Yozgat'ta Dezavantajlı Grupların Belirlenmesine Yönelik Alan Taraması Yapılıyor - Son Dakika
Yerel

Yozgat'ta Dezavantajlı Grupların Belirlenmesine Yönelik Alan Taraması Yapılıyor

Yozgat’ta vatandaşların kamu hizmetlerinden daha hızlı yararlanması için dezavantajlı grupların belirlenerek sosyal risk haritalarının oluşturulmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün bu ay sonuna kadar çalışmaları tamamlaması planlanıyor.

15.12.2022 11:58  Güncelleme: 12:16

Yozgat'ta vatandaşların kamu hizmetlerinden daha hızlı yararlanması için dezavantajlı grupların belirlenerek sosyal risk haritalarının oluşturulmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün bu ay sonuna kadar çalışmaları tamamlaması planlanıyor.

Yozgat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Neşeli, temmuz ayından itibaren alanda olduklarını, bakanlığın talimatları ve valiliğin koordinasyonunda aylık 2 bin 500 kişiyle görüşme sağlamaya çalıştıklarını bildirdi. 9 bin 300 kişiyle görüşme sağladıklarını belirten Neşeli, "Ulusal hane ziyareti programı aralık ayı sonunda tamamlanacak. Eğer ikinci bir talimat gelirse biz yine haneleri ziyaret etmeye devam edeceğiz. Ortalama bizler 2 bin-2 bin 500 aralığında kişiyle görüşme yapmaya çalışıyoruz. 13, bir de merkez olmak üzere toplam 14 ilçemizde 5 sosyal hizmet merkezimizde 33 aile sosyal destek, yani ASDEK personeliyle alanlardayız" dedi.

"BİZLER ARTIK TALEP ODAKLI DEĞİL, ARZ ODAKLI ÇALIŞIYORUZ"

Özellikle hanelere giderek vatandaşların taleplerini aldıklarını bildiren Neşeli, "Bizler artık talep odaklı değil arz odaklı çalışıyoruz. Şöyle ki, sağlıkta veyahut da çeşitli kurumlarda işlemler yürütülüyor. Bizler de bu konularda karşılaştıkları sorunların tespitini yapıyoruz. Hanenin gelir düzeyini, engelli ve yaşlı var mı? Bunların sosyal hizmetlerden yararlanıp yararlanmadıklarını, çocuk varsa çocukların eğitim durumlarını, kadın varsa güçlendirmek için köylerimizde küçük gruplarda da olsa eğitimler düzenleyerek, kendilerini desteklemeye çalışıyoruz" diye konuştu.

"BİRÇOK HANENİN SOSYAL EKONOMİK YAPISININ DÜŞÜK OLDUĞUNU GÖRDÜK"

Ziyaretlerde bazen olağanüstü durumlarla da karşılaşabildiklerini kaydeden Neşeli, şöyle devam etti:

"Boğazlıyan Çakmak köyünde bir kanser hastamızla karşılaştık. Çeşitli sorunları vardı, sağlığa yönlendirdik. Onun haricinde evde bakım hizmetiyle ilgili işlemleri başlatarak kendilerine destek olmaya çalıştık. Yapmış olduğumuz tespitlerde birçok hanenin sosyal ekonomik yapısının düşük olduğunu gördük. Sorduğumuz sorulara güzel cevaplar alıyoruz, güzel dönüşler sağlıyoruz. Bugüne kadar 9 binin üzerindeki başvurularda yaklaşık olarak 300 tanesine iş kurmuş veyahut yaptığımız tespitlerde okur yazar olmayan kişilerin okur yazar olabilmesi için halk eğitimlerle, ilçe milli eğitim müdürlükleriyle görüşerek kursların açılması noktasında çalışmalar yürütüyoruz. İş-Kur'a yönlendiriyoruz. İnanıyorum ki bu adımlar toplumu daha güçlü kılacaktır. Bizlerin bu ziyaretleri veri tabanınızı güçlendirmektedir. Hanelerimizi kayıt altına almaktayız ve kayıt altına alarak da yarın herhangi bir sosyal hizmet anlamındaki bir yardım kurumlarından veya farklı programlardan faydalanmaları durumunda tekrar incelemeye gerek kalmayacak. Hızlıca o haneye bakarak, elimizdeki verileri kullanarak uygun sosyal hizmet modelini kendilerine sunmaya çalışacağız."

Yozgat\'ta Dezavantajlı Grupların Belirlenmesine Yönelik Alan Taraması Yapılıyor
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Yozgat'ta Dezavantajlı Grupların Belirlenmesine Yönelik Alan Taraması Yapılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement