Arafat'ın Evini Yağmaladılar - Son Dakika
Dünya

Arafat'ın Evini Yağmaladılar

Arafat\'ın Evini Yağmaladılar

Filistin'in Efsanevi Lideri Yaser Arafat'ın Gazze'de Bulunan Evi, Kalabalıklar Tarafından Yağmalandı.el Fetih Yetkilileri ve Görgü Tanıklarının İfadelerine Göre Yağmacılar, Arafat'ın Şahsi Eşyalarını, Duvarlardaki Çini ve Diğer Süslemeleri, Binadaki Mobilyaları Götürdü.

16.06.2007 15:46

Filistin'in efsanevi lideri Yaser Arafat'ın Gazze'de bulunan evi, kalabalıklar tarafından yağmalandı.El Fetih yetkilileri ve görgü tanıklarının ifadelerine göre yağmacılar, Arafat'ın şahsi eşyalarını, duvarlardaki çini ve diğer süslemeleri, binadaki mobilyaları götürdü.

Filistin her gçen gündaha çok karışıyor- Foto-galeri

Arafat bu evden 2001'de ayrılmış ve İsrail'in engellemeleri nedeniyle  Batı Şeria'da kalmış, Gazze'ye bir daha dönememişti.

Gazze'de Filistin  Yönetimi'ne ait tüm güvenlik binaları ve askeri karargahlarının ele  geçirilmesinden sonra, Hamas'a bağlı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın,  eski Filistin lideri Yaser Arafat'ın Gazze'deki karargahına da girdiği  öğrenildi.

Filistin Televizyonunun verdiği habere göre, El Kassam Tugaylarının  şimdiye kadar dokunmadığı Arafat'ın evi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud  Abbas tarafından Devlet Başkanlığı Sarayı olarak kullanılıyor ve Abbas,  "Kasr-ı Ziyafa" olarak adlandırılan bu binada yabancı konuklarını  ağırlıyordu.

Gazze'ye en son gelen yabancı konuk olarak, İslam Konferansı Teşkilatı  Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kaldığı bina, Gazze şehrinin en  güzel saraylarından biriydi.

Gazze'nin Mısır hakimiyeti altındaki döneminde yapılan bina, bu dönemden  1967'ye kadar Mısır valilerince ikametgah ve yönetim binası olarak  kullanılmış, ardından Filistin'in efsanevi lideri Yaser Arafat'ın  hizmetine girmişti.

Gazze'de El Fetih'in binalarının ele geçirilmesinden sonra binaların  içindeki, bilgisayar ve televizyondan kapılarına kadar birçok eşya  yağmalanmıştı.

Filistin Başbakanı Haniye ise bu durumun ardından, önceki gece yaptığı  açıklamada, Gazzelilere uyarıda bulunarak, "bunların Filistin halkına  ait olduğunu" belirtmişti.

Ancak istihbaratın karargahı dahil birçok karargahın, daha önceden  boşaltılması nedeniyle, El Kassam Tugayları bu binalara çatışmasız girdi.

Bu arada Gazzeliler, kağnılarla ve diğer araçlarla gelerek binalardaki  birçok eşyayı götürüyor.

Askerlerin karargahlarından yağmalanan un, şeker gibi yiyecek  maddelerinin, birçok evde depolandığı görgü tanıklarınca ifade edildi.

El Kassam Tugaylarının sözcüsü Ebu Ubeyde, basın toplantısını da  Abbas'ın resmi ikametgahında (Muntada) yapmış ve "Basın toplantısını  niye burada yapıyorsunuz" sorusuna, "Güvenli de ondan" cevabını vermişti.

        

GAZZE'DE TEK SES

        

Öte yandan Gazze'de El Fetih'e bağlı yayın yapan radyolar tamamen sustu.  Radyoların istasyonlarının ve vericilerinin tahrip edildiği belirtildi.  Gazze'de El Fetih'e bağlı El Hürriye ve Şebab (Gençlik) radyoları hizmet  veriyordu.

Gazze'deki İşçi radyosu da aylar önce, silahlı bazı kişilerin baskınına  uğramış, bürosu tahrip edilen radyonun yayınına son vermişti.

Bağımsız olan Elvan radyosu, Gazze FM de son olaylarla birlikte kapandı.

Gazze'den verdiği haberlerle tanınan Palpress haber sitesi de Filistin  istihbaratı karargahının düşmesinden sonra bir süre yayınına ara verdi.  Sitenin, istihbarat binası içinden çalıştığı belirtiliyordu. Ancak  internet sitesi, daha sonra tekrar yayın yapmaya başladı.

Filistin lideri Mahmud Abbas'a bağlı olarak çalışan Filistin  Televizyonunun Tel El Hava'daki binası da Abbas'ın başkanlık binasının  yakınındaydı. Televizyonun Gazze merkezi de kapandıktan sonra kentle  bağlantısı kesilmiş oldu.

Gazze'de, sadece Hamas'ın El Aksa Televizyonu ile El Aksa radyosunun  yanı sıra İslami Cihad'a bağlı Kudüs radyosu yayın yapıyor.

Ancak Gazze'de, çanak antenlerle diğer yabancı televizyon kanallarını  izlemek mümkün.

        

FİYATLAR HIZLA ARTIYOR

        

Gazze'nin Hamas tarafından ele geçirilmesi ve Batı Şeria'da ayrı hükümet  kurulacağının açıklanması, dört bir tarafından kapalı olan Gazzelilerde,  "hayatın nasıl idame ettirileceği" endişelerini de beraberinde getirdi.  Birçok vatandaş, evlerinde yiyecek ve gerekli diğer malzemeleri  depolamak için bakkallara, pazarlara hücum etti.

Pazarda, şekerin bir hafta önce 30 dolar civarında olan çuvalının 60  dolara çıktığı belirtildi. Gazze'ye elektrik sağlayan İsrail'in  elektriği kesebileceği endişeleri, insanları, elektrik kesintilerine  karşı jeneratörlerini çalıştırabilmek için bidonlarla benzin depolamaya  sevk ederken, benzin fiyatlarında henüz değişiklik olmadığı belirtildi.

Gazze Şeridi'ne yoğurttan çocuk mamasına, sebze-meyveye kadar birçok  ürün, İsrail ile sınırdaki Karni geçişi aracılığıyla geliyor. Gazze'de,  seralarda da sebze üretilmesine rağmen, bunun 1,5 milyonluk Gazze Şeridi  için yetersiz olduğu belirtiliyor.

BM'DEN "GEÇİŞ NOKTALARINI AÇIN" ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler Mültecilere Yardım Ajansı  (UNRWA), Filistin topraklarında insani bir krizi engellemek amacıyla  Gazze Şeridi'ndeki geçiş noktalarının açılması çağrısında bulundu.

Gazze Şeridi'ndeki UNRWA'nın Başkanı John Ging, zaten kötü şartlarda  yaşayan Gazze Şeridi'ndeki 1,5 milyon kişinin toplu olarak  cezalandırılmaması ve durumlarının daha da kötüleştirilmemesi  gerektiğini belirtti.

Durumun çok zor olduğunu, burada yaşayanların sınırlı yiyecek ve ilaç  stoklarının olduğunu vurgulayan Ging ayrıca sınırların açılması için  etkili çözümler bulunacağı konusunda iyimser olduğunu, İsrail ile temasa  geçtiklerini ve aynı endişeyi paylaştıklarını söyledi.

Hamas'ın, El Fetih'le çatışmalarından sonra Gazze Şeridi'nin kontrolünü  ele almasının ardından bölgenin dünyayla bağlantısı kesilmişti. İsrail  ordusu, Refah sınır kapısı da dahil olmak üzere “yeni bir emre kadar”  İsrail ve Gazze Şeridi arasındaki geçiş noktalarını kapatmıştı.

 

 

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Arafat'ın Evini Yağmaladılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement