Sıcaklığın Eksiye Düşmesi Üzüm Bağlarını Olumsuz Etkiledi - Son Dakika
Yerel

Sıcaklığın Eksiye Düşmesi Üzüm Bağlarını Olumsuz Etkiledi

Manisa ve ilçelerinde gece saatlerinde hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi, Sultaniye cinsi üzüm bağlarının zarar görmesine neden oldu.

24.04.2015 17:20

Manisa ve ilçelerinde gece saatlerinde hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi, Sultaniye cinsi üzüm bağlarının zarar görmesine neden oldu.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Saruhanlı ve yöresindeki üzüm bağlarının don nedeniyle büyük ölçüde zarar gördüğünü, üreticilerin kaybının büyük olduğunu belirtti.

Sultaniye cinsi üzüm bağlarında yüzde 90'a varan zarar tespit edildiğini anlatan Okur, "Saruhanlı'nın 80 bin dekar üzüm bağının 70 bin dekar alanında yüzde 100 zarar tespit edilirken, kalan 10 bin dekarlık alanda da yüzde 35'e varan zarar olduğu gözlendi. Çiftçinin borçlarının ödemelerinin ertelenmesini istiyoruz. TARSİM sigortası olan vatandaşlar için eksperlerin derhal üzüm bağlarına inip gerekli tespitleri yapmasını istiyoruz" diye konuştu.

Zarar gören üzüm bağlarında Okur ile birlikte inceleme yapan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise Saruhanlı'nın yanı sıra Akhisar, Alaşehir, Sarıgöl, Ahmetli ve Salihli ilçelerindeki çekirdeksiz kuru üzüm bağlarının da zarar gördüğünü söyledi.

Sarıgöl'de zarar yüzde 90

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen de Sarıgöl'ün yanı sıra Emcelli, Çanakçı, Dadağlı, Dindarlı, Alemşahlı ve Ahmetağa mahallerinde don nedeniyle bağların olumsuz etkilendiğini, zarar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti.

Yayla bağlarında zararın yüzde 90'ı bulduğunu ifade eden Ülgen, "Kalıcı bir örtü ile bağlarımızın üzerini örtmek gerek. Bu yıl üzüm elde etmek çok zorlaştı" dedi.

Turgutlu ilçesi ve çevresinde de sıcaklığın sıfırın altına düşmesi sonucu üzüm bağlarında yüzde 50 ile 80 arasında zarar oluştuğu bildirildi.

Gediz Irmağı kenarı boyunca Urganlı, Musacalı, Sarıbey, İzzettin, Sinirli, Geren, Arpalık ve Musalar Yeniköy gibi mevkilerde zarar yüzde 80, Turgutlu ilçe merkezine yakın bölgelerde de yüzde 50 arasında zarar tespit edildi.

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, bölgelerindeki 75 bin dekarlık üzüm bağından yılda 35 bin ton kuru üzüm elde edildiğini, don ve ayaz nedeniyle bu rakamın 8 bin ile 10 bin tonlara kadar düşeceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

Salihli'de zarar yüzde 70

Salihli Ziraat Odası Danışmanı Emine Yavuz ise Poyrazdamları havzası, Kapancı, Hasalan, Karayahşi, çay kenarları, Çökelek, Çavlu ve çukur bölgelerde don zararının yüzde 70-80'leri bulduğunu belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sıcaklığın Eksiye Düşmesi Üzüm Bağlarını Olumsuz Etkiledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement