ABDULLAH DOĞAN - Konya'da bir motor tamircisi, hurda traktör parçalarıyla yaptığı bahçe traktörünü uzaktan kumanda ile kontrol ediyor.
Mucidi tarafından, 4 çocuğunun isimlerinin baş harflerinden yola çıkarak "Hake 24" adı verilen mini traktör, uzaktan kumanda ile çalıştırılabiliyor. "Belden kırma" tabir edilen tarzıyla hareket kabileyi yüksek olan bu traktör, inşaat, bahçe, tarım ve birçok sektör de kullanılabiliyor.
İleri geri, sağ sol, korna ve sinyalizasyonu tamamen kumanda ile yaptırılan Engelsiz-Hake 24, görenlerin ilgisini çekiyor.
Yeni Hurdacılar Sanayi'de faaliyet gösteren motor tamircisi 57 yaşındaki Mehmet Topçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllardır traktör tamirciliği yaptığını söyledi.
Geçtiğimiz yıllarda yerli mini traktör üretmek istediğini bildiren Topçu, oğluyla bu hayali gerçekleştirdiğini, hurda parçalardan "Hake 24" adını verdikleri mini traktörü çalıştırdıklarını aktardı.
Topçu, hurda traktörlerin parçalarını kullanarak yaptığı mini traktörü, mekanizasyonunu uzaktan kumanda ile geliştirdiğini anlatarak, "Sanayiye gelen arızalı traktörlerin tamirini yaptığımız için makine ve bağlantılarının nasıl çalıştığına dair bir fikrimiz var. Bu ilmi değerlendirmek istedim. Oğlumla gece gündüz araştırma yaptık. Sonunda bahçe traktörü yapmaya karar verdik. İlk traktörümüzü 2009'da yürüttük" dedi.
Su motoru kullanarak yaptığı traktörün parçalarını Konya'daki sanayicilere yaptırdığını ifade eden Topçu, daha sonra bu parçaları kendi atölyesinde monte ettiğini dile getirdi.
Yerli miniye uzaktan kumanda
Topçu, traktörün 24 beygir gücüne sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Daha sonra da traktöre uzaktan kumanda monte ettim. Traktörümü bu kumanda sayesinde yaklaşık 100 metre hareket ettirebiliyorum. Bu fonksiyonları daha da geliştirdim. Uzaktan kumanda ile traktörümü çalıştırabiliyorum. Büyük iş makinelerindeki belden kırma tarzına büründüğü için sağa sola, kıvrak manevra özelliği kazandı. Hake-24, uzaktan kumanda ile sinyalizasyon ve korna gibi komutları da yerine getirebiliyor."
"Üniversite hocası 'hayal kuruyorsun' dedi"
Traktör çalışmasına başladığında kalkınma ajansının kendisine destek olma sözü verdiğini anlatan Topçu, şöyle devam etti:
"Bundan 3-4 yıl öncesinde ilk traktörü yaptığımda devlet bana destek vermek istedi. Tabii ilk olduğu için o traktör çok ilkeldi. Bir üniversiteden hoca ile görüştüm. Bu traktörü uzaktan kumanda sistemi ile daha geliştireceğimi söylediğimde bana 'hayal kuruyorsun' dedi, yardımcı olmak istemedi. Emekli maaşımla ayda bir parça alarak bu şekilde geliştirebildim. Buna 8 hareket yaptırabiliyorum. Amacım daha da geliştirip 12 hareketi yaptırabilmek. 'Engelsiz' adını verdim, çünkü büyük iş makinelerinin giremediği her yerde çalışabilir. Kanal, tünel ve engebeli yerlerde rahatlıkla iş yapabilir."
Bu traktörün daha gelişmişini yapabilmek için makine mühendisliği öğrencilerinin ufkunu açmayı istediğini aktaran Topçu, "Herhangi bir kaynak veya maddi destek istemiyorum. Bu işle ilgilenen mesleki bilgiye sahip yeni nesle örnek olmasını istiyorum. Onlar daha iyisini yapsın, ülkeye millete hizmet etsin" ifadelerini kullandı. - Konya
Son Dakika › Yerel › Konya'da Uzaktan Kumandalı Bahçe Traktörü Üretti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?