merkezi'nde 11 terör olayına ilişkin 15 terör mağdurunu dinledikten sonra basın açıklaması yaptı.
Bostancı, İzmir'in çok güzel bir şehir olduğunu ancak Türkiye'nin başka yerlerinde olduğu gibi terör acılarının bu şehirde de yaşandığını ifade etti.
Şehit yakınları ve terör mağdurları ile görüştüklerini anlatan Bostancı, görüşmelerde ailelerin ağladığını, alt komisyon üyelerinin de dinledikleri karşısında travmatik bir süreçten geçtiğini ifade etti.
Terör meselesini çözmek için bu nedenle yakınlarını kaybetmiş olanların yaşadıkları dramı dinlediklerini ifade eden Bostancı, "Burada terörün doğusunun, batısının olmadığını gördük. Şehit Aileleri Derneği'nde 332 şehidin resminin duvarda asılı olduğu söylendi ama öyle anlaşılıyor ki bu terör sürdükçe boş alanlara yeni resimler konulacak. Dernek başkanı 332 şehidin 250'den fazlasının doğu kökenli olduğunu söyledi. Dinlediklerimiz 'Allah bu acıyı düşmanımın başına vermesin' diyor. Bu çok önemli bir duyarlılıktır. Anadolu'daki insanın asil tavrının da ifadesidir. Düşmanlıktan değil, canın büyüklüğünden bahsediyoruz" dedi.
-Öcalan'a ev hapsi tartışması-
Basın mensuplarının terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a ev hapsi konusunda terör mağdurlarının alt komisyona ilettiği görüşü sorması üzerine Bostancı, şöyle konuştu:
"Biz gelen kişilerle müzakere yapmayız. Onların kendi dilleri ile anlatmalarını temin etmeye çalışırız. Abdullah Öcalan'a ev hapsi meselesi son zamanlarda çok speküle edildi. Şu anda böyle bir gelişme de yok. Gelecekte de ne olur, bir işaret yok. Ama bunun üzerine hemen çok çeşitli yorumlar yapılıyor. Dinlediğimiz birkaç örnekte kendiliğinden 'Abdullah Öcalan'a herhangi bir şekilde ev hapsi olmaz' diyen şehit yakınları oldu. Birkaç kişi 'Abdullah Öcalan ev hapsine bırakılamaz' dedi. Tabii konuşma ilerledikçe Türkiye'de barışın sağlanması, bir daha kanın dökülmemesi yolunda 'siyaset çözümü bulmalı, her şeyi yapmalı' yaklaşımında da bulundular."
Bostancı, barış döneminde insanların farklı düşündüğünü, kan davasından sonra barışan insanların birbirine farklı davrandığını söyledi.
Terör nedeniyle yakınlarını kaybeden şehit ailelerinin bitmeyen yasının olduğunu kaydeden Bostancı, "Yas halindeki insanların muhakemesi ile yarası kapananın muhakemesi farklı olur. İnsanların teröre bakışı farklılaşır. Türkiye demokratik bir ülke, halkın rızası ile çelişen bir kararı kimse alamaz. Terörle mücadelede hangi öneriler gelişecek, hangi adımlar atılacak halkın rızası ile olacak" diye konuştu.
-Halaçoğlu: "Elebaşı olan insanın affını asla kabul etmiyorlar"-
Komisyon üyesi MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu da sadece şehit aileleri ile değil, teröristlerin aileleriyle de görüştüklerini, farklı cephelerden konuyu ele aldıklarını ve tecrübe kazandıklarını ifade etti.
Terörü destekleyen uluslararası kuruluş ve parasal kaynak sağlayan unsurların da değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Halaçoğlu, alt komisyonda siyaset üstü bir çalışma yaptıklarını dile getirdi.
Çalışmalar sırasında dinledikleri terör mağdurlarının PKK terörü ile teröre destek veriyormuş gibi gösterilen Anadolu halkını birbirinden ayırdığını anlatan Halaçoğlu, şöyle devam etti:
"PKK terör örgütü hiçbir zaman Kürtleri temsil etmiyor. Bu bana göre çok önemli bir husus. Orada yaptığımız görüşmelerde mahalli özerklik ve buna benzer bir talep gelmedi. Çalışmalarımızda Türkiye'yi iç savaşa götürecek unsurun bulunmadığını gösteren önemli bulgular bulduk. İç savaşa götürme ifadeleri söylenir, durur. Ama öyle bir ihtimalin bu çerçeve içinde olmadığını gördük, bundan dolayı sevinç duyduk. Doğu Anadolu Bölgesi'nde gezerek 100'e yakın olay dinledik. Bizim psikolojimiz neredeyse bozuluyor. Onlarla birlikte ağlıyoruz. Öyle dramatik hadiseler meydana geliyor ki... İnsanlar yaşadıklarının temelini orada yaşayanlara değil, teröre bağlıyorlar. Ona aşırı tepki gösteriyorlar. Onun elebaşı olan insanın affını asla kabul etmiyorlar."
-Metiner: "Kürt Türk düşmanlığı yok"-
AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner de şehit olanın arkasındaki travmanın çok daha büyük olduğunu ifade ederek, "Türkiye asıl bu travmayla yüzleşmeli. Her şeye rağmen Kürt-Türk düşmanlığı yok. 'Bu ülkede bir ve beraberiz' diyorlar. Terörün onca yıkıcılığına rağmen birlik ve beraberliğimizin parçalanmamış olması çözüm için önemli bir şans" dedi.
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ise "Ben şuna şahit oldum; bu maya tutmamış, kin tohumu yeşermemiş. Halk tamamen PKK ile Kürt halkını ayırmış. Güneydoğu'nun Kürt halkı da kendini PKK ile bir tutmamış. Hiçbir zaman ayrılığı kimsenin düşünmediğini yerinde tespit ettik. 30 yılda bunu başaramadılarsa bundan sonra da başaramayacaklar. Ülkemizde sorunlar var ama çözülemeyecek gibi değil. Ben çok umutluyum."
Muhabir: Efsun Yılmaz/ Gülcan Kaplan
Yayıncı: Tarkan Demir - İZMİR
Son Dakika › Yerel › TBMM Terör Alt Komisyonu'nun İzmir'deki Çalışması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?