Rus Havayolu Şirketi: Düşen Uçak Dış Etkenden Dolayı Havada Parçalandı - Son Dakika
Dünya

Rus Havayolu Şirketi: Düşen Uçak Dış Etkenden Dolayı Havada Parçalandı

Rus Havayolu Şirketi: Düşen Uçak Dış Etkenden Dolayı Havada Parçalandı

Rus havacılık yetkilileri, Mısır'da düşen Rus yolcu uçağının "havada parçalandığını" açıkladı. Kremlin ise "terör saldırısının ihtimal dışı değil" dedi.

02.11.2015 13:54  Güncelleme: 14:46

Mısır'ın Sina yarımadasına düşen ve 224 kişinin hayatını kaybettiği Rus metrojet hava yollarına ait A 321-200 tipi yolcu uçağının düşme nedeni hakkında tartışmalar sürüyor.

Moskova'da düzenledikleri basın toplantısında Metrojet yetkilileri uçağın düşmesinin tek makul sebebinin dış bir etken olduğunu açıkladılar. Rus havacılık yetkilileri yaptıkları açıklamada "Teknik bir hata ya da pilotaj hatasından dolayı uçağın havada parçalanıp geniş bir alana yayılması mümkün değil" ifadelerini kullanıldı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, 224 yolcunun hayatını kaybettiği uçak kazasında terör saldırısının ihtimal dışı olmadığını söyledi.

"İNSAN HATASI YA DA TEKNİK BİR ARIZA YOK"

Rus yetkililer enkazın araştırılmasının bittiğini ve mürettebatın uçakta kule ile herhangi bir iletişim problemi yaşamadığını belirtti. Kazada insan hatası ya da teknik bir arıza olmadığını vurgulayan Metrojet, düşmeden önce Mısır'daki yer mürettebatıyla iletişim kurulduğunu ise kesin bir dille yalanladı.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinden St. Petersburg'a dönüşü sırasında Sina Yarımadası'nda düşen Rus havayolu şirketi Kogalımavia'ya ait Airbus A-321 tip yolcu uçağı ile ilgili Kremlin önemli açıklamalarda bulundu. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, 224 yolcunun hayatını kaybettiği uçak kazasında terör saldırısının ihtimal dışı olmadığını söyledi.


"PUTİN BİLGİLENDİRİLDİ"

Kaza ile ilgili herhangi bir versiyonu ihtimal dışı tutmadıklarını ifade eden Peskov, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kaza ile ilgili bilgilendirildi. Araştırma komisyonu çalışmalarına yeni başladı. Hangi muhtemel nedenlere dayandığı konusunda şimdilik açıklama yapamayız…" dedi.

Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov'un bu sabah bölgeden geldiğini ve Putin'le görüştüğünü ifade eden Peskov, komisyon çalışmalarının ilk sonuçlarının değerlendirildiğini kaydetti.

"TEKNİK ARIZA YA DA PİLOT HATASI YOK"

Uçağın havada parçalanarak düştüğü yönünde açıklamada bulunan havayolu şirketi Kogalımavia Havayolları basın toplantısı düzenledi.

Uçağın teknik bir arıza ya da pilot hatası nedeni ile düşmüş olmasının imkansız olduğuna değinen Kogalımavia Havayolları Genel Direktör Yardımcısı Aleksandr Smirnov, "Tek mantıklı açıklama A321'in dış fiziki etkiler nedeni ile düşmüş olması. Uçağa mekanik bir baskı olmuş olabilir. Sistemin kapandığına dair herhangi bir teknik arıza da görülmüyor." dedi.

"ACİL DURUM ÇAĞRISI YAPILMADI"

Yetkili mürettebatın uçuş sırasında herhangi bir sorun bildiriminde bulunmadığına da dikkat çekti.

A321 mürettebatının herhangi bir acil durum çağrısı yapmadığını belirten Smirnov, "Mürettebatın kaza ile birlikte tüm kontrollerini kaybetmiş olabilecekleri görülüyor. Yer hizmetleri ile irtibata geçilerek, herhangi bir acil durum çağrısı yapılmaması bundan kaynaklanıyor." dedi.

"BAKIMDAN GEÇİRİLDİ, SORUN YOKTU"

Uçağın teknik durumunun iyi olduğunu kaydeden Smirnov, "Uçağın motoru 2 6 Ekim'de Moskova'da bakımdan geçirildi. Herhangi bir sorun bulunamadı. Yakıt kalitesi ile ilgili de herhangi bir sorun yoktu." değerlendirmesinde bulundu.

Şirket yetkilisi çalışmaların objektif bir şekilde yapılacağı konusunda endişeleri olmadığını da belirtti.

224 KİŞİYLE ÇAKILDI, KURTULAN OLMADI

Mısır'ın Sharm el Şeyh kentinden içinde 224 yolcusuyla havalanan Rus Metrojet (eski adı Kolavia) Havayollarına ait Airbus A321 tipi yolcu uçağı ile radar teması Sina Çölü üzerinde kesilmiş, kalkıştan 23 dakika sonra uçağın düştüğü anlaşılmıştı. Mısırlı yetkililer uçağın Türk hava sahasına girmek üzere olduğu bölgede temasın kesildiğini belirtmişti. 224 kişinin hayatını kaybettiği kazada kurtulan olmadı. Uçaktaki her yolcu herhangi bir kaza ihtimaline karşı 33 bin dolar (100 bin TL) sigortalanmıştı.


IŞİD "BİZ DÜŞÜRDÜK" DEMİŞTİ

Daha önce Sina Yarımadası'ndaki IŞİD militanları uçağı kendilerinin düşürdüğünü iddia etmişti. Ancak Rus yetkililer, IŞİD'in elinde 9.450 metre yükseklikteki bir uçağı vuracak teçhizatın olmadığını söylemişti.


Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Rus Havayolu Şirketi: Düşen Uçak Dış Etkenden Dolayı Havada Parçalandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Emre Aydın: dogru soyluyor butun teror orgutlerinin envaterinin yuzde 90 i rus silahi vermemislerdir fuze filan :) 2 0 Yanıtla

Advertisement