4 aylık hamile sağlık çalışanına hastanede böyle saldırdılar
Olay anı güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı
Bir başka olayda ise, hastane çalışanı karate antrenörü çıkınca saldırgan baltayı taşa vurdu
KOCAELİ - Yıllardır Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaşanan sağlık çalışanlarına saldırı olayına Kocaeli'nde bir yenisi daha eklendi. Hasta yakını, kendisini duymadığını iddia ettiği 4 aylık hamile hemşireye saldırdı. Olay anı güvenlik kameraları tarafından görüntülendi. Bir başka olayda ise sağlık çalışanı karate antrenörü çıkınca saldırgan baltayı bu kez taşa vurdu.
Sağlık Bakanlığı'nın tüm bilinçlendirme çalışmalarına rağmen, hastanelerde sağlık çalışanlarına hasta veya yakınlarının saldırıları devam ediyor. Her gün farklı bir şehirde yaşanan sağlık çalışanlarına saldırı olayının sonuncusu ise Kocaeli'nde gerçekleşti, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli bir hemşire ile, Üroloji Polikliniğinde görevli sekreter Erkin Özdemir, hasta ile yakınlarının saldırısına uğradı.
4 aylık hamile hemşireye, 'Niye beni duymadın' saldırısı
İlk olay hastanenin acil servisinde gerçekleşti. Triaj odasında görevli, 4 aylık hamile Aysun Işık'ın yanına gelen bir hasta yakını, 'Niye beni duymadın' diyerek saldırmaya başladı. Önce masada bulunan bilgisayar ekranını Işık'a fırlatan saldırgan, daha sonra hamile hemşirenin kolunu sıktı. Olay anı ise güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde, hasta yakınının bilgisayarı fırlatması, kadın hemşireye saldırmaya çalışması ve yaşanan hareketlilik yer alıyor. Olaya ise hastanenin güvenlikleri anında müdahale etti. Saldırgan, yakınları ve güvenlik görevlileri tarafından acil servisten uzaklaştırıldı.
Başından geçen olayı anlatan hemşire Aysun Işık, "Ben o gün nöbet devralmak için hastaneye giriş yaptım. Formalarımı giyindim, hemşire odasına su içmek için gidiyordum. O arada hasta yakını arkamdan geliyormuş, ben görmedim. Ben hemşire odasına girdim, bir bardak su aldım. O ara hemşire odasının kapısına birisi tekme atıp içeri girdi, kolumdan tuttu. 'Ben sana sesleniyorum, neden bakmıyorsun' diye kolumdan tuttu. Benim üzerime yürüdü, vuracaktı arkadaşım kolundan tuttu. Davacı oldum, süreç devam ediyor. Bebeğime bir zarar gelmedi ama ben psikolojik olarak etkilendim. Bir hafta işe gelemedim. Pazar günü nöbetim vardı, geldim ama çalışamadım" dedi.
Saldırgan bu kez baltayı taşa vurdu
Bir başka saldırı olayı ise yine aynı hastanenin Üroloji Polikliniğinde yaşandı. Poliklinikte görevli erkek sekreter Erkin Özdemir, sağlık güvencesi bulunmayan bir hasta yakınının saldırısına uğradı. Poliklinikte göreli Erkin Özdemir, işlemlerin ücretli olacağını hastaya iletti. İlk olarak buna sinirlenen hasta yakını durumu kabul etti. Hastaya ultrason için sıra alması gerektiği belirtildi. Sıra bekleyemeyeceklerini ifade eden hasta yakını, poliklinikte görevli Özdemir'in boynuna sarıldı. Ancak saldırdığı sağlık çalışanı karate antrenörü çıkınca, saldırgan baltayı taşa vurduğunu anladı. Kendisine saldıran hasta yakınına karşılık vermeyen Özdemir, kendisini savunmayı da ihmal etmedi. Olayı anlatan Özdemir, "Hasta yakını verilen ultrason randevusunu almak istemedi, o anda muayene işlemlerinin sonlandırılması gerektiğini biraz kabadayı bir hareketle belirtti. Biz de durumun bizi aştığını, ultrason bölümüne müracaat etmesi gerektiğini söyledik. Akabinde de saldırı gerçekleşti. Sağlık çalışanlarına karşı, 'Siz bu işi yapamıyorsunuz, dayağı hak ediyorsunuz' gibi söylemler ile herkesi dövebileceklerini, işlerini bu şekilde yürütebileceklerini zannediyorlar. Maalesef bunları bilmeyen arkadaşlar kötü sonuçlarla karılaşabiliyorlar ama bilmeyen arkadaşlar da bazen baltayı taşa vurabiliyorlar" dedi.
"Karşılık verseydim, şu an acilde yatıyor olacaktı"
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor Kulübünde Karate antrenörlüğü yaptığını hatırlatan Özdemir, "Ayrıca kişisel dövüş eğitimleri veriyorum. Herhalde beni de etkisiz hale getirip, dövüp, sonrada kahvehane köşelerinde 'Gittim hastaneyi karıştırdım' diye anlatacaktı arkadaş. Ama bu sefer olmadı, istediğini yapamadı. Üç dört defa saldırı girişimi gerçekleştirdi. Arkadaşı, güvenlik personelinin uzaklaştırmaya çalışmasına rağmen sürekli bana saldırı girişiminde bulundu ama başarılı olmadı. Ben işim gereği, yaptığım dövüş eğitmenliğinden dolayı oradaki psikolojiyi biliyorum ve üzerine gitme gereksinimi duymadım. Zaten üzerime saldırıp da böyle durumu devam etme pozisyonu bulamayınca bende kendisine yaklaşma, durumumu devam ettirme gereksinimi duymadım. Dövüş taktiklerini uygulasaydım, reaksiyon olarak bir hareket yapsaydım, muhtemelen şu an acilde o yatıyor olacaktı. İyi ki öyle bir şey olmadı. Böyle bir şey olmaması için biz antrenmanlarda kendimizi kontrol etmeyi öğreniyoruz. Kötü bir şey olmadı ama adli süreç sonunda kendisi biraz tazminat falan ödeyecektir, onun için yeterli bir ceza olacaktır" diye konuştu. Boğazında morarmalar oluşan Özdemir, aldığı darp raporunun ardından şikayetçi oldu.
Sağlık Bakanlığının bu konuda bir çok tedbir aldığını ifade eden Kocaeli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Şenol Ergüney ise, "Eskisi kadar şiddetle karşılaşmıyoruz ama hala oluyor. Bununla ilgili yasal tedbirlerin arttırılması gerekir. Toplumsal bilinç çok önemli. Biz ne kadar tedbir alırsak alalım, vatandaşın bilinçli olması, anlayışlı olması, şiddette başvurmadan ziyade, uygun olmayan bir şey ile karşılaştığı zaman hukuki yollara başvurması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Son Dakika › 3. Sayfa › 4 Aylık Hamile Sağlık Çalışanına Hastanede Böyle Saldırdılar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?