Kilis Japon Heyetinden Kilis'te Zeytinyağı İncelemesi - Son Dakika
Güncel

Kilis Japon Heyetinden Kilis'te Zeytinyağı İncelemesi

Kilis Japon Heyetinden Kilis\'te Zeytinyağı İncelemesi

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Genel Direktörlüğü Kırsal Kalkınma Bölümü Başkanı Motomura Tomochika başkanlığındaki heyet, Kilis'te geçen ocak ayında açılan Entegre Organik Zeytinyağı tesislerinde incelemelerde bulundu.

22.04.2015 15:05

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Genel Direktörlüğü Kırsal Kalkınma Bölümü Başkanı Motomura Tomochika başkanlığındaki heyet, Kilis'te geçen ocak ayında açılan Entegre Organik Zeytinyağı tesislerinde incelemelerde bulundu.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği'nin finansmanı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) teknik desteği ile Kilis merkeze bağlı Kocabeyli Köyü'nde geçen ocak ayında Kilis Entegre Organik Zeytin Yağı Tesisleri açıld. Tesisi bugün JICA Kırsal Kalkınma Bölümü Başkanı Motomura Tomochika ile beraberindeki heyet ziyaret etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Kilis Organik Zeytin Üretimi Birliği Başkanı Hüseyin Polat ile İpekyolu Kalkınma Ajansı uzmanlarının da eşlik ettiği Japon heyete, zeytinin toplanmasından yağ haline dönüşü anlatıldı.

'DÜŞÜK ASİT, YÜKSEK KALİTE'

Motomura Tomochika, bölgedeki tarım ürünlerinin katma değerinin atırılması ve rekabet gücünün yükseltilmesi için proje kapsamında Kilis'e geldiklerini belirterek şöyle dedi:

"Burada üretilen zeytinyağının asit seviyesi düşük olduğu ve kalitesinin yüksek olduğuna dair bilgiler aldık. Biz de rekabet gücünün geliştirilmesini ve katma değerinin atırılmasında neler yapabileceğimize ilişkin görüş alışverişinde bulunuyoruz. Japonya'da rekabet gücünü artırmak için bölgesel markalaşma çalışmalarını yürütüyoruz."

ÜRETİCİ DOĞRUDAN SATIYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu ise Kilis Organik Zeytin Üretimi Birliği'ne ait fabrikanın yüzde 90 oranında hibe desteği ile kurulduğunu belirterek, "Organik zeytin üreticileri bu tesiste ürünlerini yağ haline getirip, bizzat kendi elleri ile satışını yapıyor. Böylece aracı kuruluşları aradan çıkarmış oluyorlar. Burası çiftçiden satışa sunulacak bir tesis ve bu açıdan çok önemli" diye konuştu.

Organik Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Polat, 4 milyon lira değerindeki tesisin bölgedeki zeytin üreticisinin kalkınmasına önemli destek sunduğunu ifade ederken, zeytinyağına ABD, Romanya ve İsrail'den talep olduğunu kaydetti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kilis Japon Heyetinden Kilis'te Zeytinyağı İncelemesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement