Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ünal Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ünal Açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ünal Açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Paris'te 3 kadının öldürülmesine ilişkin olarak Türkiye'nin Fransa'dan ilk andan itibaren ayrıntılı bilgi talebinde bulunduğunu ve gelişmeleri izlemeye devam ettiğini belirterek, "Ancak, soruşturmayı"...

16.01.2013 15:16

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Paris'te 3 kadının öldürülmesine ilişkin olarak Türkiye'nin Fransa'dan ilk andan itibaren ayrıntılı bilgi talebinde bulunduğunu ve gelişmeleri izlemeye devam ettiğini belirterek, "Ancak, soruşturmayı tamamlaması gereken ve beklenen taraf Fransa'dır" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ünal, olağan basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'ın konuya ilişkin açıklamalarına yönelik ifadelerinin ardından, Fransa'dan diplomatik yollardan izahat istenip istenmediğinin sorulması üzerine Ünal, bir ülkenin başbakanının açıklama yaparak çağrıda bulunmasının ardından, resmi girişim yapma ihtiyacının bulunmadığını söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın çağrısının en üst düzeyde bir girişim olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ünal, "Başbakanımız izahat beklendiğini belirtti. Her konuda olduğu gibi bu konuda da Fransız yetkililerle temas halindeyiz. Konu Paris'teki büyükelçiliğimiz tarafından yakından izlenmektedir" dedi.

Fransa'dan adli bilgi almakta sorun yaşandığına dair haberlerin sorulması üzerine Ünal, bu alanda sıkıntı yaşandığına dair bir bilgi bulunmadığını, ancak Paris'teki olaydan sonra pek çok spekülasyon yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bizim istediğimiz, Fransız yetkililerden ilk andan itibaren konuya ilişkin ayrıntılı bilgilerin aktarılmasıdır. Bu çerçevede emniyet makamlarımız da doğrudan kendi muhataplarıyla temas etmiştir ve etmektedir. Sonuç itibariyle bu, emniyet boyutu da ağırlıklı olan bir konudur.

Türkiye bu konuyu ve tabi ki kendisine sunulacak bilgileri izlemeye devam edecektir. Ancak soruşturmayı tamamlaması gereken ve beklenen taraf Fransa'dır."

Ünal, öldürülen 3 kadından biri olan Fidan Doğan'ın adli sicil kaydına ilişkin soru üzerine de adli sicil kayıtlarını Dışişleri Bakanlığı'nın tutmadığını belirterek, Sakine Cansız'ın ise uluslararası kırmızı bültenle arandığını anımsattı.

-Fransa'yla ilişkiler-

Söz konusu gelişmelerin, Türkiye-Fransa ilişkilerini ne yönde etkileyebileceği konusunda ise Ünal, öncelikle terörle mücadele konusunun gerek AB gerekse diğer ülkelerle düzenli olarak görüşüldüğünü söyledi. Terörle mücadelede Türkiye ile yakın işbirliği içinde olan ülkeler bulunduğunu hatırlatan Ünal, Fransa ile de bu durumun geçerli olduğunu, bu ülkeyle her kanaldan temasların süreceğini söyledi.

Fransa ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi yönünde her iki tarafta da siyasi iradenin bulunduğunu belirten Ünal, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'nin bu yıl içinde Türkiye'yi ziyareti konusunda bir çalışma yapıldığını, ancak henüz kesin bir tarihin belirlenmediğini dile getirdi.

Ünal ayrıca, Türkiye'nin her ülkeyle olduğu gibi Fransa ile de çok yönlü ilişkileri bulunduğunu ifade etti.

- Pakistan'daki gelişmeler-

Pakistan'da başbakanın görevden alınması ve yaşanan son gelişmeleri de değerlendiren Ünal, "Pakistan'daki gelişmeleri dost ve kardeş bildiğimiz Pakistan'ın huzur ve istikrarına verdiğimiz önem çerçevesinde yakından izliyoruz" dedi.

Pakistan'daki yolsuzluk iddialarına bir Türk şirketinin de karıştığı yönündeki haberlerin sorulması üzerine Ünal, söz konusu haberlerin bir yabancı haber ajansında yer aldığını, Pakistan kaynaklarında bu ithamın doğrulanmadığını kaydetti.

Söz konusu Türk şirketinin üstlendiği Karaçi'ye elektrik sağlama projesinin dava konusu olan 15 projeden sadece biri olduğunu belirten Ünal, şirketin, geçen Mart ayında gemilerine ilişkin mağduriyetinin giderilmesi için hukuki süreçler başlattığını hatırlattı.

Ünal, şu ana kadarki bilgiler çerçevesinde, Pakistan Federal Yüksek Mahkemesi'nin aldığı kararda, yolsuzluk kuşkusunun ötesinde bir bulgu olmadığının anlaşıldığını ifade ederek, konunun Pakistan iç politikasındaki gelişmelerle birlikte takip edildiğini kaydetti.

-Sinirlioğlu'nun ABD temasları

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun Washington temaslarının detaylarının sorulması üzerine Ünal, Sinirlioğlu'nun, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns ve müsteşar yardımcıları ile enerji işleri özel temsilcisiyle görüştüğünü anımsatarak, bu görüşmelerde Türkiye-ABD ilişkilerinin gündemindeki birçok konunun ele alındığını kaydetti.

Ziyaretin, tarihi çok önceden belirlenmiş bir siyasi istişare toplantısı mahiyetinde olduğunu dile getiren Ünal, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Türkiye'nin çevresindeki bölgeler ve küresel gelişmelerin gündeme geldiğini, Suriye, Irak, İran konusundaki gelişmeler, Ortadoğu barış süreci ve Arap Baharı'nın ele alındığını belirtti.

Ünal, Patriotların konuşlandırılması dahil NATO bağlamındaki konuların da görüşüldüğünü, Güney Asya, Balkanlar ve Avrupa'daki ekonomik krizin de gündemde olduğunu söyledi.

Ziyaret kapsamında İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'la bir görüşme olup olmadığının sorulması üzerine Ünal, Türkiye ve İsrail arasında, bilgisi dahilinde yapılmış bir temas bulunmadığını kaydetti.

- Belçika'daki üçlü toplantı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, 22 Ocak'ta Brüksel'de katılacağı üçlü bakanlar toplantısına ilişkin soruyu da yanıtlayan Ünal, Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle terörle mücadele dahil olmak üzere pek çok konuda istişarelerinin devam ettiğini vurguladı.

"Birçok konuda karşılıklı diyalog ve işbirliği ve takip ettiğimiz taleplerimiz var" diyen Ünal, Belçika'daki toplantıda, terörle mücadele konusunun diğer boyutlarının da müştereken ele alınmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Ünal, "Terörle mücadele kapsamında Avrupa ülkelerinden veya herhangi bir ülkeden işbirliği gösterilmesi yönündeki taleplerimizde bir değişiklik olmayacaktır" dedi.

-İran uçağı-

Sabiha Gökçen Havaalanı'nda kontrole tabi tutulmakta olan İran kargo uçağıyla ilgili gelişmelerin sorulması üzerine de Ünal, konunun Gümrükler Genel Müdürlüğü'nü ilgilendirdiğini ifade ederek, herhangi bir makamın bir araştırma başlatmak istemesi durumunda bunu kendi mecrası içerisinde yürüteceğini ve sonuçlandıracağını söyledi.

Ünal, konuya ilişkin olarak, Dışişleri Bakanlığı'nın ilgili kurumlarla temas halinde olduğunu bildirdi.

(bitti)

Muhabir: Duygu Özbay-Halit Gülşen

Yayıncı: Göksel Sözer - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ünal Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement