İBB Meclisinin mart ayı son oturumu gerçekleştirildi - Son Dakika
Güncel

İBB Meclisinin mart ayı son oturumu gerçekleştirildi

İBB Meclisinin mart ayı son oturumu gerçekleştirildi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinin mart ayındaki son oturumu gerçekleştirildi.

16.03.2023 22:33  Güncelleme: 08:27

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinin mart ayındaki son oturumu gerçekleştirildi.

İBB Meclisi mart ayı toplantısının dördüncü oturumu, Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında yapıldı.

Meclis'te, kentte riskli olarak tespit edilen binasını yenilemek isteyen hak sahiplerine faiz desteği ve kira yardımı maddeleri görüşüldü.

"İstanbul Yenileniyor" platformu kapsamında, onaylanan yapıların dönüşümü için bankalardan kullanılacak kredilere İBB bütçesinden faiz desteği sağlanmasına ilişkin madde oy birliğiyle kabul edildi.

İBB Başkanlığı yetkisindeki "Riskli Alan ve Rezerv Yapı Alanı" sınırları içinde kalan binalardaki kiracılara 12 ayı geçmemek üzere aylık 4 bin 500 liraya kadar, hak sahiplerine 48 ayı geçmemek üzere aylık 4 bin 500 liraya kadar, riskli bina ilan süreçleri başlamış veya başlayacak olan, kendi kendine çökme ihtimali bulunan 318 binada yaşayan maliklere 18 ayı geçmemek üzere aylık 4 bin 500 liraya kadar, kiracılara 12 ayı geçmemek üzere aylık 4 bin 500 liraya kadar, binada ikamet etmeyen maliklere ise 18 ayı geçmemek üzere aylık 3 bin liraya kadar kira yardımı yapılması konusunda Belediye Encümenine yetki verilmesi kararlaştırıldı.

Deprem bölgesine yapılan yardımlar

Meclis'te MHP Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz Silivri Belediyesinin, CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da İBB'nin deprem bölgesindeki çalışmalarını anlattı.

AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, Silivri Belediyesi ile İBB'nin yaptıklarını mukayese ettiğinde İBB'nin çok daha fazlasını yapabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Bu konuda İBB'nin biraz daha gayret etmesi gerektiğini vurgulayan Türkyılmaz, İBB'nin, deprem bölgesinden İstanbul'a gelenler için barınma, lojistik, ulaşım, yiyecek ve giyecek anlamında neler yaptığını sordu.

CHP Grup Sözcüsü Balyalı, İstanbul'a gelen ve ihtiyacı olan herkesin, Kartal ve Yenikapı'daki lojistik merkezlerinden ihtiyaç duyduğu her ürünü alabildiğini kaydetti.

İBB'ye bugüne kadar 19 bin 266 başvuru yapıldığını, bunların hepsine ziyaretler gerçekleştirildiğini, acil ihtiyaçlar için koli desteği, nakit destek, ihtiyaçlara göre eşya desteği ve psikolojik destek sağlandığını söyleyen Balyalı, iş ihtiyacı olan 468 kişinin de bölgesel istihdam ofislerine yönlendirildiğini anlattı.

Birçok ilçedeki imar planları karara bağlandı

Mecliste, Esenyurt'taki TEM güneyi 1. etaba ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planıyla ilgili gündem maddesi de tartışıldı. İmar ve Bayındırlık Komisyonu, plandaki bazı parsellerin park, eğitim, ibadet ve sağlık alanına ayrılması gibi işlenmiş haliyle planın tadilen onayını uygun gördü.

Komisyondan geldiği haliyle oylanan madde, oy çokluğuyla kabul edildi.

Avcılar'daki Dr. Sadık Ahmet Caddesi güneyine ilişkin 1/5000 ölçekli revizyon nazım imar planı, komisyon tarafından tadilen uygun görüldü.

Bu haliyle oylanan madde, oy birliğiyle onaylandı.

Meclis'te, Üsküdar, Beyoğlu, Şile, Başakşehir ve Silivri başta olmak üzere bazı ilçelerdeki imar dosyaları da karara bağlandı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü tartışması yaşandı

Gündem dışı söz alan CHP'li Meclis Üyesi Fidan Aslan Eroğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili konuşma gerçekleştirdi.

Kadınların 8 Mart'taki yürüyüşünün yasaklandığını, deprem bölgesindeki kadınların da sorunlar yaşadığını söyleyen Eroğlu, iktidara yönelik eleştirilerde bulundu.

Bunun üzerine söz alan AK Parti'li Meclis Üyesi Şeyma Aktaa, çeyiz sandıklarını dahi açtıklarını, el emeği ürünlerini afet bölgesindeki kadınlara, kız çocuklarına götürdüklerini söyledi.

Karlı hava koşullarında deprem bölgelerine gittiklerini anlatan Aktaa, devletin orada olduğunu gördüklerini kaydetti.

Aktaa, yürüyüş yapan sol tandanslı kadın örgütlerine seslenmek istediğini belirterek, "Tesettürlü hanımlar yerlerde sürüklenip coplanıyordu ya neredeydiniz o zaman? O zaman herhalde bu ülkede hiç sol kadın örgütü yoktu. Siz herhalde son 20 senedir kadın çalışması yapıyorsunuz." dedi.

AK Parti döneminde kadınların önünün açıldığını vurgulayan Aktaa, "Sol görüşteki kadın örgütlerine sesleniyorum; yanınızdan PKK'lıları, LGBT'lileri ayırın. Zaten sizin iktidarınız olursa 15-20 seneye kadın diye, aile diye bir şey kalmayacak." ifadelerini kullandı.

CHP'li Meclis Üyesi Tuğba Dönmez de deprem bölgesindeki izlenimlerini anlatarak, eleştirilerini dile getirdi.

7 meclis üyesi, milletvekili aday adayı olmak için istifa etti

AK Parti'li Meclis üyeleri Nurdan Ertuğrul, Yeşil Aytulum Turgut, Yunus Köse ve Elif Bulut Gezen, CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, CHP'li Meclis Üyesi Nuray Çepni ve İYİ Partili Meclis Üyesi Ali Kıdık, genel seçimlerde milletvekili aday adayı olmak için meclis üyeliklerinden istifa etti.

MHP Grup Başkanvekili Volkan Yılmaz ile AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, istifa eden Doğan Subaşı'ya tespih hediye etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İBB Meclisinin mart ayı son oturumu gerçekleştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement