Makedonya'da Atatürk'ün Mezun Olduğu Askeri İdadide Tören - Son Dakika
Güncel

Makedonya'da Atatürk'ün Mezun Olduğu Askeri İdadide Tören

Makedonya\'da Atatürk\'ün Mezun Olduğu Askeri İdadide Tören

Makedonya'nın Manastır şehrinde Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri idadiden mezuniyetinin 117'inci yıl dönümünde tören düzenlendi.

14.03.2016 16:55

Makedonya'nın Manastır şehrinde Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri idadiden mezuniyetinin 117'inci yıl dönümünde tören düzenlendi. Törene Türkiye Cumhuriyeti'nden gelen askeri heyet ve Makedonya'daki Silahlı Kuvvetler temsilcilerinden başka Devlet bakanı Furkan Çako, T.C. Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, Parti başkanları, kuruluş temsilcileri ve çok sayıda misafir katıldı.

Tören, Mustafa Kemal Atatürk ve silahlı arkadaşları için saygı duruşuyla başladı, ardından Türkiye ve Makedonya milli marşları söylendi.

Törende konuşan Türk Silahlı Kuvvetleri temsilcisi Tuğgeneral Uğur Şahin, Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri liseyi okuduğu Makedonya'yı ve doğduğu toprakları içine alan Balkanların Türk tarihinde önemli yeri olduğunu söyledi. Bu mezuniyet gününde düzenlenen kutlamalara Tükiye'den gelen askeri lise öğrencilerinin de katılımıyla daha anlamlı olduğunu ifade etti.

Uğur Şahin, Türkiye'nin İstiklal Harbi'ne katılmış ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna hizmet eden pek çok komutan ve devlet adamın Makedonya'da büyüdüğü ve doğduğunu hatırlattı. Mustafa Kemal Atatürk'ün aklına ve yüreğine vatan sevgisinin ilk defa Manastır'da düştüğünü söyledi.

Makedonya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Muhammed Racay, Mustafa Kemal Atatürk'ün başarısından söz ederken ABD Başkanı John Kennedy'nin Atatürk'ün 20 yüzyılın lideri olduğu sözlerini hatırlattı.

T.C. Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, 1850 yılında kurulan Manastır askeri idadisinin gerek Osmanlı döneminde gerek Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda ve aydınlanmasında önemli rol oynayan çok sayıda yüksek şahsiyet yetiştiren bir okul olduğunu söyledi. Selanik askeri rüştiyesinden mezun olduktan sonra geldiği bu idadinin Mustafa Kemal için yeni düşünceler, yeni görüşler ve yeni ufuklara açılma yeri olduğunu ifade etti.

Kuleli askeri lise öğrencisi Mehmet Ayyıldız Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili bir konuşma yaparken Denizli lise öğrencisi Ayhan Yorulmaz da Mustafa Kemal şiirini büyük bir coşkuyla okudu.

Törenin ardından Mustafa Kemal Atatürk anı odasına geçilerek Tuğgeneral Uğur Şahin Atatürk büstüne çelenk koydu. Anı deftere de yazdıktan sonra anı odayı ziyaret etti. - Manastır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Makedonya'da Atatürk'ün Mezun Olduğu Askeri İdadide Tören - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement