Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Poyraz Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Poyraz Açıklaması

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, Türkiye'nin transit liman ülkesi haline geldiğini belirterek, "Boşaltma ve yüklemeyi limanlarımızda yaptığımız için tehlikeli maddelerle ilgili taşımacılığın riskleri de iki katına çıkıyor" dedi.

22.04.2015 12:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, Türkiye'nin transit liman ülkesi haline geldiğini belirterek, "Boşaltma ve yüklemeyi limanlarımızda yaptığımız için tehlikeli maddelerle ilgili taşımacılığın riskleri de iki katına çıkıyor" dedi.

Poyraz, "Liman ve Kıyı Tesislerinde Tehlikeli Yüklerin Elleçlenmesine Yönelik Deniz Emniyetinin Artırılması" başlıklı Avrupa Birliği (AB) Eşleştirme Projesinin açılış toplantısında, tehlikeli olarak nitelendirilen çeşitli kimyasal maddelerin deniz yoluyla taşındığını ifade ederek, söz konusu projenin bu açıdan önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin transit liman ülkesi haline geldiğini belirten Poyraz, " Uzak Doğu'dan getirilen yükler, Akdeniz'de daha küçük tonajlı gemilerle Akdeniz ve Karadeniz'de çeşitli destinasyonlara dağıtılıyorlar. Böylece büyük bir liman operasyonu Türkiye'de gerçekleşiyor ve gerçekleşmeye de devam edecek. Boşaltma ve yüklemeyi limanlarımızda yaptığımız için tehlikeli maddelerle ilgili taşımacılığın riskleri de iki katına çıkıyor" diye konuştu.

Poyraz, söz konusu projenin başta tehlikeli madde taşımacılığı sektörü olmak üzere denizciliğe büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

"AB müktesebatına uyum konusunda önemli mesafe alıyoruz"

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın da Türkiye'de son 12 yılda AB'ye uyum konusunda çok önemli mesafe alındığını, tehlikeli madde taşımacılığına ilişkin de bir düzenleyici kuruluş oluşturduklarını belirtti.

Hollanda Büyükelçisi Ron Keller de Türkiye ve Hollanda arasında 400 yılı aşan dostane bir ilişki olduğunu ifade ederek, projenin iki ülke ilişkilerine de katkı sağlayacağını söyledi. Türkiye'nin son yıllarda dış ticaret hacmini geliştirdiğine dikkati çeken Keller, "İhracata dayalı büyümenin devam etmesi, deniz yoluyla taşımacılığın gelişmesi için güvenli kıyı tesisleri ve limanlar gibi yerlere ihtiyaç var" dedi.

Projenin bütçesi 1,1 milyar avro"

Söz konusu proje, Türkiye'nin AB'ye katılım öncesinde mali işbirliği çerçevesinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İtalya Sahil Güvenlik Teşkilatı, Litvanya Denizcilik Akademisi ve Hollanda STC Grup arasında gerçekleştiriliyor.

Bütçesi 1,1 milyon avro olan proje, 4 ülke tarafından oluşturulacak ekiple 15 ay boyunca uygulanacak. Fiilen 2 Mart'ta başlayan projeyle tehlikeli yüklerin güvenli elleçlenmesi konusunda ilgili paydaşlarla işbirliği içerisinde uzun süreli bir eylem planının hazırlanması ve uyarlanması hedefleniyor.

Projeyle ayrıca liman ve kıyı tesislerinde tehlikeli yük elleçleme faaliyetlerinin izlenmesi kontrolü ve denetimine ilişkin AB'deki en iyi uygulamalar temelinde bir modelin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Poyraz Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement