Kadına Yönelik Şiddete, Hayır! - Son Dakika
Güncel

Kadına Yönelik Şiddete, Hayır!

Kadına Yönelik Şiddete, Hayır!

Bugün yurdun çeşitli illerinde yürüyüşlerle 'kadına yönelik şiddeti durdurun' çağrısı yapıldı.

25.11.2013 16:54

Adana'da, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde bir araya gelen üniversite öğrencileri, dileklerini yazdıkları kağıtları ağaçlara astı. Kadına şiddetin protesto edildiği etkinliğe tesettürlü öğrenciler de destek verdi.

‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’ nedeniyle Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi R1 derslikleri önünde toplanan kız öğrenciler, kadına yönelik şiddeti protesto ederek, merdivenlere ‘kadınların sabrı taşıyor’ yazılı dövizler yerleştirdi. Üniversiteli Kadın Kolektifi üyeleri tarafından organize edilen etkinliğe ‘ cadı şapkaları’ ile katılan ve kendilerine ‘Kampüs Cadıları’ diyen bir grup da destek verdi.

Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte, öğrenciler kadına yönelik şiddetin bitmesine yönelik temennilerini yazdıkları kağıtları, simgesel dilek ağacına astı.

Etkinliği gören bazı tesettürlü öğrenciler de gruba destek vermek için ağaçlara dilek kağıtları yerleştirdi.

CHP'Lİ KADINLAR 'KADINA ŞİDDETİ' SKEÇLE PROTESTO ETTİ

Öğle saatlerinde CHP Mersin İl Başkanlığı önünde toplanan CHP'li kadınlara, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, CHP Mersin İl Başkanı Faruk Akar da destek verdi. Üstlerine kadına şiddete tepki amaçlı yazı yazdıkları yelekleri giyen CHP'liler, ellerinde getirdikleri davulları çaldı. Şiirlerin ve şarkıların söylendiği protesto gösterisinde konuşan İl Kadın Kolları Başkanı Nevin Zaimoğlu, dünyanın dört bir yanında kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, şiddete ve savaşa karşı örgütlendiğini ifade ederek, "Ülkemizde son yıllarda kadına yönelik şiddette büyük bir artış olmuş, öldürülen kadın sayısı 2012 yılında 165 iken 2013'ün ilk 10 ayında bu sayı 168'e çıkmıştır. Türkiye'de evli kadın nüfusunun yüzde 39'u fiziksel şiddete, yüzde 15'i cinsel şiddete, yüzde 44'ü duygusal istismara maruz kalmaktadır. Cinsel saldırıya uğrayan kadınlardan çoğu korku, baskı gibi gerekçelerle şikayetçi dahi olmamıştır. Öldürülen her iki kadından biri kendi hayatına dair bir karar vermek istediği için öldürülmüştür" dedi.

Kadınların öldürülmesinin yanında değişik şiddete maruz kaldıklarını vurgulayan Zaimoğlu, "Kadınların eğitimden yoksun bırakılarak eve mahkum edildiği, ekonomik faaliyetinin yasal ve geleneksel birçok engelle kısıtlandığı, çalışma yaşamında bin bir haksızlık ve ayrımcılıkla karşılaştığı koşullarda, şiddetin ilk hedefi de doğar olarak biz kadınlarız. Kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 29 iken ekonomi ve fırsat eşitliğinde 136 ülke arasında 127. sıradadır" diye konuştu.

CHP İl Başkanı Faruk Akar ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kadına haklarını veren ve bunu da yazılı anlaşmaya geçiren ilk ülkelerden olduğunu belirterek, "Kadına şiddet sadece erkeğin erkek olduğu için, cinsiyet olarak güçlü olduğu için onu ezmesi, horlaması ve tacizde bulunması hoş karşılanamaz. Büyük insan Mustafa Kemal Atatürk de kadınları yasalarla erkeklerle eşitlemiştir. Ancak bunun birde kafada eşitlenmesi lazım, beyin olarak eşitlenmesi lazım. Kadının hakikaten saygıya, sevgiye layık olduğunu her yerde göstermemiz lazım" şeklinde konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da şiddetin neye, kime uygulanırsa uygulansın kabul edilemeyeceğinin altını çizerek, "Bugün burada arkadaşlarımız yeleklerine yazdıkları yazılarla bunları bize anlatıyor. Haklı şiddet yoktur. Hangi güç hangi akıl 'Allah-u Ekber' diyerek insanın kafasını bedeninden ayrılmasını haklı görebilir? Hangi güç bir başka insana şiddet uygulamayı kabul edebilir?" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından CHP'li kadınlar tarafından 'kadına şiddeti' anlatan ilginç bir skeç gösterisi sunuldu.

DİYARBAKIR’DA 'KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ' YÜRÜYÜŞÜ

25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle Diyarbakır’da, DÖKH birleşenleri yürüyüş düzenlendi. Ofis semtinde bir araya gelen kadınlar, Bağlar ilçesi Nükhet Coşkun Caddesi’nde bulunan Bağlar Belediyesi Evlendirme Müdürlüğü önüne kadar yürüyüş yaparak kadına karşı yapılan şiddeti protesto etti. Yürüyüş boyunca güvenlik önlemleri altında açıklamanın yapılacağı yere kadar ilerleyen kadınlar, yolda sık sık kadına karşı şiddeti protesto etmek için Türkçe ve Kürtçe slogan attı. Bağlar Belediyesi Evlendirme Müdürlüğü'nde son bulan yürüyüşün ardından basın açıklaması düzenlendi. Açıklamayı yapan DÖKH Sözcüsü Yeliz Ayyıldız, kadına şiddetin her geçen gün arttığını ifade etti. 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nü sisteme karşı kadınların başkaldırı günü olarak değerlendiren Ayyıldız, "Erkek egemenlikli kapitalist sistem, kadına karşı uygulanan şiddetin, katliamın, düşürülmenin esas sorumlusudur. Sistemin bir yandan kadın bedenini metalaştırıp, ucuz ve değersiz düzeyine düşürdüğü, emeğini sömürdüğü diğer taraftan sistemin bütün tıkanıklıklarının çaresizliğinin ve çözümsüzlüğünün acısını kadına karşı sistematik şiddet uygulayarak, kadınları kölece yaşamaya mahkum ettiğine ve bu şekilde ayakta kaldığına dikkat çekmek isteriz. Cinsiyetçi ideoloji ile kadın üzerinden iktidarını belirlediği gibi kadının nasıl yaşayacağı, nasıl düşüneceği, nasıl hareket edeceğini de belirlemektedir. Bu yönüyle egemen erkek, yaşamın hiçbir sahasında kadınlara kendini ifade edecek olanak bırakmamıştır, tüm savunma araçları elinden alınmıştır” dedi.

Yapılan açıklamanın ardında grup olaysız bir şekilde dağıldı.

HAKKARİ’DE KADINA ŞİDDET KINANDI

Hakkari’de ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’ nedeniyle Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) üyeleri ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İl Kadın Meclisi üyeleri tarafından yürüyüş düzenlendi. Bulvar Caddesi üzerinde bulunan parti binasından çıkan kadınlar, Altay Caddesi’nden Çevreyolu Caddesi’ne, oradan da Hakkari Üniversitesi Rektörlük binası önüne kadar yürüdüler. Yürüyüş boyunca ellerindeki deflerle tempo tutan kadınlar, çeşitli sloganlar attılar. Burada yapılan açıklamanın ardından kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.

KADINLAR ŞİDDETE KARŞI YÜRÜDÜ

Batman Belediyesi önünde toplanan kadınlar Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. BDP Batman İl Eş Başkanı Rahşan Çarboğa, kadın örgütlülüğünün arttığını, bunun yanında kadın üzerindeki şiddetin ve katliamlarında artığını söyledi. Şiddet ve katliamların son bulması gücünü kendilerinde bulduklarını ifade eden Çarboğa, "Bütün dünyada olduğu gibi Batman’da da kadın üzerindeki artan şiddetlere tek bir ses ve tek bir yürek olmak için bugün seslerini duyuracaklar. Gücümüzle şiddeti şiddetsiz bir dünya yaratacağımıza inanıyoruz" dedi.

AK Parti Belediye Başkan aday adayı Perinaz Yaman ise, şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını, sadece kadınlara değil, kadınlara, çocuklara yaşlılara şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını kaydetti. Yaman, "İnşallah bu günden sonra daha çok güçleneceğiz. Daha güzel şeyler başaracağımıza inanıyoruz. Bu AK Parti yada BDP değil biz kadın olarak buradayız. Kadın olarak ta her zaman bir adım önde olacağız. Bu sadece AK Parti’nin davası değil. Bugün kadın olarak biz buradayız. Bu kadınların davasıdır" diye konuştu.

Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel de, Batman'ın 81 il içerisinde kadına şiddetin en az olduğu yer olarak kayıtlara geçtiğini dile getirdi. Temel, "Kadına şiddet sadece ülkemizde değil, bölgemizde ve Kürdistan’da gündemleşen ve önem kazanan bir konu haline geldi. Bugün vesilesiyle toplumsal duyarlılık yaratan başta halkımıza sivil toplum örgütlerine partimize ve bütün bağlı kurumlara teşekkür ediyorum. TÜİK tarafından yapılan bir araştırmada Batman 81 il içerisinde kadına şiddetin en az olduğu yer olarak kayda geçti. 99- 2000 yıllarında Batman’da kadın intiharları ve şiddeti hem Türkiye’de hem de Dünyada yer etmişti. Batman maalesef böyle kötü bir pratikle karşılaşmıştı. Ama aradan geçen zaman zarfı içerisinde ortaya konulan mücadele kadına muazzam yaşam alanı verdi. Bu politikaların sonucu bugün batman olarak gururlanabiliriz. Çünkü kadına yönelik şiddetin en az gelen illerin başında yer alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından grup sessizce dağıldı.

KADINLAR ŞİDDETİ ANLATTI

Muratpaşa Belediyesi bayan çalışanlarının şiddet görmüş kadın maskeleri takarak şiddet anını canlandırdığı etkinliğe, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, Muratpaşa Belediye Meclisi Üyesi Tevhide Öztürk, CHP Muratpaşa Kadın Kolları Başkanı Feryal Tezcan, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi Üyeleri katıldı.

Muratpaşa Belediyesi çalışanlarının geçen yıllarda da farklı etkinlikler ile kadına şiddete dikkat çektiğini belirten Başkan Evcilmen, gösterdikleri duyarlılık nedeniyle kadın çalışanları kutladı. Başkan Evcilmen, “Kadına şiddeti ortadan kaldırmak için herkesin güçlü bir şekilde bu sürece katkı koyması gerekiyor. Artık kadına şiddet tanımını duymak istemiyoruz” dedi. Etkinlikler 26 Kasım saat 14.00’da Muratpaşa Kültür Salonu’nda “Kadına Yönelik Şiddet ve Şiddetin Psikolojik Etkileri” konulu panelle devam edecek.

ÜNİVERSİTELİ KIZLARDAN 'TECAVÜZE VE KADINA ŞİDDETE HAYIR' EYLEMİ

Aydın merkez, Nazilli, Söke ve Didim ilçelerinde jandarmanın düzenlediği ve gözaltına alınan 18 şüpheliden 16’sının tutuklandığı taciz ve fuhuşa teşvik iddialarının ardından ADÜ Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde öğrenim gören bir grup kız öğrenci “Tecavüz ve Kadına Şiddete; Hayır” eylemi yaptı. Nazilli'nin en işlek caddelerinden olan Uzun Çarşı’da gerçekleşen eylemde, erkek öğrenciler de kız öğrencilere destek verdi. Ağızlarına siyah bant yapıştıran kız öğrenciler, açtıkları dövizlerle kadına şiddete ve tecavüze tepki gösterdi.

Amaçlarının çocuklara yapılan cinsel istismar, artan tecavüz olayları ve hatta bunların sonucu olarak kadına şiddete de dur demek olduğunu ifade eden Maliye 1. sınıf öğrencisi Meryem Arslan, “Ülkemizde her dört çocuktan biri cinsel istismara uğramaktadır ve bu oran gün geçtikçe artıyor. Cinsel istismara maruz kalan çocukların yaşa göre dağılımı incelendiğinde yüzde 30.2 ile 5, yüzde 10.6 ile 10 ve geriye kalan yüzde 30’luk kısım ise 11 ile 17 yaş grubunda olduğu görülmektedir. Dünya gelenine baktığımızda yüzde 1 ile yüzde 10 arasında değişen bu oran Türkiye’de yüzde 10 ile yüzde 53 arasındadır” dedi.

Çocuk istismarını önlemek için birçok yöntem olduğunu ve bunları 3 başlık altında toplanabileceğini savunan Arslan; “İlk yöntem topluma yönelik geniş çaplı eğitim sağlamaktır. Bu tür aktiviteler gelecekte çocuklarına istismar ve ihmalde bulunacak aileleri değiştirmeye yöneliktir. İkinci yöntem daha önceden çocuklarına karşı istismar ve ihmal de bulunmuş ailelere, çocuklarının ilgi gereksinimi olan ailelere ve düşük gelirli ailelere yöneliktir. Üçüncü yöntem ise resmi olarak tespit edilmiş ve devamlı bir şekilde şiddet ve ihmal uygulayan ailelere yöneliktir. Her ne kadar sağlıklı yöntemler gibi görünse de oranlar göz korkutacak cinstendir ve artık bu yöntemlere daha fazla artırarak geliştirilmese gerekmektedir. Bugün 2010 yılına ait istatistikler kadına yönelik şiddeti azalmadan sürdürme ve hatta olgunlaştığını yılın ilk 7 ayında 226 kadının erkekler tarafında öldürüldüğü söyleniyor. Yine resmi rakamlar son 7 yılda kadın cinayetlerinde ki yüzde 1400 artışı işaret etmekte” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından öğrencileri alkışlı protestosu eşliğinde olaysız bir şekilde dağıldı. Eylemde ağızlarına siyan bant çeken kız öğrenciler, “Söyleyecek söz kalmadı”, avuçlarına bant çeken erkekler ise “Dokunmak yasaktır” mesajını vermeye çalıştı.

URLALI KADINLAR ŞİDDETE HAYIR DEDİ

Kadına yönelik şiddeti kınayan Urlalı kadınlar konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu da katılarak şiddetin her türlüsünü kınadıklarını ifade etti.

Şiddetin kim tarafından ne şekilde uygulanırsa uygulansın büyük bir insanlık suçu olduğunu ifade eden Urla Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri kadınlara yönelik yapılan fiziksel, cinsel ve psikolojik baskıların artık son bulmasını istediklerini haykırdılar.

Basın açıklamasında günümüzde hala şiddet kelimesinin kullanılmasının üzücü ve utanç verici olduğunu söyleyen Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Feyza Karaosmanoğlu, birlik çağrısı yaparak “Hep birlikte tüm baskı, dayatma ve şiddete karşı yılmadan, usanmadan, korkmadan özgürlük, eşitlik, barış için mücadele edelim. 25 Kasım Kadına Şiddete Hayır Günü’nde, Kadına Yönelik Şiddetin susmasını, sevginin ve saygının egemen olduğu bir toplumda sağlıklı nesillerin yetişmesini istiyoruz” dedi.

Urlalı kadınların ilgi gösterdiği “Kadına Şiddete Hayır” basın açıklamasına erkekler de destek verdi.

Urla Toprak Sahne Tiyatrosu oyuncuları da basın açıklamasında “Çığlık” adlı kısa oyunlarını sahneleyerek şiddete hayır dediler.

Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanarak basın açıklaması yapan Urlalı kadınlar “Sessiz kalma suça ortak olma”, “şiddete hayır”, “şiddetsiz bir yaşam istiyoruz” “bedenime, benliğime, kimliğime dokunma” sloganları eşliğinde sanat sokağı üzerinden yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’na geldiler. Atatürk Anıtı önünde Ata’ya saygı duruşunda bulunduktan sonra dağıldılar.

25 KASIM KADINLARA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ

25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen etkinlik Hükümet Konağı önünde gerçekleştirildi. Nevşehir Vali Yardımcısı Vural Demirtaş’ın da katıldığı etkinlikte konuşan dernek başkanı Hayriye Demirbilek, son yıllarda kadına yönelik şiddet, tecavüz ve cinayetlerin ciddi oranda arttığını ve 2011 yılında 257 kadının öldürülürken, 102 kadının tecavüze uğradığını 202 kadının ise yaralandığını söyledi. 2012 ilk 6 ayında da kadına yönelik şiddetin artış göstererek İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezine 5 bin kadının fiziksel ve duygusal şiddete uğradığı gerekçesiyle başvuruda bulunduğunu ifade eden Demirbilek, Ankara’da son 8 ayda 3 bin 900 kadının şiddet gördüğü için devletten koruma ve sığınma talebinde bulunduğunu vurguladı.

TUİK verilerine göre kadına yönelik şiddet olayları sıralamasında Nevşehir’in Türkiye sıralamasında 27. Sırada olduğunu vurgulayan Demirbilek: “Şiddet şiddeti doğurmakta. Çocukluğunda şiddet gören erkekler, eşlerine ve çocuklarına daha fazla şiddet uygulamaktadır. Babasının annesine uyguladığı şiddete tanık olan kadınlar daha fazla şiddete maruz kalmaktadır. Özellikle küçük yaşta evlenen kadınlar şiddetin tam ortasında yer almakta. 18 yaşın altında evlenen kadınların yüzde 60’ı fiziksel şiddete uğramakta” dedi.

Demirbilek’in açıklamasının ardından dernek üyesi kadınlar beraberinde getirdikleri ve üzerinde “Nevşehir’den Kadına Şiddete Hayır” yazan beyaz örtünün üzerine mor boyalı ellerini basarak kadına yönelik şiddete dikkat çekti.

"KADINLARIN BEDENLERİ ERKEK EGEMEN DÜZEN TARAFINDAN ŞEKİLLENDİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR"

Kayseri Emek ve Demokrasi Platformu adına kent meydanında basın açıklaması düzenleyen grup, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla kadınlara yönelik şiddeti protesto etti. Grup adına bir konuşma yapan Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Serap Polat, kadınların erkekler tarafından şekillendirilmeye çalışıldığını söyledi. Polat, "Bugün 11 yıllık iktidardan beslenen erkek egemen tahakküm en kirli yüzünü kadınlara yönelik şiddet, taciz, tecavüz, istismar ve cinayetler olarak göstermektedir. Rakamlarla geçiştirilmeye çalışılan çeşitli adli tedbirlerle çözüme ulaştırılmak istenen erkek şiddeti, kadın evlerinde, sokakta ve iş yerlerinde hedef almaya devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Kadınların yaşamın her yerinde denetlenmeye çalışıldığının altını çizen Polat, "Her seferinde kadınların bedenler, emekleri, kimlikleri ve hayatları erkek egemen düzen tarafından şekillendirilmeye çalışılmaktadır. 25 Kasım 1960'ta Dominik Cumhuriyeti'nde Mirabel kardeşleri katleden zihniyetin bir benzeri bugün de kadınların etek boylarından tutunda evlerinin içine kadar yaşamın her alanını denetleme çabası içerisindedir" dedi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kadına Yönelik Şiddete, Hayır! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement