GAP'ın Enerji Hedefi Ilısu Barajıyla Tamamlanıyor - Son Dakika
Güncel

GAP'ın Enerji Hedefi Ilısu Barajıyla Tamamlanıyor

GAP\'ın Enerji Hedefi Ilısu Barajıyla Tamamlanıyor

GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, Ilısu Barajı'yla enerjide ulaşılan hedefi yakalayacaklarını söyledi.

05.05.2015 12:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu ve Şanlıurfa Gazeteciler Birliği tarafından düzenlenen 'GAP, Çözüm Süreci, Medya' 3. Başkanlar Kurulu Toplantısı kapsamında düzenlenen panele katılan GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil GAP son durumu hakkında bilgi verdi.

GAP'ın Fırat ve Dicle arasında bulunan yerin potansiyelini değerlendirmek için Osmanlı döneminde bile düşünüldüğünü kaydeden Karahocagil 1960'lı yıllarda projelerinin hazırlandığını ve 1980'de yeni bir bakış açısıyla projeye bakılmaya başlandığını söyledi.

Karahocagil, "Demişler, 'bunu bölgesel kalkınma projesi haline getirelim, bu enerji projesi olmaktan çıksın'. Bu tabi rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın bir vizyonu. Çok özel bir master planı hazırlanmış. 1989 yılında uygulanmaya başlanmış. Bu master planı bir bölgesel kalkınma haline dönüştürülmüş. Hemen hemen bütün sektörleri kapsayan bir proje. Bütün sektörleri, sürdürülebilir bir bakış açısıyla ele alan entegre bir proje. Zamana göre oldukça vizyonel bir proje. 1980'de insanı odağına alan nadir projelerden biri. Biz, bu projeyle birlikte aslında dünyaya örnek bir proje de sunmuş olduk. Bu proje şu anda bütün dünyanın gıptayla baktığı ve bundan ders çıkarmaya çalıştığı bir proje haline geldi" dedi.

'1 MİLYON HEKTAR SULANACAK'

GAP'ın daha çok baraj ve sulama proje olarak insanlar arasında bilindiğini belirten Karahocagil, bunların sadece projede iki ana sektör olduğunu söyledi. Karahocagil, "Bunun yanında özellikle sosyal alt yapıya dönük, üst yapıya dönük birçok projeyi de barındırıyor. Yaptığımız sadece sulama ve alt yapı değil bunun yanında üst yapıya, sosyal yapıya dönük projeler de geliştirdik. Biliyorsunuz GAP projesinin enerjide hedefi 22 baraj, 19 hidroelektrik santral. Bunda da yüzde 75'e varan bir fiziki gerçekleşme var. Bunun yanında Ilısu Barajı'nın yüzde 70'lik gerçekleşmesi geçti. Ilısu Barajı'yla proje enerji hedefini gerçekleştirmiş olacak. Sulamada düşük bir rakama var yüzde 23. Ama bu rakamlar tarla içi yapılmış şebekelerin miktarını gösteriyor. Bugün uyguladığımız son eylem planıyla yaklaşık 700 kilometreden fazla ana kanal yaptık. Ana kanallar şu anda bitmiş durumda. Şu anda tarla içi şebeke yapımları başladı. İnşallah çok kısa bir zamanda özellikle 2018 sonunda 1 milyon hektarın üzerinde bir şebekeli sulama bölgede daha faaliyete geçmiş olacak. Bunun 400 bin hektarı da ihale edilmiş. Suruç Ovası sulanmaya başladı. Diyarbakır Ovası sulanmaya başladı. Derik'te şu anda toplama merkezi yapılıyor. Bu, Viranşehir, Ceylanpınar ve Derik'te de sulanmaya başlayacak. İnanılmaz bir gelişme bekliyoruz önümüzdeki dönemde. Sulama bölgemiz için çok önemli bir durum. Sulama yapılsa bir, yedi oluyor, sekiz oluyor. İyi yapabilirseniz bir, on altı, on yedi olabilir. Çünkü katma değeri yüksek ürün yetiştirirseniz daha yüksek gelir elde edersiniz. Ama buğday da bile bire altı bir artış sağlamanız mümkün, çünkü sulamayla bir yılda beş ürün ürütme imkanınız mevcut" diye konuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel GAP'ın Enerji Hedefi Ilısu Barajıyla Tamamlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement