Türkçe Olimpiyatları Aydın'a Geliyor - Son Dakika
Yerel

Türkçe Olimpiyatları Aydın'a Geliyor

Türkçe Olimpiyatları Aydın\'a Geliyor

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen 11.15 ülkeden 80 öğrencinin katılımıyla bu yıl Aydın'a a konuk olacak.

16.05.2013 12:19

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen 11.Türkçe Olimpiyatları,

15 ülkeden 80 öğrencinin katılımıyla bu yıl Aydın'a a konuk olacak.

Bu yıl Aydın'da da gerçekleştirilecek olan 11.Türkçe Olimpiyatları tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya Aydın Valisi Kerem Al, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Cemalettin Küçükerol, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, İl Müftüsü Ömer Kocaoğul, Germencik Kaymakamı Resul Çelik, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Bozdoğan Belediye Başkanı Tümer Apaydın, Germencik Belediye Başkanı Ahmet Yavaşoğlu ve Ortaklar Belediye Başkanı Ümmet Akın çok sayıda davetli katıldı.

6 Haziran 2013 Perşembe günü Aydın Adnan Menderes Stadyumu'nda 15 ülkeden 80 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilecek olan 11. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali ve İzmir'de yapılacak açılış etkinliklerine tüm Aydınlıları davet eden Aydın Gönüllü Eğitimciler Derneği Başkanı Şenol Tayfun, "10 yıldır Türkçe Olimpiyatları çatısı altında buluşan dili, dini, rengi ve ırkı farklı binlerce öğrenci,

her yıl farklı bir slogan ile dünyaya barış, sevgi, dostluk ve kardeşlik mesajları veriyor. Daha önceki yıllarda 'Sevgi Dili Türkçe', 'Aynı dili konuşuyoruz', 'Gelin Tanış Olalım', 'İnsanlık El Ele Bayram o Bayram Olur' gibi anlamlı mesajlarla dünyaya seslenen sevgi çiçekleri, 11.yılda 'Evrensel Barışa Doğru' diyerek dünyaya seslenecek.6 Haziran da yapılacak olan Festivale Adnan Menderes Stadyumu içinde

30 bin, amatör iki sahada LED ekrandan seyredecek olan

10 bin kişi ile birlikte

tahmini 40 bin Aydınlı hemşerimiz katılmış

olacak.

Öte yandan canlı yayın vasıtası ile Aydın, ilçe, kasaba ve köylerde ki vatandaşlarımız da bu heyecanı bizlerle paylaşmış olacak. Aydın da ilk kez gerçekleştirilecek olan bu büyük organizasyon da sizlerin varlığı ve desteği bize güç katacak" dedi.

Aydın'daki etkinliklerin ana sponsoru olan Şahin İlgi de, "Bu etkinlik bir sembol. Dünyanın tamamını getirip gösteremeyeceğimize bir kısmını getirip tanıtıyoruz. Daha birkaç gün önce Mısır'daki Türk okullarını gördüm. Dünyanın 100 ülkesi içinde en son biz 5 yıl önce orada okul açmışız. Mısır hükümetinin engellemelerine rağmen açılan bu okul şimdi tüm okullar arasında birinci olmuş. Bizde firma olarak bu dünya projesine karınca kararınca bir destek olmak istedik" diye konuştu.

Amerika'daki anılarından söz eden ADÜ Rektörü Birincioğlu ise, "Artık mevsim değişti. Şuan Türkiye'de bahar yaşanıyor. Genç öğretmenlerimiz Amerika'nın sorunlu bölgelerindeki okulları devralmış. Onların gönlü olarak bu okullarda iyi vatandaş yetiştirmesi tüm Amerika'nın dikkatini çekmiş. Huzur ve sükun olursa bu ülkenin sosyal dinamikleri ortaya çıkıyor. İhtiyacımız olan tek şey bir olmak, birlik olmak, iri ve diri olmak. Bu şekilde tüm siyasi partilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve kurumlarımız birlik olursa kimse Türkiye'yi tutamaz" şeklinde konuştu.

"SES BAYRAĞIMIZ DALGALANIYOR"

Yeni bir dünyanın oluştuğuna işaret ederek sözlerine başlayan Vali Kerem Al da, şunları söyledi: "Bugün bir kesim yeni bir dünya için çırpınıyor.

Ancak lafla yeni bir dünya kurulmuyor. Bu bir gönül işidir. Ülkenin sayılı üniversitelerini bitiren gençler, 500 dolara yurt dışında çalışıyorlar. Uluslararası arenada gücünüz etkiniz kadardır. Artık dünyada farklı bir noktaya ulaştık. Yüzünüzü ağartan, göğsümüzü kabartan okullarımız var. Bu okullarda o ülkelerin şekçin ailelerinin çocukları okuyor. Bu çocuklar ilerde bu ülkeleri idare edecek ve bizim gönül elçilerimiz olacak. Türkçe Olimpiyatları ülkemizin ses bayrağı oldu. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Aydın'daki etkinliklerin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz"

EVRENSEL BARIŞA DOĞRU

Dünyanın farklı ülkelerinde Türkçeyi en iyi öğrenenleri ödüllendirmek amacıyla 2003 yılından beri düzenlenen Türkçe Olimpiyatları, bu yıl "Uluslararası Dil ve Kültür Festivali" adı altında 1-16 Haziran tarihleri arasında yapılacak. 140 ülkeden 2 bin finalist öğrencinin katılacağı 11.Uluslararası Dil ve Kültür Festivali "Evrensel Barışa Doğru" sloganıyla Türkiye genelinde 55 il, 99 sahnede yapılacak. Beş kıtadan dili, dini, rengi farklı 2 bin öğrenci şarkı, şiir, dil bilgisi, yazma ve güzel konuşma, halk oyunları, tiyatro gösterileri ve kısa film gibi 19 farklı kategoride hünerlerini sergileyecek. Geçtiğimiz yıl Türkçe Olimpiyatları'nın 10. Yılı, Türk Okulları'nın 20.yılı olması sebebiyle büyük bir coşkuyla gerçekleşen etkinlikler,

bu yıl da temposunu düşürmeden daha da büyüyerek tüm Türkiye'yi kuşatacak. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türkçe Olimpiyatları Aydın'a Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement