Mukaddes Miras" Gaziantep'te Sergileniyor - Son Dakika
Güncel

Mukaddes Miras" Gaziantep'te Sergileniyor

Mukaddes Miras" Gaziantep\'te Sergileniyor

El yazması 99 Kur'an ı Kerim'in yer aldığı Mukaddes Miras Mushaf ı Şerif Sergisi eski Havra binasında ziyaretçilerini ağırlıyor Sergide Kuzey Afrika'dan Çin'e, Hindistan'dan Moğolistan'a uzanan İslam coğrafyasında 9. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında parşömen, kağıt ve bez üzerine el yazması Kur'an ı Kerim.

16.02.2014 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖMER FANSA-İSA TERLİ - El yazması 99 Kur'an-ı Kerim barındıran Mukaddes Miras Mushaf-ı Şerif Sergisi eski Havra binasında ziyaretçilerini ağırlıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığının İslam coğrafyasındaki farklı milletlerce farklı zamanlarda yazılan Mushaf-ı Şerif örneklerini günümüzdeki insanlarla buluşturmak amacıyla düzenlediği sergi, Gaziantep Üniversitesi'nin (GAÜN) ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.

İstanbul, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin ve Konya'nın ardından Gaziantep'te görücüye çıkan sergide, farklı coğrafyalara ve hat ekollerine ait tarihin değişik dönemlerine ait el yazması mushaflar yer alıyor.

Kuzey Afrika'dan Çin'e, Hindistan'dan Moğolistan'a uzanan İslam coğrafyasındaki 9. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasındaki dönemde parşömen, kağıt ve bez üzerine el yazması 99 Kur'an-ı Kerim bulunan sergi, ziyaretçilerini uhrevi bir havaya sokuyor.

Sergide, en büyük eser olarak 14-15 yüzyıla ait nesih sülüs hattıyla yazılan Kur'an-ı Kerim ile en küçük eser olarak 1577 yılında Nizameddin bin Saad tarafından nesih usulüyle yazılan sancak Kur'an-ı Kerim'i de bulunuyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Özcan'ın sanat danışmanlığında Sultanahmet Medresesi'nde hazırlanan sergide, İslam hat sanatında ekol olarak kabul edilen Şeyh Hamdullah, Cafer-i Baysunguri Tebrizi, Hafız Osman, Mehmet Emin Rüşdi ve Hafız Mustafa Şevki gibi önemli isimlerin eserleri yer alıyor.

Türkiye'de bugüne dek yapılmış en büyük Mushaf-ı Şerif sergisi niteliğindeki sergi, ilk olarak Sultanahmet Medresesi'nde açılmıştı.

"O, evrensel bir muştu"

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce Şanlıurfa'da açılan sergiyi ziyareti sırasında çok etkilendiğini, bunun üzerine başlattıkları girişimle sergiyi Gaziantep'e getirdiklerini söyledi.

Sergide farklı coğrafyalara ait ve farklı tarz ve materyallerle yazılmış eserlerin yer aldığını ifade eden Coşkun, "Dünyada bu tür eserlerin başka örnekleri yok veya çok az. Kaldı ki Kur'an-ı Kerim, kendi hükmüyle kıyamete kadar indirildiği gibi muhafaza edileceği bildirilen kitap, sadece Müslümanlara değil tüm insanlığa, evrene bir muştu olarak gelmiş bir medeniyetin kitabını Gaziantep'te sergilemek bizim için onur" dedi.

Sergideki eserlerin sanatsal albenisinin, hat sanatındaki cazibesinin dahi olağanüstü yüksek olduğunu ifade eden Coşkun, "Bu sergide hat sanatında tarihi kıymeti olan eserlerin birarada oluşu gerçekten önemli. Sergi evrensel muştunun insanların zihninde tekrar oturup düşünmesini, Kur'an-ı Kerim'in okunmasını ve bu konuda insanların tekrar şöyle bir sarsılıp düşünmesini sağlayacaktır diye düşünüyoruz" diye konuştu.

GAÜN olarak sadece eğitim değil, kültür, sanat, endüstri ve sanayi ile ilişki, toplumla bütünleşme konularında da bir kimlik ortaya koymaya çalıştıklarına işaret eden Coşkun, bunda da oldukça mesafe aldıklarını belirterek, her yaştan Gaziantepliyi sergiyi gezmeye davet etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen ve 2013 yılının en iyi kültür sanat etkinliği olarak kabul edilen Mukaddes miras, Gaziantep Üniversitesinin ev sahipliğinde İslam Kültür Sanat Platformunun katkılarıyla 28 Şubat tarihine kadar sanatseverler tarafından gezilebilecek. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mukaddes Miras' Gaziantep'te Sergileniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement