Bu Ülkenin Eğitim Sisteminde Yedinci Sınıfa Kadar Not Yok! - Son Dakika
Eğitim

Bu Ülkenin Eğitim Sisteminde Yedinci Sınıfa Kadar Not Yok!

Bu Ülkenin Eğitim Sisteminde Yedinci Sınıfa Kadar Not Yok!

Türkiye'de son yıllarda en çok tartışılan konuların başında eğitim sistemi gelir.

25.07.2013 03:02

Türkiye'de uzun yıllardır kanayan yara olan eğitim sistemimizin son tartışması 4+4+4 olarak bilinen kesintili eğitim sistemidir. Ak Parti hükümetinin 11 yıllık ikidar döneminde 5 bakan eskiten Milli Eğitim Bakanlığı'nın politikaları eleştirilmeye devam ediliyor.

Milli Eğitim eski Bakanı Ömer Dinçer döneminde hayatımıza giren 4+4+4 eğitim sistemi 2012-2013 eğitim öğretim yılı itibariyle uygulanmaya başlanmış ve bir çok tartışmayı da beraberinde getirmiştir. Yeni eğitim sistemimiz üzerindeki tartışmalar süre dursun biz biraz da Avrupa'nın önde gelen ülkelerinde uygulanan eğitim sistemlerine kısaca bir gözatalım.

Finlandiya'da yedinci sınıfa kadar not yok!

PISA sınavlarının Avrupa Birliği içerisinde değişmez birincisi olan Finlandiya, eğitimde marka olmuş bir ülke. Eğitim harcamaları OECD ülkeleri ortalamasının biraz üstünde olan ülkede 15 yaşına kadar tüm öğrenciler aynı tip okula gidiyorlar. Okulların rahat ortamlar olarak planlandığı ülkede sıcak yemek, öğrencinin okula geliş gidişi eğitim kurumları tarafından sağlanıyor. Öğretmenler ders kitapları ve öğretme metotlarını seçme özgürlüğüne sahip. Dördüncü sınıfa kadar herhangi bir notlandırmanın yapılmadığı ülkede beşinci sınıftan itibaren not verilebiliyor. Ancak bu da mecburi değil. Not verme mecburiyeti yedinci sınıfta başlıyor. Yabancı dil eğitimine ve farklı alanlardaki yetenek geliştirici derslere çok önem veriliyor. Okul öğrencinin ikinci evi olurken, öğretmenler de zorunlu hizmet içi eğitimlerle yeni eğitim metotları hakkında düzenli bilgilendiriliyor. Dokuzuncu sınıf sonrası liseler tarafından yapılan giriş sınavı ile öğrencilerin yüzde 90'ı lise bitirme başarısı gösteriyor. Öğrenci isterse belirlenen 7 daldan birisinde meslek eğitimi yapabiliyor. Liseyi bitiren her öğrenci doğrudan ülkede faaliyet gösteren 15 üniversiteden birine devam edebiliyor.

Hangi ülkelerde 4+4+4 eğitim sistemi var?

Geçtiğimiz eğitim öğretim yılından itibaren hayata geçen 4+4+4 kesintili eğitim sistemine benzer modellerin uygulandığı ülkelere göz atalım.

Almanya: 4+4+4 sisteminin başarılı uygulayıcılarından Almanya, dual (ikili) sistem adını verdiği meslek eğitim sistemi ile birçok genci üniversiteye gitmeden de meslek sahibi yapmasıyla bilinen bir ülke. Eğitim sisteminde ilkokuldan sonra Gymnasium adı verilen 'fen lisesi' kalitesindeki okullara gidebilmek için karne notlarının 'çok iyi' ya da 'iyi' olması gerekiyor. Bu bağlamda Almanya'da özel ders veren eğitim kurumları büyük bir sektör oluşturmuş durumda. Sektörün önde gelen iki büyük kuruluşu Studienkreis ve Schülerhilfe Almanya çapında bini aşkın şube sayısına sahip. Bertelsmann Vakfı'nın 2012 yılında yaptırdığı bir araştırmaya göre Almanya'da yıllık özel ders pazarının büyüklüğü 1 ila 1,5 milyar Euro arasında. Öğrenciler özel ders almaya ilkokul çağında başlıyor.

Avusturya: Almanya'daki gibi 4+4+4 eğitim sistemine sahip Avusturya, eğitim sistemi konusunda yoğun tartışmaların yaşandığı ülkelerden biri. Almanya'daki sistem ile büyük oranda benzerlikler taşıyan Avusturya'da öğrencilerin İskandinav sistemine benzer şekilde ilkokuldan orta sona kadar tek tip bir okulda tam gün eğitim görmesi konusu yoğun şekilde tartışılıyor. Bunun yanı sıra Eğitim Bakanlığı tarafından alınan bir karar ile lise bitirme sınavları 2015 yılından itibaren merkezi olarak yapılacak. Daha önce her okulun 6 dersten kendi yaptığı lise bitirme sınavına giren öğrenciler, artık bakanlığın her ders için ayrı hazırladığı merkezi sınavlara girecek. Yeni sistem ile dershanelere talebin artması bekleniyor.

Egitimnerede.com/Aksiyon

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Bu Ülkenin Eğitim Sisteminde Yedinci Sınıfa Kadar Not Yok! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement