Yozgat'ta Balıkçılık Maliyetleri Artıyor - Son Dakika
Yerel

Yozgat'ta Balıkçılık Maliyetleri Artıyor

Yozgat\'ta Balıkçılık Maliyetleri Artıyor

Yozgat Esenli ve Çevre Köyleri Su Ürünleri Kooperatif Başkanı İsmail Özger, çevresel atıkların barajları kirlettiğini ve balıkçılık girdi maliyetlerinin çok arttığını belirtti. Balıkçılık faaliyetlerindeki maliyet artışı nedeniyle balıkçıların sayısı azalırken, atıklar ve istilacı balıklar da balık üretimini olumsuz etkiliyor.

23.10.2023 12:54  Güncelleme: 13:45

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat Esenli ve Çevre Köyleri Su Ürünleri Kooperatif Başkanı İsmail Özger, çevresel atıkların barajları kirlettiğini ve balıkçılık girdi maliyetlerinin çok arttığını belirterek, "Fiyatlar piyasaya göre bizde düşük, ucuz. Girdi maliyetlerine göre mazottur, ağdır vesaire kiradır, bunlara göre balık fiyatları düşük kalıyor üretici elinde, genelde böyle oluyor" dedi.

Yozgat'ta, tarım alanlarının sulanması amacıyla oluşturulan baraj gölünde yaklaşık 30 yıldır su ürünleri üretimi yapılıyor, birçok aile balıkçılık faaliyeti ile geçimlerini temin etmeye çalışırken, son yıllarda balıkçılık faaliyetlerinde maliyetlerin artması balıkçılık yaparak geçimlini sağlayanların sayısının azalmasına neden oldu. Yozgat Merkez Gelingüllü Barajı sularındaki kirlilik ile bilinçsiz sulama da balıkçıları zora soktu.

"ORTALAMA 250-300 KİLO BALIK ÇIKARABİLİYORUZ"

Yozgat Esenli ve Çevre Köyleri Su Ürünleri Kooperatif Başkanı İsmail Özger, köyde balıkçılık yapan 112 üyeden sadece 25'inin balıkçılık yaptığını hatırlatarak şöyle konuştu:

"Bu işin yapılma zorluğu, işçiliğinin ağır olması, maliyetlerinin yüksek olması, diğer üyelerin birçoğunun artık yaşlarının ileri seviyelere ulaşmasından dolayı ancak bu kadar üyeyle çalışabiliyoruz. İki yıl evvelkine göre bu sene durum iyi, av yasağına riayet edildiğinden dolayı şükür bu sene iyi. Ortalama 250-300 kilo balık çıkarabiliyoruz. Fiyatlar piyasaya göre bizde düşük, ucuz. Girdi maliyetlerine göre mazottur, ağdır vesaire kiradır, bunlara göre balık fiyatları düşük kalıyor, üretici elinde, genelde böyle oluyor."

"HALDE BU BALIĞIN 50 LİRADAN DAHA YÜKSEK OLDUĞUNU GÖREBİLİRSİNİZ"

Barajda tuttukları sazan balığının kilosunu 20 lira olduğunu bildiren Özger, "Halde bu balığın 50 liradan daha yüksek olduğunu görebilirsiniz. Bizim en büyük sıkıntımız bu barajımıza giren atıklar. Atıklardan dolayı yıl yıl büyük katliam şeklinde yani küçük balıkların özellikle öldüğünü görüyoruz. Bunu kameralarla önceden de kayıt ettik. Şu anda bizim tek sıkıntımız atık su. Sorgun'da oluşan bütün atıklar dolayısıyla bu baraja gelmekte" dedi.

Özgen, Gelingüllü barajında daha önceden olmayan istilacı balıkların ürediğini, bu balıkların barajın yukarısındaki bir göletin boşaltılması nedeniyle baraja geldiğini aktardı. İstilacı balıkların yoğunluk oluşturup, diğer balıkların üremesini engellediğine vurgu yapan Özger, "Bu balığı barajdan temizlemek için büyüklerimizden özellikle Tarım İl Müdürlüğü'nden yardım talep etmekteyiz" diye konuştu.

"GİTTİKÇE BU İŞE RAĞBET AZALMAKTA"

"Destekleme açısından bugüne kadar hiç alamadığımız mazot desteğini inşallah bu sene Tarım İl Müdürlüğü balıkçılarımıza sağlayacak" diyen Özger, daha önce 500-600 liraya aldıkları yüz metre ağının şimdi 2 bin 500 liradan aldıklarını belirtti. Özger, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Ağ fiyatları son üç yılda en az üç dört kat artarken balık fiyatı ona oranla daha alt seviyede kaldı. Dolayısıyla gelir seviyesi balıkçının düştü. Gittikçe bu işe rağbet azalmakta. Bir çözüm bulunmasını diliyorum. Şu anda 2 bin 500 yüz lira, yüz metre ağ. Daha önce 500 lira, 600 liraydı. Ağlar bazen bir gün maksimum üç ay gidiyor. Burasının zemini çok ağaçlık, bina, taş, kaya falan olduğu için kullanan ağlar çok çabuk yıpranıp çok çabuk yırtılmakta. Su durumu geçen üç yıla oranla bu sene daha iyi. Sebebi de bilinçli olarak su kullanılması, sulama yapılması. Bu sene çok güzel bilinçli bir sulama yapıldığından dolayı barajımızda yani dik seviyede en az üç buçuk metre daha suyumuz barajımıza kaldı. Bu sene memnunuz. Bir de su seviyesi çok düştüğü zaman, oksijen olayı azaldığından dolayı balıklar nefes alamayıp toplu ölüm yapmaktaydı. Son üç dört yıl önce, bu yıl hariç. İnşallah bu öyle bir zarar ve ziyanla karşılaşmayacağız."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Yozgat'ta Balıkçılık Maliyetleri Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement