Esad'a Birleşmiş Milletler Kıyağı - Son Dakika
Dünya

Esad'a Birleşmiş Milletler Kıyağı

Esad\'a Birleşmiş Milletler Kıyağı

BM Güvenlik Konseyi Suriye'ye karşı yaptırım tasarısını kabul etmedi.

05.10.2011 02:04  Güncelleme: 10:27

Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunulan "Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetiminin muhalefete karşı uyguladığı şiddeti sona erdirmesi için bir aylık süre verilmesini" öngören karar teklifini veto etti. Güvenlik Konseyi üyesi Fransa, İngiltere, Almanya ve Portekiz'in sunduğu karar teklifini Rusya ve Çin'in veto etmemesi için defalarca değişiklik yapılmasına rağmen sonuç alınamadı.

Rusya ve Çin'in hayır oyu kullandığı teklifin oylamasına Lübnan, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika katılmadı. Rusya, Libya'da başlangıçta alınan "uçuşa kapalı hava sahası" oluşturulması ile ilgili kararın NATO'nun operasyonuna dönüştürüldüğünü iddia ederek, benzer durumun Suriye'de tekrarlanmasına karşı çıkıyor.

Rusya BM daimi temsilcisi Vitali Çurkin, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar teklifinin kendi içinde tartışmalı olduğunu savundu. Çurkin, "Karar önerisi dış askeri müdahalenin kabul edilemez olduğuna dair herhangi bir şart içermiyor" eleştirisi getirdi.

Suriye hükümeti muhalif protestoları önlemek için şiddet kullanmaya devam ediyor. Mart ayından bu yana Arap Baharı olarak nitelenen gösteriler çerçevesinde sokaklara çıkan vatandaşlara ateş eden Suriye güvenlik güçleri 3 bine yakın kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.

ABD ve Avrupa Birliği bir an önce görevini bırakmasını istedikleri Esad yönetimine karşı yaptırım uyguluyor. ABD Başkanı Barack Obama 21 Eylül'de BM'den Suriye'ye karşı yeni yaptırım kararı alınması çağrısında bulundu.

RUSYA'DAN SURİYE MUHALEFETİNE ŞİDDETİ DURDUR ÇAĞRISI

Suriye halkına karşı uygulanan terör eylemlerini kınayan Moskova, muhalefetten şiddeti tırmandırmaya yönelik taktikten vazgeçmeleri çağrısı yaptı. Bir müftünün oğlunun ve öğretim görevlisinin öldürülmesi ile ilgili gelişmeleri hatırlatan Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Biz bu tür terör yöntemlerini kınıyoruz. Bu tür karşı karşıya gelmeler Suriye'de ve tüm bölgede şiddet eylemlerinin tırmanmasına neden olabilir" uyarısı yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Esad'a Birleşmiş Milletler Kıyağı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement