Yargıda Birlik Platformunun "Bursa Buluşması" - Son Dakika
Yerel

Yargıda Birlik Platformunun "Bursa Buluşması"

Yargıda Birlik Platformunun "Bursa Buluşması"

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Kaya: "Yargıya güven, ülkemizde hiçbir zaman yüzde 60'ların altına düşmemişken şimdilerde bu oran yüzde 20'lere kadar gerilemiştir" "Yargıyı sorgulamadan, yargı erkini olması gereken çizgiye çekmeden, ülke olarak adalet ve demokrasiden uzak kalmaya mahkumuz"

07.06.2014 14:49

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Ramazan Kaya, "yargıya güven"in, daha önce yüzde 60'ların altına düşmemişken şimdilerde yüzde 20'ye kadar gerilediğini belirterek, "Yargıyı sorgulamadan, yargı erkini olması gereken çizgiye çekmeden, ülke olarak adalet ve demokrasiden uzak kalmaya mahkumuz" dedi.

Yargıda Birlik Platformunca kentte bir otelde düzenlenen "Bursa Buluşması" başlıklı toplantının açılışında konuşan Kaya, Türkiye'de yargının, devlet içindeki güçlerin itişme zeminine dönüştüğünü ve bu yapı üzerinden güç gösterisi yapıldığını savundu.

Sözünü ettiği kısır döngüyü bozmanın zamanının geldiğini vurgulayan Kaya, "Hakikat odur ki yargı bürokrasisine sahip olan güç, tümüyle yargıya hakim olmuştur. Hakim ve savcılar, tüm kamu görevlileri içinde en güvencesiz konuma itilmiş, mesleki kariyerimizi, yazılı metinler ve kadim ilkeler yerine yargının üst kesimiyle ilişkilerimiz belirler hale gelmiştir. Kısacası Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) 'ol' dediği olmuş, 'öl' dediği de ölmüştür" ifadesini kullandı.

Kaya, 2010 yılında oluşan yeni yargı bürokrasisinin, bu yapının kronik sorunlarını çözmek yerine daha da derinleştirdiğini ileri sürdü.

Toplumdaki "yargıya güven" algısına değinen Kaya, şöyle konuştu:

"Yargıya güven, ülkemizde hiçbir zaman yüzde 60'ların altına düşmemişken şimdilerde bu oran yüzde 20'lere kadar gerilemiştir. Yargıyı sorgulamadan, yargı erkini olması gereken çizgiye çekmeden, ülke olarak adalet ve demokrasiden uzak kalmaya mahkumuz. 2010 yılı ekim ayında oluşan HSYK, bir umut ışığı olacakken eskiye rahmet okutmuştur. Yeni HSYK döneminde liyakat sadece bir grubun uhdesinde kabul edilmiş, bu grubun dışındakiler ötekileştirilmiştir. İhtilal dönemlerinde bile görmediğimiz kimi uygulamalar, yargı mensuplarına reva görülmüştür. Bir ülkede hukuk istismar edilerek adalet iğdiş edilirken o ülkenin yurttaşları hele de hukukçuları, yaşanan olağanüstü uygulamalara sıradan bir olay gibi bakıyor veya bu olağanüstülükleri ciddiye almıyorsa o ülkede adalete duyulan güven ve inanç yok olmuş demektir; tıpkı ülkemizde olduğu gibi. Bu durum, ülkemizdeki adaletin uçuruma yaklaştığının bir göstergesidir. Yargı adına köprüden önceki son çıkıştayız. Platformumuzun amacı; hak edenlerin hak ettiği yerlerde oturmalarını sağlamak olacaktır."

"Meslektaşlarımızın birbirlerine olan güvenleri de azaldı"

Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Namık Yılmaz ise toplumda yargıya güvenin yüzde 20'lere kadar gerilediği bir ortamda görev yapmak ve adalet dağıtmaya çalışmanın çok zor olduğunu söyledi.

Meslektaşlarının birbirlerine olan güvenlerinin de azaldığını bildiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Anketörler, meslektaşlarımızın birbirlerine olan güven ve itimatlarını ölçen bir anket yapsa herhalde bu oranın yüzde 2'lerde kalacağından derin endişe duymaktayım. Birbirimize olan bu kadar güvensiz bir ortam ve oranda, toplumun bizlere ve yargıya olan güven oranının daha yükseklere çıkartılması çok zor olsa gerek. Bunun için öncelikle bizler kendi aramızda en azından ortak çalışma barışını sağlama, asgari nezaket, saygı ve güveni sağlayıcı yaklaşımlar ve sistemler üzerine gayret göstermeliyiz."

Daha sonraki bölümü basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Basri Bağcı ve Selahattin Menteş, HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Taşkın ile Bursa, Balıkesir, Eskişehir, Yalova, Bilecik, Çanakkale ve Kütahya illerinde görev yapan hakim ve savcılar katıldı. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yargıda Birlik Platformunun 'Bursa Buluşması' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement