Yatırımcılara Ücretsiz Rehberlik Hizmeti - Son Dakika
Yerel

Yatırımcılara Ücretsiz Rehberlik Hizmeti

Yatırımcılara Ücretsiz Rehberlik Hizmeti

Balıkesir ve Çanakkale’de faaliyet gösteren Güney Marmara Kalkınma Ajansı, ulusal ve uluslararası yatırımcılar için yatırımcılara rehber oluyor, arazi buluyor, bürokratik işlemlerini hallediyor ve tüm bunları ücretsiz yapıyor.

03.09.2015 09:49

Balıkesir ve Çanakkale'de faaliyet gösteren Güney Marmara Kalkınma Ajansı, ulusal ve uluslararası yatırımcılar için yatırımcılara rehber oluyor, arazi buluyor, bürokratik işlemlerini hallediyor ve tüm bunları ücretsiz yapıyor.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) sadece destek programlarıyla değil aynı zamanda Balıkesir ve Çanakkale'deki Yatırım Destek Ofisleriyle yatırımcılara büyük kolaylıklar sağlıyor. Geçmiş yıllarda yapılan ve önümüzdeki yıl planlanan çalışmalara değinen Ajans Genel Sekreteri Esra Kocabaş, Bölgeye gelen yatırımcıların bürokratik işlemlerini tek elden yürüttüklerini söyleyerek, bölgenin potansiyel yatırım alanlarını ön plana çıkartarak yatırımcıları bölgeye çekmeye çalıştıklarına değindi. Kocabaş, "Yeni yatırımlar için Tek Durak Ofis mantığı ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yani bölgemizde yatırım yapmak isteyen herkes tek bir yere geliyor. Balıkesir ve Çanakkale'deki Yatırım Destek Ofis'leri rehberliğinde yatırım yerinin bulunmasından tutunda yatırımcıların izin ve ruhsat işlemlerini ilgili kurumlar nezdinde takip edilerek, gerektiğinde yasa ve yönetmelikler çerçevesinde devreye girmesine kadar sürekli yatırımcılarımızın yanında oluyoruz" dedi.

Ajansın mali desteklerden daha çok yeni yatırımların önünü açmak için çaba gösterdiğini belirten GMKA Genel Sekreter Esra Kocabaş, yeni bir yatırımın müjdesini verdi. Balıkesir Yatırım Destek Ofisi'nin işlemlerini takip ettiği Avusturya merkezli yatırımın detaylarını aktaran Esra Kocabaş, "Avusturya merkezli ve Çin'den ithalat yaparak Avrupa'ya satış gerçekleştiren, yüzde 80 Avusturya, yüzde 20 Türk ortaklı Troy Fireworks firması, Türkiye'de patlayıcı havai fişek ve eğlence malzemeleri imalatına karar verdiğinde bölgesel teşviklerden yararlanmak için Balıkesir'i tercih etmiştir. Toplam yatırım 3 Milyon € büyüklüğünde olan yatırım kapsamında 300 kişilik istihdam sağlanması planlanıyor. İvrindi'de yapılacak yatırımın en önemli özelliği ise istihdam edilecek personelin yüzde 80'inin kadın olması" dedi.

Ajans, bünyesinde yatırımcılara daha kaliteli ve hızlı hizmet verebilmek amacıyla Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) kurdu. Bu sistemle Ajansın ihtiyaç duyduğu mekansal verilere hızlı ve güncel bir şekilde erişebiliyor. GMKA Coğrafi Bilgi Sistemi konusunda detaylı bilgiler veren Balıkesir Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Candan Şahin, sistemi ve yaptıkları işi "CBS veri tabanı ile yatırım fikri olup yatırım yeri konusunda bilgisi olmayan ya da yatırım yapacağı yeri belirlemiş fakat izin ruhsat sürecinde kurum görüşleri alırken yaşayacağı sorunlar hakkında bilgi sahibi olmayan yatırımcılara yatırım yeri seçimi konusunda danışmanlık hizmeti veriyoruz" şeklinde tanımladı.

Balıkesir YDO Koordinatörü Şahin, "Coğrafi Bilgi Sistemi için ihtiyaç duyulan verilerin toplanması için, yerelde kurumlarla görüşmeler yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile de ücretsiz veri paylaşımı konusunda protokoller imzalandı. Ayrıca yatırıma uygun arazisi olan arazi sahipleri Ajans ile iletişime geçerek sistemimize kayıt yaptırdılar. Bu işlemler halen devam ediyor. Yani arazisini yatırımcılara açmak isteyen arazi sahipleri Ajansımıza başvurarak veri tabanına arsalarını kaydettirebilirler" dedi.

İL YATIRIM KOMİTESİ KURULDU

GMKA, yatırım ve yatırımcı işlemlerini kolaylaştırmak için 2015 yılı içerisinde İl Yatırım Komitesi'nin kurarak, çalışmalarına hız verdi. İl Yatırım Komitesi'nin amacını "Balıkesir düzeyinde tüm yatırımların sorunsuzca gerçekleştirilmesi, kurumlar arası koordinasyonun sağlanması, izin ruhsat işlemlerinin hızlandırılması, yatırımlarla ilgili bürokratik engellerin hafifletilmesi, yatırımcıların talep ettiği bilgilerin ilgili kurumlardan daha hızlı toplanabilmesinde koordinasyonu sağlayabilmesi" olarak tanımlayan GMKA Genel Sekreteri Esra Kocabaş, İl müdürlükleri, OSB'ler, Odalar, Birlikler gibi 21 daimi üye ve çağrılı üyelerden oluşan komitenin ilk toplantısında çalışma usul ve esaslarını düzenleyen bir belge oluşturulduğunu söyledi. Yatırımcı ve Yatırım Ortamının iyileştirilmesi çalışmalarında gelecekteki planlamalarına da değinen Genel Sekreter Esra Kocabaş, İhtisas Hayvancılık Bölgelerinin kurulması, Büyükbaş hayvancılık yatırımı yapmak isteyen yatırımcıların yönlendirilebileceği bir alanın oluşturulması, bu tür yatırımların çevresel sürdürülebilirliğe vereceği zararın minimize edilmesi, biyogaz yatırımcılarının yönlendirilerek kümelendirilebileceği alanların yaratılmasının gündemlerinde olduğunu söyledi. Kocabaş, "Bu çalışmalar kapsamında ilçelerdeki hayvancılık potansiyeli ve yatırıma uygun araziler gibi gereklilikler göz önünde bulundurularak bu tür bir alanın kurulması için çalışmalar yürüteceğiz ve bu çalışmalarda belediyeler, sivil toplum kuruluşları, ilgili il müdürlüklerinin yer almasına özen göstereceğiz" dedi.

Son olarak Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Esra Kocabaş, bölgede girişimciliğin arttırılmasına özel önem verdiklerini sözlerine ekleyerek, bu amaçla KOSGEB işbirliği ile Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi düzenlenmesini rutin haline getirdiklerini söyledi. Bu konuda bir işbirliği protokolünü KOSGEB'le imzaladıklarını söyleyen Kocabaş, "Girişimcilik kurslarımızı geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirmiştik. Ama artık bu çalışmamızı ve buna benzer eğitim çalışmalarımızı rutin uygulamalarımız haline getireceğiz. Bu açıdan girişimcileri ve KOBİ'leri çeşitli eğitimlerle desteklememiz gerekiyor. Bunun bölgesel katkısı ve geri dönüşleri çok büyük oluyor" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yatırımcılara Ücretsiz Rehberlik Hizmeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement