CHP'li Yılmaz'dan, Adalet Bakanı'na Balbay ve Özkan Sorusu - Son Dakika
Politika

CHP'li Yılmaz'dan, Adalet Bakanı'na Balbay ve Özkan Sorusu

CHP\'li Yılmaz\'dan, Adalet Bakanı\'na Balbay ve Özkan Sorusu

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile gazeteci Tuncay Özkan'ın neden tek kişilik hücrelerde tutulduğunu sordu.

22.12.2011 15:46

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile gazeteci Tuncay Özkan'ın neden tek kişilik hücrelerde tutulduğunu sordu.

CHP Milletvekili Yılmaz, Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın 28 Şubat'tan bu yana kendi istekleri dışında tek kişilik hücrede tutulduklarını belirtti. Yılmaz, Balbay ve Özkan'ın, 'can güvenlikleri ve kendi istekleri üzerine tek kişilik hücrelere konuldukları' yolundaki bakanlık açıklamasının ise gerçekle örtüşmediğini savundu.

Balbay ve Özkan'ın birlikte kalmak istediğini belirten Yılmaz, "Balbay, zor kullanma tehdidi ile buna izin verilmediğini, hatta hücresine Cumhuriyet Gazetesi'ni bombalamaktan sanık olarak yargılanan Muzaffer Tekin'in getirildiğini, buna itiraz ettiğini o tarihten bu yana da hücresinde yalnız kaldığını beyan etmiştir. Balbay ve gazeteci Tuncay Özkan 10 aydır kendi istekleri dışında tek kişilik hücrede kalırken, 17 Kasım 2009 tarihinde PKK terör örgütünün başı Abdullah Öcalan, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin talepleri çerçevesinde kendi seçtiği 8 mahkum ile birlikte kalmakta, istediği zaman görüşme yapabilmekte, istediği zaman hobi odasında hobilerini geliştirebilmektedir." dedi.

CHP Zonguldak milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın ise ciddi sağlık sorunlarının olduğu ifade eden Yılmaz, "Haberal'ın sürekli doktor kontrolü altında olması gerektiği bilinmektedir. Avrupa işkencenin, onur kırıcı ceza ve muamelenin önlenmesi sözleşmesi uyarınca cezaevinde 24 saat doktor bulundurulması gerektiği halde Silivri Cezaevi'nde bu kurala uyulmadığı Kaşif Kozinoğlu'nun ölümü olayında anlaşılmıştır. Bu çerçevede Türkiye'nin üye olduğu Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin ilkeleri PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan için geçerli olduğu, kendi seçtiği 8 mahkum İmralı cezaevine gönderildiği ve istediği zaman görüşme koşulları sağlandığı halde CHP İzmir milletvekili Mustafa Balbay ve gazeteci Tuncay Özkan kendi istekleri dışında neden 10 aydır tek kişilik hücrede tutulmaktadır. Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın kendi istekleri dışında 10 aydır tek kişilik hücrede tutulmaları insanlık dışı bir işkence ve onur kırıcı bir muamele değil midir?" dedi.

Yılmaz, Bakan Ergin'in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'a tanınan haklardan olan havalandırmada ve hobi odasında diğer mahkumlarla görüşme olanakları neden Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'a sağlanmamaktadır? Binlerce insanın ölümüne neden olan PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan bu denli ayrıcalıklı haklara sahipken, sadece gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutsak olan Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın bu hakları neden kısıtlanmaktadır? Üyesi olduğumuz Avrupa işkenceyi önleme komitesi kuralları ve tarafı olduğumuz uluslararası anlaşmalar uyarınca Silivri cezaevinde yaklaşık 10 bin tutuklu ve hükümlü bulunduğu da göz önünde tutularak cezaevinde 24 saat hizmet verecek şekilde kaç doktor bulundurulmaktadır? Sürekli hizmet verecek kaç diş hekimi ve hemşire bulundurulmaktadır? Sürekli hizmet verecek tam donanımlı kaç tane ambulans bulundurulmaktadır? Cezaevinde 24 saat sağlık hizmeti verecek doktor, yeterince yardımcı sağlık elemanı ve ambulans bulundurulmaması nedeniyle aynen Kaşif Kozinoğlu'nun ölümü sırasında yaşandığı gibi yeni ölüm olayları yaşandığı takdirde önce kendi vicdanınızda, daha sonra da dünya ve Türk kamuoyu önünde hesap verebilecek misiniz?"

- Uşak

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika CHP'li Yılmaz'dan, Adalet Bakanı'na Balbay ve Özkan Sorusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement