TBB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın, Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın, Soruları Yanıtladı Açıklaması

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, "Hayat devam ederken yolumuzda diken olur, engel olur, ne olursa olsun, biz bütün taleplerimizi ekonomi yönetimine, ülkeyi idare edenlere her zaman iletiyoruz" dedi.

09.04.2015 13:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, "Hayat devam ederken yolumuzda diken olur, engel olur, ne olursa olsun, biz bütün taleplerimizi ekonomi yönetimine, ülkeyi idare edenlere her zaman iletiyoruz" dedi.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve TBB tarafından ortaklaşa düzenlenen "MASAK-TBB Çalıştayı"nın açılış konuşmalarının ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı banka üst düzey yöneticileri ile basına kapalı olarak bir toplantı gerçekleştirdi.

Bu toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Aydın, "Türk bankalarının teminat mektuplarının bazı ülkelerde kabul görmemesini nasıl değerlendirmek gerekiyor?" şeklindeki soruya şu cevabı verdi:

"Bazı ülkelerdeki yasal düzenlemeler şöyle; bankalar ülke reytinglerinin üzerinde bir not alamıyor. Eğer sizin ülkenizin reytingi onların düzenlemelerine uygun değil ise o ülkenin bankasının teminat mektubu da direkt öbür tarafta kabul edilmiyor. Bir örnek vereyim: Türkmenistan, Türkiye bankalarının direkt mektubunu kabul etmiyor. Benim bankamın (Ziraat Bankası) yüzde 50 ortaklığı olmasına rağmen onu da kabul etmiyor. Bu ülkenin reytingi ile ilgili bir husustur. O ülkede iş yapan Türk müteahhidine mektubu veriyoruz.  O ülkedeki başka banka  da ona aval veriyor. Bu durum firmalar üzerinde ekstra bir maliyet oluşturuyor.

Maliye Bakanımız, 'Ülkenin reytingini yükseltelim ki bankalarımız bu tarz düzenlemelerden negatif etkilenmesin. Her yerde bizim bankaların teminat mektupları kabul edilsin. Çünkü Türk bankacılık sistemi teknoloji, insan kaynağı ve sermaye açısından güçlüdür. İyi bir bankacılık sistemimiz var. Başarılı bir bankacılık sistemi ile ülkemizin reytingini de artırarak teminat mektupları her yerde geçerli olsun' şeklinde ifadeler kullandı."

Bu görüşmede neler konuşulduğuna dair soruya Aydın, "Toplantıda sohbet ettik. Bazı arkadaşlar vergi ve bazı düzenlemelerle ilgili görüş bildirdi. Arkadaşlardan birisi 'Bankaların vergi yükü kurumlar vergisinin üzerinde' olduğunu Bakan Bey'e söyledi. Bunlar konuşuldu. Biz ticaret yapıyoruz. Hayat devam ederken yolumuzda diken olur, engel olur, ne olursa olsun, biz bütün taleplerimizi ekonomi yönetimine, ülkeyi idare edenlere her zaman iletiyoruz. Bunların bir kısmı kabul ediliyor, bir kısmı kabul edilmiyor… Toplantıda konuşulan en önemli konu SPK düzenlemesinin bankalar için ikincil bir vergilendirmeye mahal vermemesi hususu idi. Daimi temsilci konusunu Sayın Bakan'a ilettik" yanıtını verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TBB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın, Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement