Kütahya'da Hıdırellez Kutlaması - Son Dakika
Yerel

Kütahya'da Hıdırellez Kutlaması

Kütahya'da, Hıdırellez ile kentin Anadolu Selçuklu Devleti tarafından fethinin yıl dönümü törenle kutlandı.

06.05.2014 16:40  Güncelleme: 16:42

Kütahya'da, Hıdırellez ve kentin Anadolu Selçukluları tarafından fethinin yıl dönümü dolayısıyla kutlama töreni yapıldı.

Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Kütahya Belediyesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Ağaçköy Regülatör Piknik Alanı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Hıdırellez kutlamalarına ilişkin çocukluğuna ait pek çok anısı bulunduğunu söyledi.

Hıdırellez kutlamalarında, 1973-1974 yıllarında gazoz ve dondurma sattığını belirten Cantumir, şöyle konuştu:

"Hıdırellezde insanlar, güllerin diplerine çocuk resimleri çizer, ev resmi yapar. İşte bu gibi güzel adetlerimiz yüzyıllardan beri süregelmiştir. En azından bizi bir araya toplayan bu adetlerimizin, kültürümüzün elbette ki devam etmesi lazım. Böylesine güzel bir günde Kütahyamızın fethinin yapılmış olması ayrıca anlamlıdır. Kütahyamızın fethinde şehit düşenleri rahmet, saygı, sevgi ve hürmetle anıyorum. Fethi, sadece bir yeri alıp o bölgeyi zapt etmek manasında düşünmedi ecdadımız. Ecdadımız, gittiği yeri sömürmedi, oraya hizmet etmeye gitti. Ecdadımızın yaptığı eserler halen ayakta ve dimdik duruyor. Hıdırellezi, Kütahya'nın fethinin yıl dönümünü kutluyorum."

İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez ise Kütahya'nın, 1097'de Haçlıların istilasına uğradığını ve 1233'te Anadolu Selçuklu hükümdarlarından 1'inci Alaaddin Keykubad döneminde İmadeddin Hazer Dinari tarafından yeniden fethedilerek ebedi Türk yurdu olduğunu hatırlattı. Yeldemez, şunları kaydetti:

"Bir milleti meydana getiren milli temel unsurlardan biri; milli ve manevi değerlerine, örf, adet ve geleneklerine sahip çıkmaktır. Dilini, kültürünü ve inançlarını koruyarak yaşatan ve kendinden sonra gelecek nesillere aktaran toplumlar, varlıklarını devam ettirebilme imkanına sahiptir. Yüz yıllardır Anadolu'da ve Anadolu dışındaki Türk topraklarında kutlanan Hıdırellez, birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olmamızı sağlayan önemli günlerden biridir. Bu bayramlar, ortak değerlerimiz ve en önemli kültürel miraslarımızdır."

Daha sonra Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Celal Başoğlu, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, vatandaşlara nohutlu pilav ve helva dağıttı.

Halk oyunu ve mehter gösterileriyle sona eren etkinliğe, İl Jandarma Komutanı Albay Cengiz Akçay, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı. - Kütahya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kütahya'da Hıdırellez Kutlaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement