İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi, Kıbrıs'ta müzakerelerin ilerlememesinin, daha fazla konuşulması ve gayret gösterilmesi gereken bir mesele olduğunu belirterek, "Artık somut ve elle tutulabilir ilerleme olmalı" dedi.
Terzi, Four Seasons Otelinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldikleri çalışma kahvaltısının ardından yaptıkları basın toplantısında, iki ülke arasında ticaret hacminin 21 milyar doları aştığını ve bunun ekonomiler açısından önemli bir veri olduğunu belirtti.
İtalya'nın dış politikasındaki büyüme, bölgesel diyalog ve istikrarın önemine işaret eden Terzi, "Bunlardan bahsederken doğru yolda olduğumuzu en çok Türkiye ile sürdürdüğümüz işlerde görüyoruz" dedi.
Kıbrıs meselesine de değinen Terzi, "Kıbrıs'ta müzakerelerin ilerlemiyor olması, daha fazla konuşulması ve gayret gösterilmesi gereken bir mesele. Artık somut ve elle tutulabilir bir ilerleme olmalı" diyerek, ülke olarak bu konudaki zorlukların aşılması için çalışacaklarını belirtti.
Terzi, AB-Türkiye ilişkilerinde bütün fasılların açılması ve vizenin ortadan kaldırılması yönündeki İtalyan politikasının gayet açık olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin Suriye krizinde oynadığı etkin role işaret eden Terzi, diplomatik baskının Esad yönetimine yöneltilmesinin şart olduğunu, dünyanın bütün önemli kurumlarında bu baskının sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
Suriye'deki vahşetin ortadan kalkması ve insani yardımın ihtiyacı olan şehirlere ulaştırılması gereği konusunda Davutoğlu ile tamamen hemfikir olduğunu dile getiren Terzi, Suriye muhalefetinin rolü konusunda yakında yapılacak Suriye'nin Dostları toplantısında önemli çıkış noktaları gördüğünü, bu süreçte İtalya'nın mevcudiyetini sürdüreceğini kaydetti.
Krizlerin çözümünde insani değerlerin temel alınması gereğini vurgulayan Terzi, bölgedeki sıkıntılarda dini azınlıkların himaye edilmesinin önemine dikkati çekti.
Hint Okyanusunda Hindistan ile yaşadıkları sıkıntıya değinen Terzi,
"İtalyan bayrağı taşıyan gemilere uluslararası sularda yapılabilecek olumsuz davranışları kabul etmeye imkan yok. Bunlar devletimizin himayesinde olarak algılanmalı. Uluslararası operasyonlara katılan gemilerin de her türlü muafiyetten yararlanması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Terzi, Hindistan ile tarihsel olarak mutedil ilişkilere sahip olduklarını belirterek, diplomatik kanallar üzerinden sorunun çözümü için çalıştıklarını aktardı.
Konuşmasının ardından soruları cevaplayan İtalyan Bakan Terzi, Suriye'deki duruma ilişkin bir soru üzerine, şu anda Kızılay ve Kızılhaç'ın şehirlere girişine izin verilmemesinin, yapılanların kabul edilemez ve hiçbir meşruiyeti olmayan bir operasyon olduğunu gösterdiğini söyledi.
Bir ayrım yapılmadan mahalleler ve şehirlerin tahrip edildiğini kaydeden Terzi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"BM Güvenlik Konseyinin tüm sürekli üyelerinin çok daha fazla, paralel şekilde, tam ikna olmuş olarak girişimde bulunması şart. Siyasi irade ile diplomasi doğrudan doğruya Arap Liginin öngördüğü plan üzerinde ilerlemeli ve Suriyelilerin vereceği bir Suriye kararı gerçekleştirilmeli. Süreç artık bir iç savaşın da olmamasını garanti altına almalı. Şu anda ne yazık ki, bu ihtimal varmış gibi görünüyor. BM'de krizin yönetimi konusunda çok kemikleşmiş bir irade ortaya çıkmakta fakat bu irade bizlerden, bölgedeki ülkelerden, önde gelen ülkelerden çıkmalı çünkü sorumluluğumuz var ve bu sorumluluğu hissetmemiz ve en kısa zamanda çözmemiz lazım." - İSTANBUL
Son Dakika › Dünya › 'Kıbrıs'ta Somut Bir İlerleme Olmalı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?