Başbakan Erdoğan ve Baydemir Görüşmesi - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan ve Baydemir Görüşmesi

Başbakan Erdoğan ve Baydemir Görüşmesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret ederek bir süre görüştü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gıda Tarım...

16.11.2013 17:23

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret ederek bir süre görüştü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Ak Parti Diyarbakır milletvekilleri Kantar Katlı Kavşak açılışı için Diyarbakır'a geldi. Havaalanında Başbakanlık heyetini Baydemir ve Barış ve Demokrasi Partisi Diyarbakır milletvekilleri karşıladı. Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet daha sonra otobüsle Büyükşehir Belediyesi'ne geldi. Başbakan Erdoğan heyetini Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır milletvekilleri Leyla Zana, Altan Tan, Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Hakkari Milletvekili Esat Canan ve bir çok yetkili karşıladı. Baydemir, Başbakan Erdoğan ve beraberindekilere Belediye Protokol Salonu koridorunda bulunan ve 1939 yılında havadan çekilmiş Diyarbakır fotoğrafı üzerinden kenti anlattı. Uluslararası bir mimarlık projesi kapsamında yaptıkları kentsel dönüşüm projesinin maketi üzerinde de bilgi veren Baydemir, daha sonra konuklarını protokol salonuna aldı.

Baydemir, 8 bin yıldan bu yana yaşamın hiç kesintiye uğramadığı dünyanın nadide kentlerinden biri olan Diyarbakır'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu buluşmanın kardeşlik hukukunun, onurlu bir barışın tesis edildiği ve huzurun artık ilelebet devam edeceği yakın bir geleceğe kavuşturacağını söyledi.

Yerel yöneticilikte 10 yılı geride bıraktıklarını ifade eden Baydemir, "Kişi başına düşen yeşil alanı 0.5 metrekareden planlamayla 18.4'e çıkarttık, bizden önceki uygulamalarda fideler dikilir de, o fideler tutmazdı, her yıl yenisi eklenirdi. 2005 yılından bu yana 15 yaşından küçük ağaç dikmiyoruz. Ağaç dikiyoruz ve 3 yıl sonra orman oluyor. Şükürler olsun artık Diyarbakır Türkiye'nin en yeşil kentlerinden birisi oluyor ve dünya ortalamasının üstünde yer alıyor" dedi.

Aynı şekilde planlı kentsel gelişim açısından da 10 yılı geride bıraktıklarını anlatan Baydemir, "Altyapı sorununu aştık. Kültürel boyutuyla çok önemli mesafeler kat ettik" diyerek, Kürtçenin kullanımından dolayı açılan davaların beraatla sonuçlandığını ancak yürütülen KCK dosyasından dolayı pek çok belediye başkanı, meclis üyesi ve milletvekilinin cezaevinde olduğuna dikkat çeken Baydemir, salonda bulunan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'a da işaret ederek, "Bana ve Abdullah başkana da 39 yıl isteniyor. Açılan tüm davaların özünde Kürtçenin kullanımı ve kültürel çalışmalar var" diye konuştu.

Başbakan'a "10 yıllık belediye başkanlığı süresince ilk defa sizi ağırlıyoruz" diyen Baydemir, "Sayın Başbakan her geldiğinde belediyemizde bir araya gelmiş olsaydık, ifade ettiğim projelerden bir tanesini sizden alacağımız sözle hayata geçirseydik şu anda 10 tane projeyi daha yapmış olacaktık. Ben giderayak siz geldiniz" dedi. Başbakan Erdoğan da "Biz görevden almıyoruz ki" diye espri yapınca Baydemir, "Sizde üç dönem, bizde iki dönem" diye espriyle yanıtladı.

DİCLE VADİSİ VE HAFİF RAYLI SİSTEM PROJELERİ

Baydemir, Dicle Vadi Projesi'nin birinci etabında Fiskaya Şelalesi'ni canlandırdıklarını, kafe ve gölet yaptıklarını ancak komplike projenin valilik, üniversite ve diğer merkezi hükümetin kurum ve kuruluşların ortak finansmanı ile yapılabileceğini belirtti. Hafif Raylı Sistem'in 1. Etabı'nın Ulaştırma Bakanlığı tarafından da onaylandığını ve yatırım programına alındığını belirten Baydemir, projenin ihaleye hazır hale geldiğini kredi verilmesi konusunda destek istedi. Başbakan Erdoğan da Dicle Vadi Projesi'nin yapılması için çalışma yaptıklarını, Hafif Raylı Sistem konusunda da ilgili bakanla görüşeceğini söyledi.

"BU FOTOĞRAFI BÜYÜTMEMİZ GEREKİYOR"

Yaptıklarından sorumlu olduklarını ve yapma imkanı varken yapamadıklarından da sorumlu olduklarını belirten Baydemir, 11 aydan bu yana Diyarbakır'a cenaze gelmediğini, ülkenin batı yakasına da asker ve polis cenazesi gitmediğine dikkat çekti. Baydemir, bu buluşma ve diyalogun nihai barışa ve derinlikli müzakereye dönüşmesi gerektiğini vurguladı.

Barzani'nin Diyarbakır'a gelmesinden duyduğu memnuniyeti vurgulayan Baydemir, "Bu süreç ve bu buluşmaya Öcalan ve Sayın Salih Müslüm'ün de dahil olmasıyla sadece Türkiye değil, tüm Ortadoğu'ya kalıcı barış geleceğine inanıyorum. Bu fotoğrafı büyütmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan da ziyaretlerinin hayırlara vesile olmasını dileyerek, "Sayın Barzani'nin davetimize icabet etmesi memnun etti. İnşallah köklü değişime katkı sunar" dedi.

Parlamentonun sorunların çözümü için var olduğuna dikkat çeken Erdoğan, çözüm üretmemesi durumunda görevini yerine getirememesi anlamına geldiğini söyleyerek, enerji kayıp ve kaçakları konusunu da gündeme getiren Başbakan Erdoğan, enerji kayıplarının yüzde 70 olduğunu, enerji hatlarının yer altına alınması yönünde çalışma yapılabilmesi için kayıp ve kaçakların azaltılması gerektiğine işaret etti.İmanın gerisinde sevgi yattığını belirten Erdoğan, "Birbirimizi yaradan dan dolayı sevmemiz lazım. Bugün yeni bir milat olsun yeni bir başlangıç olsun" temennisinde bulundu.

BURMA KADAYIF İKRAM EDİLDİ

Diyarbakır burma kadayıfının ile çayın ikram edildiği görüşmede Baydemir, Başbakan Erdoğan'a Diyarbakır Gezi Rehberi, Amed Tigris ve Yıldız Çakar'ın yazdığı ve Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel yönlerinin anlatıldığı Kürtçe ve Türkçe "Amed" adlı kitap, Diyarbakır yemeklerinin anlatıldığı Mehir adlı Kürtçe kitap, Gölge ve Işık Sanat Atölyesi'nde üretilen Diyarbakır ile ilgili çini tabak armağan etti. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan ve Baydemir Görüşmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement