Uteb'in 7. Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Uteb'in 7. Değerlendirme Toplantısı

Savunma Sanayi Müsteşarlığı Uzay Daire Başkanlığı'nda Teknik Danışman Gençay: "Yurt dışında bu işi yapan büyük ülkeler gibi, Türkiye'nin, önümüzdeki yıllarda Uzay Ajansı'na sahip olması, uzayla, uydu ve fırlatma ile ilgili projelerini bir eşgüdüme getirip, kurumlar arası koordinasyonu sağlayacak bütçe.

20.01.2015 19:15

Savunma Sanayi Müsteşarlığı Uzay Daire Başkanlığı'nda Teknik Danışman Barış Gençay, "Yurt dışında bu işi yapan büyük ülkeler gibi, Türkiye'nin, önümüzdeki yıllarda Uzay Ajansı'na sahip olması, uzayla, uydu ve fırlatma ile ilgili projelerini bir eşgüdüme getirip, kurumlar arası koordinasyonu sağlayacak bütçe ve proje takibini tek elden yapacak bir üst kurula sahip olması amaçlanıyor" dedi.

Gençay, Uzay Teknolojileri ve Eğitimi Birliği'nin (UTEB) Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen 7. değerlendirme toplantısı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uzay yol haritasının 1994 yılında, yurt dışından fırlatılan TÜRKSAT 1A ve TÜRKSAT 1B uyduları ile başladığını anımsattı.

Gençay, 2011 yılında fırlatılan RASAT ve 2012 yılında fırlatılan GÖKTÜRK-2 uydularıyla Türkiye'de bu işin yapılabileceğinin görüldüğünü ifade etti.

Milli Savunma Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın aldığı kararlar doğrultusunda, bundan sonraki uyduların Türkiye'deki alt yapı ve insan kaynağıyla yapılmasının düşünüldüğünü belirten Gençay, şunları kaydetti:

"Uzay Ajansı da bu konuda, Türkiye'de farklı amaçlarla kurulmuş ama benzer işleri yapan kurumları eşgüdüm altına sokmaya çalışan, farklı kurumlar tarafından sağlanan bütçeyi eşgüdüme getirmeye çalışan ve tek elden yönetilmesini sağlayan bir amaç güdüyor. Aslında 1990'lı yılların sonundan beri Türkiye'de bir Uzay Ajansı, Uzay Kurumu kurma faaliyetleri var. İstanbul Teknik Üniversitesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı gibi farklı kurumlar tarafından sekreteryası yürütülmüş bir çalışma. "Yurt dışında bu işi yapan büyük ülkeler gibi, Türkiye'nin, önümüzdeki yıllarda Uzay Ajansı'na sahip olması, uzayla, uydu ve fırlatma ile ilgili projelerini bir eşgüdüme getirip, kurumlar arası koordinasyonu sağlayacak bütçe ve proje takibini tek elden yapacak bir üst kurula sahip olması amaçlanıyor." - Afyon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uteb'in 7. Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement