Elektrik Mühendisleri Odası: Güneydoğu Karanlığa Mahkum Edildi - Son Dakika
Güncel

Elektrik Mühendisleri Odası: Güneydoğu Karanlığa Mahkum Edildi

Elektrik Mühendisleri Odası: Güneydoğu Karanlığa Mahkum Edildi

Diyarbakır Elektrik Mühindesleri Odası, elektrikte kaçak ve kayıplar bahane edilerek Güneydoğu'nun karalığa mahkum edildiğini ileri sürdü.

17.07.2014 13:38

Diyarbakır Elektrik Mühindesleri Odası, elektrikte kaçak ve kayıplar bahane edilerek Güneydoğu'nun karalığa mahkum edildiğini ileri sürdü. Kaçak elektrik kullanımının önlenmesi için de dar gelirli yoksul halk kesimine aylık 250 kilowat saate kadar enerjinin bedelsiz verilmesi önerildi.

Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası bölgede sık sık yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Oda Başkan Yardımcısı Armanc Eşin, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Şırnak, Siirt ve Batman illerini kapsayan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (DEDAŞ) 2013 yılında özelleştirilmesi sonucunda Güneydoğu'nun karanlığa mahkum edildiğini, bölgedeki elektrik enerjisi sorunlarının çözümünün de kar politikalarının insafına terk edildiğini ileri sürdü.

DEDAŞ'ın dağıtım şebekesindeki sorunları gidermek için altyapı yatırımı yapmak yerine, kayıp ve kaçak kullanımını gerekçe göstererek, planlı düzenli ve sürekli elektrik kesintileri uygulandığını söyleyen Eşin, sahibinin onayı alınmadan yapılan sayaç değişimlerine itiraz edilmesi durumunda, uzun süreli elektrik kesintileri yapılarak bu abonelerin cezalandırıldığını iddia etti.

Armanc Eşin, özellikle konut bölgelerde kayıp ve kaçak elektrik kullanımı bahane edilerek yapılan kesintilerin, yer yer kitlesel protestolara yol açtığını, aynı bahane ile bir bölgenin tamamının saatlerce elektriksiz bırakıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"GAP kapsamındaki sulama kanallarının tamamlanamaması nedeniyle bölgedeki sulamanın büyük bir bölümü kuyulardan pompalar vasıtasıyla yapılmaktadır. Bu pompalar sık sık devreye girip çıktıkları için çok büyük demeraj akımları çekerek, şebekenin kapasitesini zorlamakta, büyük dalgalanmalara sebep olmaktadır. DEDAŞ'ın bu tesislerde bulunması gereken ve reaktif güç salınımlarını önleyici kompanzasyon tesislerini denetlememesi nedeniyle bu olumsuzluk zincirleme etkiyle iletim şebekelerine yansımakta ve arıza bölgeye yayılmaktadır. Bu arızaların gerçekleşmesini önleyici denetimleri yapmamakta, bu sorunu gidermek üzere gerekli trafo merkezleri ve dağıtım hatları gibi şebekedeki alt yapı çalışmalarını da yapmamaktadır."

Elektrik kesintilerinin yanı sıra, oluşan bu gerilim dalgalanmaları nedeniyle özellikle Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa illerinde elektrikli araç gereçlerin zarar gördüğünü belirten Armanc Eşin, tüketiciler büyük bir ekonomik kayba uğradığını anlattı.

Kesintilerin, çiftçileri de mağdur ettiğini belirten Eşin, "Ayrıca destekleme almak amacıyla Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt yaptıran çiftçilerin; kuyusu, trafosu ve abonesi olsun ya da olmasın, kaçak elektrik kullandıkları varsayılarak destekleme primleri ödenmemektedir. Bu uygulama, Bakanlar Kurulunun elektrik borcu olan çiftçiye destekleme ödemesinin yapılmayacağına dair aldığı karar üzerine başlatılmıştır. Bu uygulamanın DEDAŞ kamu elindeyken yapılmayıp özelleştirme sonrası devreye sokulması dikkat çekicidir" dedi.

Armanc Eşin, kaçak elektrik kullanımının önlenmesinin, kitlelerin mağdur edilmesi ile değil, dar gelirli yoksul halk kesimine sosyal devlet ilkesi gereğince aylık 250 kilowat saate kadar enerjinin bedelsiz verilmesi ile sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Oda Başkanı Ahmet Sormaz ise, sık sık yaşanan kesintileri art niyetli bir girişim olarak değerlendirdiklerini ifade ederek, "Kesintiler özelleştirmeden önceye göre kat kat daha fazladır. Sayaç değiştirilmesini kabul etmeyen köylülerin elektrikleri kesiliyor. Bu kesintiler bir cezalandırma yöntemi olarak kullanılıyor" dedi.

Hükümetin, Meclis'te görüşülen torba yasayla DEDAŞ'ı rahatlatacak ve kaçak kayıp konusunda destek verecek bir düzenlemeyi de ekleyebileceğini belirten Ahmet Sormaz, "Devlet, çiftçiye nasıl destekleme primi veriyorsa dar gelirli ailelere de sosyal devlet olmanın gereği belli bir miktar enerjiyi bedelsiz vermelidir" diye konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Elektrik Mühendisleri Odası: Güneydoğu Karanlığa Mahkum Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • kayan: kayan 2 : çf, tçiler tarım bakanlığının hbie proğrmına mürcaat edip güneş enrjisnden elektiri elde ile bir nebze çöüzm bulubilir ve neticede çevreçi enerji, çöpten enrjide avrupanın 29 yıldrı terk ettiği düzenli depolama ve sonrasında oluşaçak sirke gibi kokanimeten gazı üretimden sonra olduğu yrde kalan ekolojik olmayan, bol, bol sera gazı , mikrop etrafa saçan hibe veriliyo , iş yapımında mütahit kar marcı ve diğer sistemler ile verimlilik , daha sonra ekolojiyi koruyoruzda dmeyiniz ilkleri yapınız. 0 0 Yanıtla
  • KAYAN: EMO YEREL YÖENTİMLER İLE İŞBİRLİĞİNE GİİRP ALTERNATİF YENİLEBİLİR ENERJİ ÇÖZÜMLERİ İLE BİR NEBZEDE OLSA ÇÖZÜM ÜRETİNİZ. , ÖRNEĞİN, DİYARABAKIRIN GÜNLÜK ÇÖÜPÜ, KATI ATIK DEPOLMA DÜZENLİ DEPOLAM SONRASI OLUŞAÇAK ZARARLI METANGAZI İLE ŞU AN ANADLUDA YAPILAN GİBİ, DEĞİL, AVRUPANIN SON 25 YILDIR LULLANDIĞI, YAKARA, PLORZY, PLAZMA VS TEKOLOJİLERİ İLE SERA GAZI SALGILAMAYAN, O EMİSYONA YAKIN İSTEMLERİ HİBE VEYA YAP İŞLET DEVRET MODELİYLE ALINIZ. DİYARBAKIRN 40. 000 HANESİNİN ÇÖPÜ BEDAVA YA GELSİN, YAN, GÜNLÜK DEĞER, 100. 000 USD BİRAZ ARAŞTIRINIZ LİÜTFEN 0 0 Yanıtla

Advertisement