Soma'daki Maden Faciası 23 İlde Protesto Edildi - Son Dakika
Güncel

Soma'daki Maden Faciası 23 İlde Protesto Edildi

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası Türkiye'nin yüreğine ateş düşürürken yaşanan kaza 23 ilde protesto edildi.

14.05.2014 21:18  Güncelleme: 09:00

Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde binlerce kişi, Soma'da hayatını kaybeden işçileri anmak ve yaşanan maden kazasını protesto etmek için yürüyüş yaptı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Tunceli, Ordu, Zonguldak, Muğla, Trabzon, KonyaAksaray, Gaziantep,  Şırnak, Ardahan ve Antalya, Artvin, KocaeliUşak ve Mersin'de yaşananlar protesto edildi.

İSTANBUL

Taksim'de Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasını protesto etmek isteyen gruba polis müdahale etti. Galatasaray Meydanı'nda toplanan bir grup eylemci Soma'da yaşanan maden faciasını protesto etmek istedi. Basın açıklamasının ardından Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Polise taş ve misket atan gruba polis biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahale etti. Olaydarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polis ve eylemciler arasındaki çatışmalar ara sokaklarda sürüyor.

ANKARA

Ankara Kızılay Atatürk Bulvarı'nda toplanan göstericiler, buradan Madenci Anıtı'nın önüne yürümek istedi. Madenci anıtının önünde bir çok vatandaş toplanırken, bir süre sonra polis dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Fakat grubun dağılmamasının ardından polis müdahalesi geldi. Biber gazı bombası ve tazyikli suyla göstericilere müdahale edilirken, göstericiler de polise taş ve havai fişek attı.

İZMİR

İzmir'de resmi kurumlar, meydanlar ile Boğaz'daki gemilerde bulunan Türk bayrakları yarıya indirildi. Konak meydanında toplanan bir grup vatandaş ise facianın göz göre göre geldiğini söyleyerek yaşananları protesto etti. Grup, "Kömür müdür, yürek midir ocaklardaki? Ağıt mıdır, figan mıdır bacalardaki?" Kaza değil katliam" yazılı bir pankart açarak oturma eylemi başlattı.

BURSA

Yaşanan maden faciası nedeniyle Bursa'nın Şehreküstü Meydanı'nda toplanan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin öncülüğündeki emek ve meslek örgütleri, hükümetin işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin politikalarını protesto etti.

ANTALYA

Antalya'da PTT Alanya Şubesi önünde toplanan yaklaşık 300 kişi ellerinde döviz ve pankartlarla slogan atarak Hükümet Meydanı'na yürüdü. Yüzlerini siyaha boyayan ve baret takan temsili maden işçileri de pankart taşıyarak slogan attı. Atatürk Anıtı önünde toplanan grup burada sloganlar eşliğinde basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan Eğitim Sen Alanya İlçe Temsilcisi Hüseyin Erdem, Soma'da yaşanan maden kazasında gaz kaçağına bağlı oluşan yangına müdahalede gecikme olduğunu iddia etti. Maden ocağında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığını öne süren Erdem, "Soma'da yaşanan bir kaza değil, iş cinayetidir. Soma'da göçük yok, patlama yok ama yüzlerce ölüm var." dedi. 

ADANA

Adana Seyhan ilçesi İnönü Parkı'nda toplanan eylemciler, hükümet aleyhine slogan atıp hayatını kaybeden maden işçileri için saygı duruşunda bulundu. Türk-İş Adana Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, 1 hafta boyunca tüm Türkiye'de yas tutacaklarını bildirdi. Gülnar, iş yerlerinde her gün 3 dakikalık iş durduracaklarını belirtti.

AYDIN

Soma'daki maden ocağında meydana gelen olayı protesto etmek için Aydın'da toplanan bir gurup, polisin yürüyüşlerine izin vermemesi üzerine polis barikatına yüklenince polis, biber gazı, gaz bombası ve TOMA ile müdahale etti. Gruba müdahale ile dağıttıktan sonra polis, bazı kişileri göz altına aldı. Gazdan etkilenen bazı göstericilerin hastaneye gittikleri öğrenildi.

BALIKESİR

Balıkesir  Bandırma'da, Soma'daki maden faciasında yeterli önlem alınmadığı için hükümet protesto edildi. Soma'daki facianın yaygınlaştırılan taşeronlaşma uygulamalarının, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunu bir maliyet unsuru olarak gören anlayışın acı bir sonucu olduğunu savunarak, "Yaşanan faili belli bir cinayettir." denildi.

ÇANAKKALE

Çanakkale'de, bir araya gelen çok sayıda kişi Soma'daki maden ocağında hayatını kaybedenler için yürüyüş düzenledi, hükümete tepki gösterdi. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve ilçelerden gelen öğrencilerin katılımı ile sayıları gittikçe artan grup, daha sonra yürüyüşe geçti. Önde, üzerinde madenci beresinin bulunduğu ve madencilerin resimlerinin yer aldığı siyah tabutu taşıyanlar, arkasında ellerinde pankartlarla eylemciler kordondan yürümeye devam etti.

TUNCELİ

Tunceli'de bir araya gelen binlerce kişi, Soma'da maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için protesto yürüyüşü yaptı. Tunceli Belediyesi binasına Soma'da hayatını kaybedenlerin anısına ise pankart asıldı.

ORDU

Ordu'da toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, Soma'daki maden faciasıyla ilgili protesto gösterisi düzenledi. Polisin güvenlik önlemi altında yürüyüş yapan grup 'Soma'da yaşananlar kader değil, katliam' yazılı döviz ve pankartlarıyla hükümet aleyhinde sloganlar attı. Cadde boyunca vatandaşlar da slogan atan gruba ıslıklarla eşlik etti. Grup daha sonra basın açıklaması yaparak olaysız bir şekilde dağıldı.

ZONGULDAK

Zonguldak "KDZ Ereğli'de" maden kazasında 238 madencinin hayatını kaybetmesi nedeniyle protesto gösterisi düzenlendi. Eylemde, "Haksızlığa karşı dilsiz şeytan olmaktan vazgeçin. Soma'da yaşamını yitiren emekçi ve madenci kardeşlerimizi saygıyla anıyoruz. Soma'nın hesabını herkes verecek. Herkes yaptığı hatanın bedelini ödeyecek. Halk, Somalının yanında, işçi kardeşlerinin yanındadır." denildi.

MUĞLA

Muğla'da, maden kazasında yaşamlarını yitiren işçiler için sessiz yürüyüş gerçekleştirildi. Yatağan Enerji ve Maden işçileri, 3 kilometre yürüyerek Bodrum- Muğla Karayolu'nu tek yönlü olarak trafiğe kapattı. 

TRABZON

Trabzon'da meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin anısına düzenlenen yürüyüşte hükümet protesto edildi.

KONYA-AKSARAY

Maden ocağında meydana gelen kazanda ölen 238 kişi Konya ve Aksaray'da anılırken, facia da protesto edildi. Konya'da Türkiye Gençlik Birliği üyesi gençler, Zafer Meydanı'nda toplanıp, önce ölenler anısına 1 dakika saygı duruşunda bulundu. Ardından da meydan da oturma eylemi yaptı. Oturma eylemine çevredekilerde destek verdi. Aksaray'da da CHP Gençlik Kolları üyesi de hükümet meydanı önünde Soma'da meydana gelen olayı proteste etti. 

GAZİANTEP

Gaziantep’te, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasıyla ilgili protesto yürüyüşü yapıldı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının organize ettiği yürüyüşte, Ak Parti Şahinbey İlçe Başkanlığı binası önüne siyah çelenk bırakıldı. 

Emek Platformu bileşenleri, Eğitim-Sen, KESK, DİSK ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı protesto gösterisi Yeşilsu’dan başladı. Burada toplanan kalabalık, Soma’da hayatını kaybeden işçileri andı. Pankartlarla, yaşanan olaydaki ihmali kınayan katılımcılardan birçoğunun da baret takıp, kömür karasını yüzlerine çaldığı görüldü. Daha sonra yürüyüşe geçen kalabalık, hükümeti istifaya çağıran sloganlar attı. Yeşilsu’dan Ak Parti Şahinbey İlçe Başkanlığı’na kadar yürüyen kalabalık, burada da oturma eylemi yaptı. 

ŞIRNAK

Manisa Soma'da meydana gelen maden faciasında 245 işçinin hayatını kaybetmesi, Şırnak'ta yapılan oturma eylemi ve basın açıklamasıyla protesto edildi.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan yaklaşık 200 kişi, olayı protesto ederek basın açıklaması düzenledi. Grup, ellerinde 'Acınız acımızdır', 'İş kazası değil cinayet', 'Ölüm taşeronları hiç mi doymayacak bu siyah kara' dövizleri taşıdı. Soma'da yüzlerce işçinin canına mal olan patlamanın bir kaza olmadığını ifade eden Eğitim-Sen üyesi Zeki İrmez, yeterli iş güvenliği tedbiri alınmadığı için göz göre göre gelen bir iş cinayeti olduğunu söyledi.

ARDAHAN

Ardahan'da bir araya gelen yüzlerce kişi, Soma'da maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için protesto yürüyüşü yaptı. Soma'da hayatını kaybedenlerin anısına ise pankart ve dövizler hazırlayan kalabalık yürüyüş ve sloganlar eşliğinde Ardahan Anıt Parka basın açıklaması ve oturma eylemi yapmak üzere harekete geçti.

Ardahan’da sivil toplum örgütleri, sendika ve parti teşkilatlarında aralarında bulunduğu onlarca kişi, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasını protesto etmek için Dursun Akçam Kültür Evi’nde bir araya geldi. 'Özelleştirme ve taşeronlaştırmaya son, kader değil iş cinayeti' pankartı açan grup, ardından Anıt Parka doğru yürüyüşe geçti.

Burada bütün STK partiler adına yapılan basın açıklamasında, maden faciasında işçilerin hayatını kaybetmesinden hükümetin sorumlu olduğu belirtildi.

ARTVİN

Artvin'de Halkevleri öncülüğünde basın açıklaması yapmak isteyen 50 kişilik grup Kızılay İş Hanı önünde toplandı. Grubun Cumhuriyet Caddesi üzerinden, Ak Parti il binasına yürümesine izin vermeyen polis ve protestocular arasında gergin anlar yaşandı. Polis ekipleri, binaya 50 metre uzaklıkta kurdukları barikatı geçmek isteyen protestoculara copla müdahale etti. Biber gazının da kullanıldığı olayın ardından bazı protestocular gözaltına alındı. Bu arada polisin müdahale ettiği göstericilere sivil vatandaşların da vurması dikkat çekti. 

KOCAELİ

Kocaeli İzmit'te çeşitli siyasi parte ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinden oluşan yaklaşık 500 kişi, Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Grup buradan yürüyüş yolu boyunca sloganlar atarak Perşembe Pazarı alanında bulunan Ak Parti İl Binası'na yürüyüş başlattı. Polis kordonu altında gerçekleştirilen yürüyüş sırasında güvenlik güçleri Ak Parti İl Binası önünde barikat kurdu. Barikatı aşamayan göstericiler ellerindeki siyah çelengi polis barikatının önüne bıraktı.

UŞAK

Eğitim- Sen Uşak Şubesi tarafından düzenlenen Türk İş, Şeker İş, Teksif Sendikası, CHP, ÖDP, EMEP ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerinin katıldığı eylemde, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası protesto edildi. Belediye Meydanı'nda toplanan yüzlerini karaya boyayla kaplı yaklaşık bin kişilik grup, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na, afiş ve dövizler ile hükümet alehine atılan sloganlar eşliğinde yürüdü. Anıt önünde ölenler anısına 1 dakika saygı duruşunda bulunuldu. Grup adına basın açıklamasını okuyan Eğitim- Sen Uşak Şube Başkanı Burak Yavaş, olayın kaza değil açık bir iş cinayeti olduğunu söyledi.

MERSİN

Mersin'de bir grup eylemci, Manisa'nın Soma İlçesi'nde yaşanan maden kazasını protesto etmek için yürüyüş düzenledi. Özgür Çocuk Parkı önünde toplanan yaklaşık 250 kişi, 'Kaza Değil Katliam' yazılı pankart taşıyarak, AK Parti Akdeniz İlçe Binası önüne kadar yürüdü. Mersin Forum AVM önünde toplanan yaklaşık 300 kişi de, Manisa'da yaşanan maden kazasını protesto ederek, Ak Parti Akdeniz ilçe binası önüne kadar yürüyerek diğer grup ile birleşti. Hükumet aleyhinde slogan atan eylemcilerden bazılarının, yüzlerini siyaha boyayarak başlarına baret taktığı görüldü. Soma'da yaşanan maden kazasını katliam olarak değerlendiren grup, hükumeti istifaya çağırarak, kömürler ile yola 'Kahrolsun AKP' yazdı.

 


 


 


 

Soma\'daki Maden Faciası 23 İlde Protesto Edildi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Soma'daki Maden Faciası 23 İlde Protesto Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • sevgi asal: Asgari ücretten vergi alan hükümeti kınıyorum.... 55 19 Yanıtla
    caner: Agzına saglık 0 0
  • MEHMET: HDP İzmir il ve ilçe örgütleri olarak yarın Soma'ya gidiyoruz! Çok sayıda araç gerekiyor. Araçları olanlar HDP il ve ilçe teşkilatlarına, yöneticilerine ulaşmalıdır. 13 41 Yanıtla
  • ahmet yıldız: UĞURSUZ ADAM DEFOL GİT TÜRKİYEDEN.. 16 21 Yanıtla
  • ALİ: BU YAŞANANLARI FIRSAT BİLEN BDP HDP MEYDANLARA CIKMAK İÇİN SÜREKLİ FACE SAYFALARINDA CAĞRI YAPIYOR DİKKAT EDİN ŞEHRİNİZEDE BAYRAĞINIZADA VATANINIZADA SAHİP CIKIN BUNLARIN AMACI FARKLI DUA ETSİN HERKES 25 5 Yanıtla
  • MURAT2: ne kadar boş milletiz ya her şeyimiz şov olmuş.la bırakında insanlar yasını tutsun,illa bişimi yapcaksın : protesto yapacağına hayatını kaybedenler için dua et en azından bir fatiha oku, bir günlük iş durdurma eylemi yapacağına bir günlük kazancını maden şehitlerinin ailesine bağışlada o birgün boşa gitmesin...... 18 8 Yanıtla
  • Cahil mahluklar1 biraz ayd1nlatal1m: KOMÜNISTLER FAŞISTLER SİNSİCE HAİNCE KUYTUDA 10 7 Yanıtla
  • DİYAR21: HDP İzmir il ve ilçe örgütleri olarak yarın Soma'ya gidiyoruz! Çok sayıda araç gerekiyor. Araçları olanlar HDP il ve ilçe teşkilatlarına, yöneticilerine ulaşmalıdır. 5 11 Yanıtla
  • CEMAL: Bu Hdpnin amacı ne arkadaşlar? Yok meydanlara çıkıyorlar ediyorlar Allah Aşkına biraz ölülere saygınız olsun!!! 8 2 Yanıtla
  • anadolu: Sehit iscilerimizin temiz ruhlarini ilkeyi karistirmak icin yapacaginiz pis eylemlere alet etmeyin arkasindan fatiha okuyun yeter tabi biliyorsaniz 5 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement