Başbakan Yardımcısı Akdoğan Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Akdoğan Açıklaması

"Doğrudan bir siyasi mücadelenin parçası olarak kendilerini konumlandırıp, işi gücü varlık sebebi Hükümete karşı olmak veya Tayyip Erdoğan'ı yıpratmak gibi gören kişilerin yazdıklarına, Tayyip Erdoğan da siyaset marifetiyle cevap veriyordu.

08.02.2015 14:23

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Doğrudan bir siyasi mücadelenin parçası olarak kendilerini konumlandırıp, işi gücü varlık sebebi hükümete karşı olmak veya Tayyip Erdoğan'ı yıpratmak gibi gören kişilerin yazdıklarına Tayyip Erdoğan da siyaset marifetiyle cevap veriyordu. Bu bir basına müdahale gibi algılanıyor. Ben bunun böyle olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Akdoğan, CNN Türk'te yayınlanan "Hafta Sonu Keyfi" programında gazeteci Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

Tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybeden Türk Sanat Müziği sanatçısı Müzeyyen Senar'a rahmet dileyen Akdoğan, basın yayın kökenli olduğunu ifade etti.

Akdoğan, daha çok köşe yazarlığı ve dergicilik yaptığını, bakan olana kadar yazmaya devam ettiğini ifade ederek, hem akademisyen hem de köşe yazarı kimliğiyle her gün bir şey yazmanın, gündemi takip etmenin, düşünceleri aktarmanın önemli bir bağımlılık oluşturduğunu söyledi.

Yazı yazmayı özlediğini ve zaman zaman düşünce sayfalarına analiz gibi yazı gönderdiğini aktaran Akdoğan, "Hayatımdaki temel köşe taşları nelerdir diye baktığımda, akademisyenlik bunun bir parçası, köşe yazarlığı da bunun bir parçası. Yani danışmanlık, siyaset, bakanlık bu da iş olarak bir parçası. Bütün bunların, hepsinin temelinde fikir var. Siyasetçi olarak daha siyasi düşünceyle uğraşmak durumundasınız. Yani yaptığımız şey fikri dışa vurmak. Bunun araçları, yöntemleri farklı oluyor. Ama ben özlüyorum köşe yazarlığı yapmayı" dedi.

"Artık görsellik ön plana çıkmaya başladı"

Çelik'in, gazetelerin sayfa düzeni hakkında soru yönelttiği Akdoğan, gazeteciliğin her alanında çalıştığını dile getirerek, alanlar hakkında fikir sahibi olduğunu söyledi.

Akdoğan, artık gazete tasarımlarında görselliğin ön plana çıktığını belirterek, gazetelerin televizyonla yarışmak için görselliği öne çıkarmaya başladığını anlattı.

Teknolojinin gelişmesiyle daha çarpıcı sayfalar yapmanın da mümkün olduğunu ancak daha çok klasik tipteki gazete tasarımlarını beğendiğini ifade eden Akdoğan, "Yani o klasik gazetecilik açısından Cumhuriyetin farklı bir yeri vardır. Daha sonra tabii biraz daha görselliğin ön plana çıkmasıyla diğer gazetelerde de bir değişim oldu. Şu anda birçok gazete aslında sayfa düzeni bakımından başarılı" dedi.

- "Sosyal medya toplumun bir kesimde ne olup bittiğine dair fikir veriyor"

Çelik'in, "Sosyal medyayla aranız nasıl. Twitter'da varsınız tweetleri kendiniz mi atıyorsunuz?" sorusuna Akdoğan, çok fazla kullanamadığını, bazen danışmanlarının duyuru niteliğinde olan programlara ilişkin tweet attığını ancak mesaj niteliğindekileri kendisinin yazdığını söyledi.

Akdoğan, sosyal medyayı çok fazla takip edemediğini aktararak, "Ama danışmanların bir sosyal medya raporu hazırlıyorlar. Yani hem gündemde hem de bizimle ilgili neler söyleniyor bununla ilgili ayrıntılı bir rapor hazırlanıyor" dedi.

Sosyal medyanın önemli olduğunu dile getiren Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gayri ciddi de çok şeyler de oluyor tabii sosyal medyada. Yani çok ona takılıp, o sele kapılıp gitmek doğru bir şey değil. Ama bir fikir de veriyor. Toplumun hiç değilse bir kısmında ne olup bittiğine dair. Bu toplum genelini yansıtmıyor. Ama bir bölümünde bir tartışma var. Manipülasyonlar var, dezenformasyonlar var. Yani trollerin bir takım uydurma şeyleri var. Bu açıdan da sağlıklı bir iletişim ortamı oldu da söylenemez. Ama onun ötesinde toplumun bir kesimde ne olup bittiğine dair da fikir veriyor. O yönüyle de takip etmek lazım. Bir de son dakika haberleri diyebileceğimiz gelişmelerin takibi açısında da sosyal medya önem taşıyor. Ani birçok kişi artık televizyonlardan, radyolardan değil sosyal medya üzerinden anlık gelişmeleri takip ediyor."

"Dün dostluk kazanmış oldu"

Söyleşide Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, özel yaşamına ilişkin bilgileri paylaştı.

"Fenerbahçelisiniz, Trabzon'a da bir sempatiniz olduğunu biliyorum. Kim şampiyon olsun?" şeklindeki soru üzerine Akdoğan, "Ben, babam Trabzonlu olduğu için Trabzonspor'a sempatim var ama İstanbul Anadolu yakasında oturanlar, -ben Pendik'te büyüdüm- daha çok Fenerbahçe'yi tutma eğiliminde olurlar. Ben o yüzden Fenerbahçeliyim. Trabzon'a da sempatim var. Dün dostluk kazanmış oldu" ifadelerini kullandı.

Akdoğan, soru üzerine 9 aylık bebeklerinin bakımı konusunda eşine yardımcı olduğunu, aşı günlerini yakından izlediğini ve bebeğin hayatlarına renk getirdiğini söyledi.

"Bebeğinizin adını sayın Erdoğan mı önerdi? Bir bebeğiniz olması konusunda sizi yüreklendirdi mi?" şeklindeki soru üzerine Akdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanımız bütün Türkiye'yi yüreklendirdi" diyerek espri yaptı.

"Siyasete nereden girdim dediğiniz oluyor mu?" şeklindeki soru üzerine, bunun hayat felsefesiyle yakından alakalı olduğunu belirten Akdoğan, "Bir yerde mücadele varsa onun içinde olmamız lazım diye hep baktık. Bu şekilde hayatımız anlam kazanır diye düşündük. Bugün siyasetçi olarak bir siyasi mücadelenin içindeyiz. Dün köşe yazarı olarak, daha önce dergici olarak, akademisyen olarak bir şekilde hayata anlam kazandıracak bir perspektifle yaşamaya çalışıyoruz" dedi.

Medya özgürlükleri konusundaki eleştiriler

Hakan Çelik'in medya özgürlükleri konusundaki eleştiriler yapıldığını hatırlatması üzerine, Akdoğan, bu eleştirilere katılmadığını aktardı.

İşin içinde olan birisi ve çoğu zaman da suçlamalara maruz kalan ve olumsuzlukların parçası olarak görülen, gösterilen kişi olarak büyük haksızlık yapıldığını düşündüğünü ifade eden Akdoğan, şöyle dedi:

"Medya eleştirmeye alışmış ama eleştirilmeye alışmamış. Tayyip Erdoğan içi dışı bir olan birisi. Bir şey gördüğü zaman, okuduğu zaman o da direkt cevap veriyor, eleştiriyor. Her sabah birileri kalkıp bugün Tayyip Erdoğan'ı nasıl yerden yere vururuz, nasıl hırpalarız... Bu gazetecilik bilgi aktarma, kamuoyunu bilgilendirme faaliyeti değil. Doğrudan bir siyasi mücadelenin parçası olarak kendilerini konumlandırıp, işi gücü varlık sebebi hükümete karşı olmak veya Tayyip Erdoğan'ı yıpratmak gibi gören kişilerin yazdıklarına, Tayyip Erdoğan da siyaset marifetiyle cevap veriyordu. Bu bir basına müdahale gibi algılanıyor. Ben bunun böyle olduğuna düşünmüyorum. Bugün gazetelerin sayılarına da bakın, ağırlıklarına da bakın her gün işi gücü 'hükümeti eleştirmek' demiyorum 'hükümete savaş açmak' olan, yani doğruluğu yanlışlığı tamamen bir kenara, her türlü saldırıyı yapan, onlarca belki gazete var, medya kuruluşu var. Bunlar üzerinden medyaya müdahale olsa, sansür olsa, yasakçı anlayış olsa bunlar olamazlar. Bunlar bunu yapamazlar, böyle bir şey olabilir mi? Dünyada belki de en fazla hükümetin bu şekilde yerden yere vurulduğu bir medya düzeni Türkiye'de var."

Kayıt dışı, düşük maaşla çalıştırılan ve kapının hemen önüne konan muhabir, kameraman ve fotomuhabirlerin durumlarının her zaman gözardı edildiğini, birilerinin ise astronomik ücretlerle medyada köşe yazarı olarak köşe tuttuğunu aktaran Akdoğan, "Ben basın emekçilerinin gerçek meseleleriyle ilgilenmeyi tercih ediyorum. Diğeri tamamen siyasi manipülasyon. Bu yüzden böyle bir müdahale olduğunu düşünmüyorum" dedi.

"Hepsi külliyen yalan"

Akdoğan, kendisinin de pek çok gerçek dışı itham ile karşı karşıya kaldığını ifade ederek, "Birisi birisini aramış, işten attırılmış, şöyle olmuş böyle olmuş... Hepsi külliyen yalan" diye konuştu.

Hakan Çelik'in "Herhangi bir kişinin işten attırılması konusunda patronajla, doğrudan ya da dolaylı bağlantınız oldu mu telkininiz oldu mu?" şeklindeki sorusuna ise Akdoğan, "Hiç olmadı. Siz beni biliyorsunuz. Ben gazetecilikten geliyorum, köşe yazarlığı yaptım, danışman olarak basınla ilişki içinde olan birisiyim. Basın beni arar, ben neredeyse artık tanıdığım gazeteci arkadaşlarım bile telefonlarına çıkmıyorum ki bir müdahale gibi algılanmasın. Bu kadar kendimi kenara çekmiş durumdayım. Buna rağmen bu tür şeyleri yakıştırıyorlar" karşılığını verdi.

Akdoğan, bazı köşe yazarları ya da yayın yönetmenleri içinde, kişisel beceriksizliklerini örtmek için " Hükümet'e sataşayım, işime son verilsin ve siyasi bahanem, gerekçem olsun" gibi numara yapanların da olduğunu kaydederek, "Bunlar tamamen dışımızda gelişen olaylar. Bunu hiç kimse de gösteremez, hiç kimse de iddia edemez. Tamamen biz bu işlerin dışındayız" diye konuştu.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Akdoğan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement