Neşet Ertaş'ın İsteği ile Kurulan "Kırşehir Abdal Topluluğu" - Son Dakika
Yerel

Neşet Ertaş'ın İsteği ile Kurulan "Kırşehir Abdal Topluluğu"

Abdullah Yıldız - Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın isteği ile 2001 yılında kurulan Kültür Bakanlığı Kırşehir Ustalar Müzik ve Oyun Topluluğu, abdal kültürünü yaşatıyor.

07.10.2012 12:40

Abdullah Yıldız - Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın isteği ile 2001 yılında kurulan Kültür Bakanlığı Kırşehir Ustalar Müzik ve Oyun Topluluğu, abdal kültürünü yaşatıyor.

Kamuoyunda "Kırşehir Abdal Topluluğu" olarak da bilinen grubun üyeleri, yurt içinde ve yurt dışında konserlere ve festivallere giderek, abdal kültürünün en önemli isimleri Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Çekiç Ali ve Hacı Taşan gibi ustaların türkülerini seslendiriyor. Saz, keman, darbuka gibi müzik aletleri çalan topluluk üyeleri, türkü de seslendiriyor.

Topluluk üyesi sanatçılarından Neşet Ertaş'ın amcasının oğlu Burhan Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 15 kişi olarak işe başladıklarını, vefat ve emekli olanların ardından sayının 12'ye düştüğünü söyledi.

Kırşehir Ustalar Müzik ve Oyun Topluluğu olarak 2001 yılında göreve başladıkları belirten Ertaş, "Bu topluluğu rahmetli Neşet Ertaş istemişti. Topluluğun oluşmasında en önemli etkenlerden biri Neşet ağabeydir. Allah rahmet eylesin. Onun isteği üzere kurulan bir topluğun amacı abdal geleneğini yaşatmak ve devam ettirmekti" dedi.

-Topluluğun eksikleri var-

Emekli ve vefat edenler dolayısıyla topluluk sayısının azaldığına işaret eden Ertaş, "Grubumuza sebep olanlardan Allah razı olsun. Her zaman onlara duacıyız. Ama abdal geleneğinin yaşatılması ve devam ettirilmesi için yeni elemanlara ve genç nesile ihtiyacımız var. En başta kaşık oyuncusu, davul, zurna, saz, keman, ritm ustası gibi arkadaşlarımıza ihtiyaç var" dedi.

-Topluluğun ismini değiştirme talebi-

Neşet Ertaş'ın halasının oğlu ve topluluk üyesi Aydın Çekiç de, Kırşehir Ustalar Müzik ve Oyun Topluluğu'nun isminin, Neşet Ertaş Müzik ve Oyun Topluluğu olarak değiştirilmesini istediklerini söyledi.

Bu topluluğun kurulmasına Neşet Ertaş'ın öncülük ettiğini vurgulayan Çekiç, şunları kaydetti:

"Abdal geleneğinin devamı için bir araya gelen topluluğuz. Halen faal görevdeyiz. Sayın Bakanımızdan isteğim olacak. Bu topluluğunun ismini Kültür ve Turizm Bakanlığı Kırşehir Neşet Ertaş Müzik ve Oyun Topluluğu olarak değiştirirlerse, bu bizi daha da onurlandıracaktır. O büyük ozanın anısı, hatırası, ismi ebediyen yaşayacaktır. Çocuklarımızın bu türkülere eğilmesi için devletimizin desteğine çok büyük ihtiyacımız var. Bu kaybolursa bu gelenek maalesef biter. Bizden sonra gelen kuşağın sahip çıkıp bu olayın devam etmesi gerekir."

Yayıncı: Hüseyin Likoğlu - KIRŞEHİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Neşet Ertaş'ın İsteği ile Kurulan 'Kırşehir Abdal Topluluğu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement