Uşak Göletlerine 45 Bin Yavru Balık Bırakıldı - Son Dakika
Yerel

Uşak Göletlerine 45 Bin Yavru Balık Bırakıldı

Uşak Göletlerine 45 Bin Yavru Balık Bırakıldı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Ürkmez Üretim İstasyonunda üretilen sazan balıklarından 45.000 adedi Uşak'ta yeni yuvalarına kavuştu.

14.09.2013 10:56  Güncelleme: 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Ürkmez Üretim İstasyonunda üretilen sazan balıklarından 45.000 adedi Uşak'ta yeni yuvalarına kavuştu.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından göl, gölet ve barajlardaki mevcut balık stoklarının korunması, ekonomik değeri yüksek balık türlerinin artırılmasını ve vatandaşların protein ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak amacıyla sürdürülen balıklandırma çalışmaları kapsamında, İzmir Ürkmez Üretim İstasyonunda üretilen sazan balığı yavruları 2013 balıklandırma programı çerçevesinde belirlenen su kaynaklarına bırakıldı.

Ürkmez Üretim Tesisleri yıllık 1 milyon yavru balık üretim kapasitesi ile Ege Bölgesinin sazan balığı yavrusu ihtiyacını karşılıyor. Tesiste toplam 7 adet teknik ve idari personel çalışıyor.

Ege Bölgesindeki çeşitli göletlerden alınan sazan balığı anaçları mayıs-haziran aylarında sağılarak kuluçkahanelerdeki çeşitli işlemlerden sonra yavru sazan balıkları meydana geliyor. 5-7 cm boy uzunluğuna gelinceye kadar tesisteki havuzlarda büyütülen sazan balıkları DSİ tarafından yapılan göl, gölet ve barajlara bırakılarak stokların sürdürülebilirliğine çalışılıyor.

Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İsmail Atalay, yapılan balıklandırma çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada; "Ülkemizde Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü balıklandırma çalışmaları yapan kuruluşlar. Veriler incelendiğinde en fazla balıklandırma yapan kuruluşun Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve bağlı üretim tesislerinin olduğu ortaya çıkıyor. Yıllık 25 milyondan fazla sazan balığı yavrusunu üretip iç sulara bırakıyorlar. Ege Bölgesindeki yavru balık ihtiyacının karşılanması için 1994 yılında faaliyete geçen Ürkmez Üretim İstasyonu da yıllık 1 milyon yavru balık üretim kapasitesine sahip ve bu kapasitesinin tamamını kullanıyor. 2013 yılı içerisinde bölgedeki en fazla balıklandırma içerisinde barındırdıkları kapalı alanların büyüklüğü ile Manisa bölgesine yapıldı. Uşak İli de balıklandırma programı kapsamında yer alıyor. Bizler Federasyon olarak ilgili kurumlara balıklandırma yapılması gereken, stok miktarlarında azalma olan veya ilk defa balıklandırılacak olan kapalı su alanları hakkında destek olmaya çalışıyoruz. Bu yıl Uşak İl Özel İdaresi tarafından alınarak Federasyonumuza kattığımız Nakil Tankı Sistemi ile yavru balıkların nakil işlemleri son derece sağlıklı bir şekilde gerçekleştirildi. DSİ ve İl Özel İdaresine ait yaklaşık 9 gölet balıklandırıldı.

Özellikle yeni balık aşılanan göletlerdeki kontrol çalışmalarımıza ağırlık veriyoruz. Bu yıl bırakılan sazan balıkları normal şartlar altında 2 yıl içerisinde doğal olarak üreyecekler. Balıkların mutlaka bir defa olsun üremelerine izin vermek gerekiyor. Bu doğal üreme sistemi için son derece önemli. Bizlerde üye derneklerimizle birlikte özellikle balıkların avlanma dönemi ve avlanma boyu hakkında hassasiyetle çalışıyoruz. Önemli olan balık stoklarının sürdürülebilirliğidir." dedi. - UŞAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uşak Göletlerine 45 Bin Yavru Balık Bırakıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement