Bozoğlu: Türkiye'nin Hava Kirliliği En Fazla Dilovası'nda - Son Dakika
Güncel

Bozoğlu: Türkiye'nin Hava Kirliliği En Fazla Dilovası'nda

Bozoğlu: Türkiye\'nin Hava Kirliliği En Fazla Dilovası\'nda

Tmmob Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye'nin hava kirliğinin en yüksek düzeyde olduğu yerleşim merkezinin Dilovası İlçesi olduğunu, bunun da sanayi kuruluşlarının yeterince denetlenmemesi, kaçak kömür kullanımı, taşıt araçlarının yarattığı kirlilikle birlikte bölgede hava kirliliğinin had safhaya ulaştığını söyledi.

08.02.2015 13:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tmmob Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye'nin hava kirliğinin en yüksek düzeyde olduğu yerleşim merkezinin Dilovası İlçesi olduğunu, bunun da sanayi kuruluşlarının yeterince denetlenmemesi, kaçak kömür kullanımı, taşıt araçlarının yarattığı kirlilikle birlikte bölgede hava kirliliğinin had safhaya ulaştığını söyledi.

Boran Bozoğlu, Kocaeli ve Sakarya bölgesince yaptığı incelemelerle ilgili Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi'nde basın toplantısı yaptı. Dilovası'nda yaşayanların yılın 365 gününde sadece 55 gün temiz hava soluyabildiklerini söyleyen Bozoğlu, şunları söyledi:

"Kocaeli'nde 3 ölçüm istasyonu bulunmaktadır. Her istasyonda sınır değerler aşılmaktadır. İzmit merkezde bulunan istasyondaki ölçüm sonuçlarına göre partikül madde Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü sınır değeri olan 50 mikrogram/metreküp 2014 yılı içerisinde tam 153 gün aşılmıştır. Avrupa Birliği'nde bu değer en fazla 35 gün aşılabilmektedir. 35'den fazla aşılması durumunda acil önlemler alınması gerekmektedir. Dilovası'nda ise durum çok daha vahimdir. 365 günün sadece 55 günü temiz hava solunabilmiştir. 69 gün ölçüm yapılmamıştır. 241 gün ise sınır değer aşılmıştır. Avrupa Birliği sınır değeri 2014 yılı içerisinde 241 gün aşılmıştır. 69 gün ise ölçüm yapılmamıştır. Yani Dilovalılar sadece 55 gün temiz hava soluyabilmiştir. Kocaeli OSB'deki istasyon ise 251 gün ölçüm yapmamıştır. Gerekçesi ise kamuoyu ile paylaşılmamıştır."

"KOCAELİ ALLAH'A EMANET"

Kocaeli'de endüstriyel bir kaza yaşandığında AFAD'ın ne yapacağını bilmediği görüşünü savunan Bozoğlu, "Kazalar, facialar yaşanmadan önlemlerin alınması mümkündür. Kazalar olmadan riskin değerlendirilmesi, gerekli önlemlerin, raporların, planlama çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Yaşanan olası faciaların ardından afet yönetimi sağlıklı, hızlı, çözüm odaklı, koordineli bir biçimde yapılabilmelidir" dedi.

Bozoğlu, yönetmelik kapsamında tesislerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın sorumluluğu bulunduğunu anlatırken, "Eğer endüstriyel bir kaza, kimyasal bir kaza olayı Kocaeli'de yaşansa, AFAD ne yapacağını kesinlikle bilmediği için bununla ilgili belli bir planları olmadığı için Kocaeliler, İzmitliler şuan için sadece Allah'a emanettir" diye konuştu.

'SUYU TİCARİ BİR OLAYA DÖNÜŞTÜRDÜLER'

Türkiye'de yanlış bir politika uygulandığını ve suyun ticari bir temaya dönüştürüldüğünü söyleyen Bozoğlu, "Türkiye'nin havası, denizi ve toprağı kirlenmiştir. Yurttaşlar musluktan temiz su içemez hale gelmiştir" dedi.

Bu konuda Türkiye'de yanlış bir politika uygulandığını, suyun ticari olaya dönüştürüldüğünü kaydeden Baran Bozoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suyu paketleyip satma kaygıları var. Kocaeli'nde su kalmadığı için belediye tarafından yeraltı suları çekiliyor. Böylelikle Sapanca gölü bitmiştir ve bitirilmeye devam ediliyor. Kuyular açılmaya kontrolsüz bir şekilde devam ederse Sapanca'daki su bitecek. Tıpkısı Ankara Mogan gölünde de yapılıyor. Bu bölgede kapasite artışını durdurmak gerekir. Ekolojik kriz var. Belediyenin çözüm üretmesi gerekir." - Kocaeli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bozoğlu: Türkiye'nin Hava Kirliliği En Fazla Dilovası'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement