"Atatürk, İslamın Birinci Kaynaklardan Öğrenilmesinin Yolunu Açmıştır" - Son Dakika
Yerel

"Atatürk, İslamın Birinci Kaynaklardan Öğrenilmesinin Yolunu Açmıştır"

"Atatürk, İslamın Birinci Kaynaklardan Öğrenilmesinin Yolunu Açmıştır"

CBÜ Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülmez, "Atatürk, İslamın birinci el kaynaklardan öğrenilmesinin yolunu açmıştır." dedi.

17.11.2014 20:31  Güncelleme: 21:30

Uşak Üniversitesi'nde, "Atatürk'ün Ebediyete İntikalinin 76. Yılında Atatürk'ü Hatırlamak" konferansı yapıldı.

Celal Bayar Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Gülmez, Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mustafa Kemal Paşa Amfisi'nde düzenlenen konferansta, Atatürk'ün doğaüstü bir insan olmadığını ancak dahi bir lider ve iyi bir asker olduğunu kaydeden Gülmez,  açık sözlü, hoşgörülü ve ayrıcalığı sevmeyen bir insan olduğunu kaydetti.

Atatürk'ün insani yönünün ve dine bakışının toplum tarafından yeterince bilinmediğini savunan Gülmez,

"Laik ve aynı zamanda dine saygılıydı. Dolmabahçe Sarayı ve Çankaya Köşkü'ne hafızları sık sık çağırtarak Kur'an okutmuştur. Atatürk, Türk tarihinde ilk defa Kur'an'ı Türkçe mealinin yazılmasını sağlamış ve önce Mehmet Akif Ersoy'a, sonrasında Hasan Basri Çantay'a tercüme sipariş edilmiştir. Elmalılı Hamdi Yazır'dan Türkçe bir Kur'an tefsirinin yazılmasını istemiştir. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in hayatına dair bir kitabın tercüme ettirilmesini istemiştir. Atatürk İslam'ın birinci el kaynaklardan öğrenilmesinin yolu açmış, yüksek din uzmanlarının yetiştirilmesi için üniversitelerde İlahiyat fakültelerinin kurulmasını sağlamış, imam ve hatip yetiştirilmesi için 1924'te imam ve hatip okulları açılmasını sağlamıştır."

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, konferans sonunda Gülmez'e plaket vererek teşekkür etti. - Uşak

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Atatürk, İslamın Birinci Kaynaklardan Öğrenilmesinin Yolunu Açmıştır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement