Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ermetin Çobanlara, Sorunlarının Çözüm Önerilerine İlişkin Kitabını Dağıtıyor - Son Dakika
Yerel

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ermetin Çobanlara, Sorunlarının Çözüm Önerilerine İlişkin Kitabını Dağıtıyor

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Dr. Orhan Ermetin, Yozgat’ta sürülerini otlatan çobanları ziyaret ediyor ve onların sorunlarına karşı çözüm önerilerini sıraladığı “Çoban” adlı kitabını dağıtıyor.

31.10.2022 13:10  Güncelleme: 13:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Dr. Orhan Ermetin, Yozgat'ta sürülerini otlatan çobanları ziyaret ediyor ve onların sorunlarına karşı çözüm önerilerini sıraladığı "Çoban" adlı kitabını dağıtıyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Dr. Orhan Ermetin, Yozgat'ın küçükbaş hayvan yetiştiriciliği bakımından iyi bir coğrafyada bulunduğunu belirterek, hayvancılıkta sağlıklı üretimin yapılabilmesinde çobanın önemli olduğunu söyledi.

Ermetin, çobanları bilinçlendirmek amacıyla alanda çalışma yaptıklarını, elde ettikleri verilere dayalı bir de kitap hazırladıklarını belirtti.

Yozgat'ta sürülerini otlatan çobanları ziyaret eden Dr. Orhan Ermetin, çobanlarla sohbet ediyor; Konya Gıda Tarım Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Çayır Mera Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Mülayim ile hazırladıkları "Çoban" isimli kitaplarını onlara hediye ediyor.

Besicilikte çayır, mera, çobanlık mesleği, hayvan refahı, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, sürü yönetimi, teknik mera kullanımı, meralarda bakım, toprak-su muhafaza yapıları, farklı kullanıma açılan bozulmuş bitki örtülerinin iyileştirilip, doğaya tekrar kazandırılması konularının önemli olduğunu kaydetti.

Orhan Ermetin, Yozgat'ın küçükbaş hayvan yetiştiriciliği bakımında çok uygun bir coğrafyada yer aldığını, geçmişten bugüne kadar küçükbaş hayvancılığın alışılagelmiş yöntemlerle yapıldığını söyledi. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık üzerine çalışmalar yaptıklarını, bununla ilgili de bir kitap yazdıklarını aktaran Ermetin, "Yozgat ilinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği evvelinden beri yapılagelmekte ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine çok uygun bir coğrafyada bulunmaktadır" dedi.

SAHA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Orhan Ermetin, küçükbaş hayvancılığın sorunlarının çözümüne yönelik saha çalışması ile birlikte eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına devam ettiklerini anlattı. Ermetin, "Saha çalışmalarında üreticilerle, çiftçilerle, çobanlara yaptığımız görüşmelerde, çobanların, eskiden beri çobanlık yapmakta olduklarını ve hayvan hastalıkları, hayvan yetiştiriciliği, koyun yetiştiriciliği konusunda bazı bilgi eksikliklerini tespit ettik. Bununla ilgili çeşitli çalışmalar yaptık, çeşitli eğitim çalışmaları yaptık, yapıyoruz da devam ediyoruz. Bununla ilgili bir de kitap yazdık, çobanlarla ilgili. Çobanlık mesleğinin önemi ve bilinci çoban, bilinci koyun yetiştiriciliği ile alakalı bir kitap oldu bu" dedi.

Orhan Ermetin, Türkiye'de üretimin artırılıp, tüketim toplumu yerine üreten toplum olgusunun önemine değindi, besicilik konusunda üreticilerin eksikliklerinin giderilerek, daha bol ve kaliteli ürünlerin alınması noktasında çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Ermetin, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Zaman zaman üreticilerimizi ziyaretlerimizde, yetiştiricilerimizi ziyaretlerimizde çobanlık mesleğinin, koyun yetiştiriciliğinin ne kadar önemli olduğunu, peygamber mesleği olduğunu, artık bu işi yaparken de daha bilinçli, daha bilerek hayvanlarının yetiştiricilik şartlarını daha iyi bilerek daha düzgün yetiştiricilik yapmasını, yapılmasını, daha fazla ürün almasını, hayvanlardan daha fazla verim alınmasını, yavru veriminin artırarak, ölüm oranlarının azaltması için çeşitli çalışmalarımız, projelerimiz devam etmektedir. Türkiye'de tüketim toplumdan ziyade üretim toplumunun ne kadar önemli olduğunu, yaptıkları işlerin ne kadar kutsal bir görev olduğunu hep vurguluyoruz ve teşvik etmek için elimizden gelen çalışmaları yapmaya çalışıyoruz. Biz bu kitabımızda da çobanlık mesleğini daha bilimsel hale getirmek, bunun daha teknik özellikleri üzerinde durmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz."

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ermetin Çobanlara, Sorunlarının Çözüm Önerilerine İlişkin Kitabını Dağıtıyor
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ermetin Çobanlara, Sorunlarının Çözüm Önerilerine İlişkin Kitabını Dağıtıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement