Filistin yönetimi ile Hamas'tan, BAE'nin Yahudi yerleşim birimlerinden ürün ithalatına tepki - Son Dakika
Güncel

Filistin yönetimi ile Hamas'tan, BAE'nin Yahudi yerleşim birimlerinden ürün ithalatına tepki

Filistin yönetimi ile Hamas\'tan, BAE\'nin Yahudi yerleşim birimlerinden ürün ithalatına tepki

Filistin yönetimi ile Hamas, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), işgal altındaki Filistin toprakları üzerinde bulunan Yahudi yerleşim birimlerinde üretilen malları ithal etmesine tepki gösterdi.

10.01.2021 14:51  Güncelleme: 17:00

Filistin yönetimi ile Hamas, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), işgal altındaki Filistin toprakları üzerinde bulunan Yahudi yerleşim birimlerinde üretilen malları ithal etmesine tepki gösterdi.

Filistin Ekonomi Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, BAE'nin Yahudi yerleşim birimlerinden ürün satın almasının, yasa dışı yerleşim birimlerini meşrulaştırmak olduğu belirtildi.

BAE'li şirketlere bu hukuksuz adımından vazgeçme çağrısı yapılan açıklamada, bunun Filistin toprakları üzerindeki yerleşim birimleri faaliyetlerini desteklemenin yanında Filistin'in çalınan toprakları ile kaynakları üzerindeki haklarını da yok saymak olduğu ifade edildi.

Açıklamada, Arap Birliğinden de birliğin zirvelerinde alınan işgalcileri boykot kararlarına uygun olarak Yahudi yerleşim birimi mallarının Arap pazarlarında satışının yasaklanması için gerekli adımları atması talep edildi.

Öte yandan Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, yaptığı yazılı açıklamada BAE'li şirketlerin, normalleşme anlaşması imzalama hatasında ısrarcı olarak, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinin ürünlerini ithal etmeye başladığını belirtti.

BAE'nin bu adımına tepki gösteren Kasım, iki taraf arasındaki ticaretin, Siyonistlerin Batı Şeria'daki Filistin topraklarında kurulu yasa dışı yerleşim birimlerine ve Filistinlileri zorla göç ettirme politikasına destek olduğunu ifade etti.

İsrail'in Kanal 7 televizyonu, işgal altındaki Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinden Dubai'ye ilk zeytinyağı ve bal sevkiyatının bugün başladığını duyurmuştu.

BM yasa dışı yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren şirketleri açıklamıştı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), geçen yıl İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren şirketleri içeren "kara liste"yi yayımladı. Söz konusu listede İsrailli ve uluslararası şirketler yer alıyor.

BAE şirketleri ise daha sonra İsrail'in uluslararası hukuka aykırı olarak inşa ettiği yerleşimlerde faaliyet gösteren 112 şirketin yer aldığı listedeki isimlerden bazılarıyla anlaşma yaptı.

ABD ile BAE dışındaki tüm ülkeler, yerleşim birimleri ürünlerinin "İsrail malı" olarak kabul edilmesini reddediyor.

Yerleşim birimlerini reddeden Avrupa Birliği, 2015 yılında, tüketicinin Yahudi yerleşim birimlerinde üretilen ürünleri ayırt edebilmesi için üretim yerini ibraz edecek şekilde etiketlenmesi kararı aldı. Söz konusu karar, Tel Aviv yönetimi tarafından tepkiyle karşılandı.

BM Güvenlik Kurulu ve Genel Kurulunun kararlarına göre, işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filistin yönetimi ile Hamas'tan, BAE'nin Yahudi yerleşim birimlerinden ürün ithalatına tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement