Muğla'da Bocce Sporuna Teşvik - Son Dakika
Spor

Muğla'da Bocce Sporuna Teşvik

- Muğla'da Polis, 7 Bin Yıllık Geçmişiyle, Dünyanın En Eski Oyunlarından Biri Olarak Bilinen Bocce Sporunu Çocuklara Ve Gençlere Öğretmeye Başladı. 7 Bin Yıl Önce Çatalhöyük'de Oynandığı Tarihi Araştırmalarla Saptanan Oyuna Muğlalı Çocukların İlgisi Büyük Oldu.

07.07.2006 12:40

- Muğla`da polis, 7 bin yıllık geçmişiyle, dünyanın en eski oyunlarından biri olarak bilinen Bocce sporunu çocuklara ve gençlere öğretmeye başladı. 7 bin yıl önce Çatalhöyük`de oynandığı tarihi araştırmalarla saptanan oyuna Muğlalı çocukların ilgisi büyük oldu.

Muğla Emniyet Müdürlüğü`nün Türkiye Uluslararası Uyuşturucu Ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi ile Türkiye Uyuşturucu Ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi tarafından pilot bölge seçilen Muğla ve ilçelerinde, Emin Eller Projesi kapsamında düzenlenen etkinliklerde çocuklara ve gençlere Bocce sporu öğretilmeye başlandı.

Muğla`nın Köyceğiz İlçesi`nde 12 farklı ülkeden katılımla gerçekleştirilen Anatolian 2006 İzcilik Kampı`nda, Muğla İzcilik İl Temsilciliği`nin de katkılarıyla düzenlenen etkinlikte Komiser Tümer Yılmaz ile birlikte iki milli sporcu, Bocce sporunu, özel bir sahada, 60 izciye öğretmeye ve yarışmalar düzenlemeye başladı.

Bocce sporunun İstanbul, Ankara, Bartın, Kırıkkale, Antalya, Eskişehir, Nevşehir, Rize, Kocaeli ve Bursa`da yaygın olarak yapılmaya başladığını belirten Komiser Tümer Yılmaz, şunları söyledi:

``İtalyan Bocce Federasyonu kaynaklarınca Milattan Önce 7 bin yılında oynanmaya başlanan ve Anadolu`da da yıllarca oynanan oyunu, çocuklarımıza ve gençlerimize öğreterek hem dikkatlerini hem zekalarının gelişmesini sağlıyoruz. Onları kötü alışkanlıklardan uzak tutmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki haftalarda federasyon ve bölge düzeyinde yarışmalar düzenleyerek bu sporun daha da sevilmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlayacağız.``

NASIL OYNANIYOR?

Bocce müsabakaları, bireysel veya takım olarak yapılıyor. 26 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğindeki sahanın kenarları 25 santimetre yüksekliğinde tahtalarla kapatılıyor. Oyun greyfurt büyüklüğünde ve 1 kiloya yakın ağırlıktaki toplarla oynanıyor. Toplar, bilardo topuna benziyor. Ayrıca, pinpon topu büyüklüğünde olan hedef top (Pallino) var. Oyunda ana amaç, hedef topa kendi toplarının daha yakın olmasını sağlamak. Top elle atılıyor ve hedef topa yaklaşan sayı alıyor, ancak rakibiniz topa çok yaklaşırsa ve daha yakınına kendi topunuzu yuvarlamak imkansız olursa rakip topu veya hedef topu vurmak için de atış yapılıyor. Takımlar 6`şar top kullanıyor ve takımlarda 3 asıl 1 yedek oyuncu bulunuyor.

Bireysel oynanırken ise 4`er top kullanılıyor. 12 sayıya ilk ulaşan taraf oyunu kazanıyor. Takım maçları tekler, çiftler ve 3 kişilik gruplar arasında yapılıyor ve 2 oyun kazanan maçı da kazanmış oluyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Spor Muğla'da Bocce Sporuna Teşvik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement