BDP'nin AK Parti ile Referandum Şartları - Son Dakika
Politika

BDP'nin AK Parti ile Referandum Şartları

BDP\'nin AK Parti ile Referandum Şartları

Pervin Buldan: BDP'nin katkılarına ihtiyaç var deniliyorsa bizim de şartlarımız var.

11.02.2013 09:16  Güncelleme: 10:12

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "BDP ile referandum noktasında müşterek adım atabiliriz" sözlerine, "BDP'nin katkılarına ihtiyacımız var' deniliyorsa o zaman bizim de şartlarımız var. Durup dururken sizin o istediğiniz şekilde çıkacak olan Anayasa'nın altına Kürt halkı imza atmayacak" dedi.

BDP Manisa İl Teşkilatı'nın olağan genel kurulu Şelale Plaza'da gerçekleştirildi. Kongreye BDP Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan da katıldı. Burada bir konuşma yapan Buldan, barış süreci, referandum ve çeşitli açıklamalarda bulundu. Kürt halkının 30 yıldır verdiği mücadelede kimseye boğun eğmediğini belirten Buldan, "Bundan sonra hiçbir zaman ilkelerimizden taviz vermeyeceğiz" dedi.

İmralı görüşmelerinin sağlanmasında en önemli etkenin cezaevlerinde geçen aylarda yaşanan açlık grevi olduğunu kaydeden Buldan, şunları söyledi: "Eğer bugün İmralı cezaevinde Öcalan'la bir görüşme gerçekleşiyorsa, bu yine hem cezaevinde direnen arkadaşlarımızın hem de halkımızın vermiş olduğu mücadele sonucudur. Evet tecriti kırdık. İmralı'daki tecrit halkımızın mücadelesi ile kırılmıştır. Eğer bugün İmralı cezaevinde devlet yetkilileri gidip Öcalan'la görüşebiliyorsa, siyasiler görüşebiliyor, her ne kadar hükümet 'Biz içinde yokuz', dese de biz görüştüklerini biliyoruz. Bu tecrit kalkmış ve sayın Öcalan muhatap alınmış demektir."

İmralı'ya ikinci kez gidecek heyetle ilgili açıklamalarda bulunan Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaklaşık bir ay önce yapılan görüşme devam edecekti. Ancak, bir isim krizine girildiğini görüyoruz. Sayın Ahmet Türk ve sayın Ayla Akat'ın İmralı cezaevine giderek Öcalan ile görüşmesinden sonra başlayan kriz bugüne kadar gelmiş durumda. Bir isim tartışmasıdır gidiyor. 'kucaklaşan İmralı'ya gidemez', 'Üzerimize bomba yağıyor açıklamasını yapanlar gidemez', 'Efendim PKK 400 metrelik alanı idare ediyor' açıklamasını yapanlar gidemez. Sen şunu dedin, sen bunu dedin, sen şundan dolayı gidemezsin diyerek böylesi bir kriz oluşturmanın hiç

anlamlı olmadığını düşünüyoruz. İmralı'ya gidecek isim kim olursa olsun, sıfatı ne olursa olsun hiç biri ne sayın Ahmet Türk'ten, ne Selahattin Demirtaş'tan ne de sayın Gülten Kışanak'tan ne farklı düşünüyor ne de ayrı duruyor. O yüzden bizim ısrarımız kurumsal bir görüşmenin yapılması, kurumsal olarak bu sürecin içerisine dahil olmamız, amacımız sadece bu. Yoksa adaya grup içerisinde görev yapan her bir milletvekilimiz gidebilir."

REFERANDUM KONUSUNDA ŞARTIMIZ VAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "BDP ile referandum noktasında, müşterek adım atabiliriz" sözleriyle ilgili de konuşan Buldan, şunları söyledi: "Referandum da Başbakan 'BDP ile işbirliği yapabiliriz' diyor. Doğru yapabiliriz. Bizim açımızdan bir sıkıntı yok. Ama bir tıkanıklık yaşanacaksa ve ondan sonra referanduma gidilecekse BDP'nin oylarına, BDP'nin katkılarına ihtiyacımız var deniliyorsa o zaman bizimde şartlarımız var. Kürt halkı artık statüsüz yaşayamaz. Kürt halkı artık kendi dilinde eğitim ve öğretim hakkının talebinden asla taviz vermez. Anayasa'da eşit vatandaşlık mutlaka olmalıdır diyoruz. Yine İmralı cezaevi bizim kırmızı çizgimizdir asla ve asla vazgeçemeyeceğimiz bir insan yatıyor diyoruz. Bu konularda uzlaşabiliyorsak, demokratik özerklik dediğimiz halkımızın kendi kendisi yönettiği bir yönetimin içerisinde yer aldığı bir madde anayasada olacaksa diyoruz başımız gözümüz üstüne buyurun referanduma gidelim. Yoksa durup dururken sizin o istediğiniz şekilde çıkacak anayasanın altına Kürt halkı imza atmayacak. Bu konuda çok net ve kararlıyız."

Buldan, konuşmasında barış süreciyle ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an 15 Şubat geliyor. Kürtlerin Öcalan'ın muhatap olarak görülmesi gerektiğini ifade edebileceği bir gün olarak bu gün karşımızda. Halkımız göstermelidir. Halkımız 15 Şubat'ı protesto ederek, biraraya gelerek Öcalan üzerindeki uluslararası komployu kınamak ve bundan sonra muhatap alınması konusunda bir kez daha birlikteliğini güçlü bir şekilde yan yana durduğunu ortaya koymalıdır. Bu ülkeye barış Öcalan özgür olduğu gün gelir diyoruz."

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. BDP Manisa İl Teşkilatı'nın iki yıldır il başkanlığı görevini yürüten Kerem Taylan, tek liste ile seçime girerek tekrar başkan seçildi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika BDP'nin AK Parti ile Referandum Şartları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement